Nem tudsz ülni meditáció közben? Próbáld ki a sétáló meditációt!

2020. május 01.
Ha már bele-bele kóstoltunk a meditációba a karantén előtt, valószínűleg sokkal rendszeresebben gyakorlunk, mióta otthon kell töltenünk az időnk nagy részét. Könnyen lehet azonban, hogy azzal szembesülünk, képtelenek vagyunk huzamosabb ideig egy helyben maradni. Ahelyett, hogy ezen kezdenénk szorongani, próbáljuk ki inkább a sétáló meditációt!

A koronavírus-járvány okozta stressz és szorongás oldására az egyik legjobb módszer a meditáció. Ám ha csupán egy ötperces gyakorlást terveztünk, akkor is azon kaphatjuk magunkat, hogy már az első perc után alig bírunk ülve maradni. Nyugtalanok vagyunk, az órát figyeljük, nyújtózkodunk, és elkerülhetetlenül olyan spirálba kerülünk, amely ellehetetleníti az egész gyakorlásunkat. A jó hír, hogy akkor sem kell lemondanunk a meditáció jótékony hatásairól, ha született sajtkukacok vagyunk. Nekünk találták ki a sétáló meditációt.


Online is találhatunk olyan meditációs appot, amely kifejezetten olyan vezetett meditációt tartalmaz, amelyet nem egy helyben üléshez találtak ki. A meditáció vezetője olyan képek vizualizálásában segít, amelyek segítségével a friss levegőn, szabad térben érezhetjük magunkat akkor is, ha az otthonunk nappalijában vagyunk.

A sétáló meditációt – rendhagyó módon – álló testhelyzetben kezdjük, és néhány percnyi egyenletes és mély légzés után kezdjünk sétálni, a figyelmünket arra összpontosítva, hogy milyen érzés, ahogy a lábunk érinti a talajt. Az egész sétáló meditáció az érzékelésekre koncentrál. Milyen hangokat hallunk? Érezzük-e a szelet a bőrünkön? Milyen formákat látunk? Pont azokra a körülöttünk lévő dolgokra hívja fel a figyelmet, amelyek korábban kizökkentettek és lehetetlenné tették az elmélyülést, így a fókusz áthelyezésével a testünk érzeteire segít rá, hogy átéljük azt a megnyugtató érzést, milyen a jelenben létezni, nem törődve a múlttal és a jövővel.

Olvastad már?

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash