Egy városi séta, ami után nem fogjuk jó szívvel levenni a PET-palackot a polcról – interjú a Kislábnyommal Újbudán szervezőivel

2020. október 11.
A fővárosban egymást érik a tematikus séták: alapvetően is környezettudatos programok ezek, amelyek során saját városunk turistájává válhatunk, de ha igazán zöld sétaélményre vágyunk, akkor az ImagineBudapest Kislábnyommal Újbudán sétája a tökéletes számunkra. Doró Viki környezetvédelmi újságíróval és Káldi Emese cégvezetővel a zöld séta szellemiségéről beszélgettünk, és arról, hogy hogyan képes egy ilyen program megadni a kezdőlökést a változtatáshoz.

Egyre több budapesti tematikus séta jelenik meg az utóbbi időben. Szerintetek miért pont most nőtt meg erre az igény?

Káldi Emese: Tizenkét évvel ezelőtt az elsők között indítottuk el az első budapesti tematikus sétát, és azóta, több tízezer sétálóval mögöttünk már kijelenthetjük, hogy ez egy sikertörténet, amiben nagyon sok munkánk, de még több örömünk van. De öröm ez nemcsak az ImagineBudapest számára, hanem a résztvevőknek is: Budapest rendkívül változatos az épített örökségek tekintetében, a személyes múltakban – sok izgalmas témával szolgál. Mi pedig lelkesen kutatjuk fel az újabb és újabb bemutatható tereket és történeteket. Ezek a séták nem csupán építészeti-, vagy művészettörténeti kitekintést adnak, hanem azt is megismertetik velünk, hogy a város díszletei között kik éltek, kit szerettek, hogyan öltözködtek, miből és mit vásároltak vacsorára. A természetes kíváncsiságunkat elégítik ki.

Nem lehet kikerülni a válaszadásban a járványhelyzetet sem – amiben a jellemzően szabadtéri, kis létszámú városi séták szerintünk a legbiztonságosabb programok. Kulturális feltöltődésre pedig mindenkinek szüksége van. Ráadásul a városi séták sokféleképpen variálhatóak: a palettánkon vannak színészek,vagy épp zenészek bevonásával készült programok, kóstolókkal tarkított gasztroséták.

Honnan jött a zöld séta ötlete?

Nagy Mariann: Mi magunk is megküzdünk a hétköznapokban azzal, hogy hogyan is lehetünk zöld városlakók. Miközben sok szempontból nagyon klassz és szemléletformáló, hogy rengeteg csatornán ömlik felénk, hogyan kell fenntarthatóan élnünk, mégis tele tudunk lenni kérdésekkel és némi bűntudattal, ha a gyerek váratlanul megérkezik, és mi csak műanyagba csomagolt szendvicset tudunk neki vásárolni. Szerettünk volna válaszokat adni ezekre, megmutatni a lehetséges utakat és eszközöket, és persze hátteret is adni a gondolatoknak. Mindezt nem könnyű egy háromórás városi sétába beletenni, ezért nagyszerű, hogy rátaláltunk Doró Vikire, aki évek óta ezekkel a kérdésekkel foglalkozik.

Azok kedvéért, akik még sosem voltak tematikus sétán: mitől más ez, mintha fognánk magunkat, és elmennénk a kedvenc helyeinkre Budapesten?

Káldi Emese: Mindenkit biztatunk, hogy egyedül is kerekedjen fel, sétáljon, emelje fel a tekintetét, vegye észre a különlegességeket.

Ami pluszt adunk ehhez képest, hogy az egy-egy séta mögött álló nagyjából fél éves kutatói munkát, a levéltári böngészéseket, különböző forrásokból való gyűjtéseket, a legmegfelelőbb helyszínek megtalálását tálcán kínáljuk azoknak, akik a programjainkat választják, egy minőségi szolgáltatásba csomagolva az elejétől a végéig.

Ami szinte biztosan kimarad egy önálló sétából, hogy bejutásokat biztosítunk különleges helyszínekre. Egymagunk nem juthatnánk be a Papi Szeminárium lenyűgöző kertjébe, vagy a Párisi Udvar Hotel elzárt részeibe, a Kincsem Park karámaihoz: a tematikus sétáinkon viszont erre is lehetőség van.

Mindenképp meg kell említeni azt is, hogy mennyire fontos a sétavezetők személye: a tudásanyagukban verhetetlenek, hitelességük az első pillanattól kezdve egyértelmű, magával ragadó a lelkesedésük és nyitottságuk. Könnyű jól érezni magunkat velük, miközben rengeteget tanulhatunk tőlük.

Miért pont Újbuda a helyszínetek?

Káldi Emese: Önmagában a Bartók Béla út is remek példája annak, ahogyan egy fenntartható várost elképzelünk: fut rajta villamos, autósáv és bicikliút. Zöld felületek, apró parkok, teraszok, sok kisgyermekes család, élhető környezet. És feltűnően sok olyan szolgáltató jelent meg, aki megteremti és kielégíti az igényt, hogy a fogyasztás tudatos lehessen.

Mik szerepelnek a célpontok között és miért?

Nagy Mariann: A sétát a Gellért tértől indítjuk a Vízháztól, rálátással a Dunára – a víz elengedhetetlen a létfenntartáshoz és a maga körforgásával sok mindenre rámutat. Felkeressük a Ligeti Csomagolásmentes boltot: olyan természetességgel vesszük le a hétköznapokban a polcról a termékeket, hogy fel sem merül sokunkban, mézet is vásárolhatnánk kimérve. Betérünk a Pagony könyvesboltba, aminek kávézóját a Felelős Gasztrohős is ajánlja, és több olyan könyvet adnak ki, ami szórakoztatóan és edukatívan beszél több generáció felé is a környezetvédelemről. A Kelet Kávézóban megismerkedünk a fair trade fogalmával, hiszen ott csak ilyen kávét lehet kapni – ráadásul nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy bármikor hazaviheted a polcain álló könyveket, ha cserébe te is hozol egyet. A sétát pedig a Humusz Szövetségnél zárjuk, darázsgarázzsal, közösségi komposztálóval.

Nagyon tetszik, hogy szó szerint veszitek a zöld út kifejezést, és tényleg bemutatjátok azokat a helyeket, ahol zöldebb alternatívára lelhetünk. Mit gondoltok, alapvetően tényleg keresni kell ezeket az opciókat, vagy inkább az a gond, hogy nehéz letérni a megszokott útról?

Nagy Mariann: A legnehezebb talán súlyozni és priorizálni: ebben nagyszerű ez a séta, Viki sétavezetőként abban ad támaszt, hogy igazából mindent jól csinálunk, de ne hallgassuk el magunk elől, hogy csinálhatnánk még jobban. Abban is segítséget adhat, ha egyedül nem mennénk el egy csomagolásmentes boltba, mert kényelmetlenül éreznénk magunkat, hogy a mindennapokban amúgy meg szoktuk venni a műanyag flakonos öblítőt. Vagy hiába gondolkodunk fél éve, mennyire klassz lenne egy saját komposztáló, egyrészt a szemetesünknek, másrészt a növényeinknek, mégsem akaródzik nekiállni – a program során ott lesz a szemünk előtt, mennyire egyszerű, ráadásul, aki zárható dobozzal érkezik a sétára, az humuszt is vihet magával haza. Szóval egyrészt megmutatjuk az opciókat, másrészt meg is tapasztalhatjuk, hogy kis erőbefektetéssel nagy dolgokat lehet elérni. És ha legközelebb izzót kell cserélnünk, már tudjuk, melyiket vásároljuk, amivel nem pazaroljuk a villamosenergiát.

Hogyan látjátok, mi a legnehezebb szegmense a zöld életmódváltásnak?

Doró Viki: Ez egy nehéz kérdés, mert mindenkinek más okoz nehézséget. Sokan úgy érzik lemondással jár a zöld életmódváltás, miközben valójában tudatos újratervezést jelent. Persze, ez sem könnyű feladat. Apró lépésekkel kell kezdeni, olyan változtatásokkal, amelyekkel nem lépünk ki a komfortzónánkból, épp ezért könnyen teljesíthetők és sikerélményt adnak. Innen lehet aztán továbblépni, feszegetni a határainkat.

Alapvetően az a tapasztalat, hogy a legnagyobb kihívása az életmódváltásnak az, ami költségigényes. Például otthonaink megfelelő szigetelésével nagy mértékben javítható az energiahatékonyság, de ez egy komolyabb beruházás, amit nem mindenki engedhet meg magának. Ugyanez igaz a közlekedés szegmensén belül az elektromos autó vásárlásra is. Persze, ha valóban zöld alternatívát keresünk, akkor a gyaloglásnál és a kerékpározásnál nincs jobb megoldás!

Fotó: ImagineBudapest

VÁLTSUNK EGYÜTT ZÖLDRE! Elindult a Marie Claire Go Green! kihívás, amely arra buzdít téged, hogy négy hét alatt négy különböző területen vigyél ökotudatos változást az életedbe. Hétfőtől minden héten új kihíváshoz csatlakozhatsz, majd a hét végén önbevallással értékelheted az eredményedet, és izgulhatsz, hogy vajon nálad fog-e landolni a környezettudatos nyereményeink egyike. Válassz te is kihívást most a gogreen.marieclaire.hu linkre kattintva!