Ha 100 évig szeretnél élni, költözz kertvárosba

2020. július 05.
Egy friss kutatás szerint azok az emberek sokkal nagyobb eséllyel érik meg századik születésnapjukat, akik olyan környéken élnek, ahol sétatávolságra vannak a boltok, iskolák, és nem kell autóba ülni vagy tömegközlekedésre szállni a bevásárlás vagy a baráti látogatások kedvéért.

A Washington Állami Egyetem kutatásából az derült ki, hogy azok érték meg nagyobb eséllyel a századik életévüket, akik biztonságos (és nem utolsósorban jómódú) környéken éltek, ahol sokat lehet gyalogolni.

A tanulmány 144 ezer személy adatait elemezte a 2011 és 2015 közötti időszakból. Mindannyian 75 év fölöttiek voltak. Miután az adatokat súlyozták a nemre, a rasszra, az egészségügyi ellátásra és más társadalmi tényezőkre vonatkozóan, kirajzolódott, hogy az ember környezete van a legnagyobb hatással arra, milyen sokáig él. Azokon a környékeken, ahol jó a gyalogos infrastruktúra, és a lakosok könnyen elérnek minden számukra fontos helyet sétálva, kimutathatóan tovább élnek. A hosszú élethez hozzájárul még a fehér bőrszín, a női nem és az, ha valaki sosem házasodik meg. 

Betegségek kontra lakóhely

A kutatás vezetője, Rajan Bhardwaj azután kezdett foglalkozni a témával, miután keresztapja, aki számos krónikus betegséggel küzdött, 88 éves koráig élt. „Miután elvégeztük az elemzésünket, rájöttem, hogy a keresztapám esetében is fennált számos olyan tényező, amely hozzájárulhatot, hogy messze túlszárnyalja a férfiak számára Amerikában várható élettartamot – annak ellenére, hogy nem örvendett jó egészségnek – magyarázta Bhardwaj. – Például kertvárosban élt, így gyalog közlekedett, ami biztosította számára a testmozgást. Jó egészségügyi ellátással rendelkezett a környék, valamint élelmiszerboltokkal, és fontos volt számára a társadalmi élet.”

Olvastad már?

A genetika kevesebbet nyom a latba

2015-ben körülbelül félmillió százéves vagy annál idősebb ember élt a világon. A szakemberek becslése alapján 2050-re ez a szám megnyolcszorozódik. Az emberek várható élettartama folyamatosan növekszik. 1900-ban egy férfi várható élettartama 46, egy nőé 48 év volt. Ma ez az életkor a férfiaknál 78 év. Magyarországon a férfiak születéskor várható élettartama 72 év, a nőké 78,9. Ám a kutatók jelenleg még sötétben tapogatóznak azzal kapcsolatban, mi befolyásolja legerősebben a várható élettartamot.

„Hagyományosan úgy gondolkodtunk, hogy a genetikának nagy szerepe van ebben. Ám mára kiderült, hogy fontos ugyan, ám a környezeti tényezők sokkal jelentősebbek.”

Ebbe bele tartozik az étrend, a dohányzás, a testmozgás, a támogató háttér, a társadalmi-gazdasági státusz, az egészségügyi ellátás, a lakóhely és a rassz. A Washington Állami Egyetem kutatása volt az első, amely kimutatta, hogy ezek közül a tényezők közül melyik milyen mértékben járul hozzá a várható élettartamhoz.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash