Kinevezték Új-Zéland első női, őslakos külügyminiszterét – ő Nanai Mahuta

2020. november 04.
Két hete győzött a Munkáspárt az új-zélandi választáson. Jacinda Ardern miniszterelnök hétfőn mutatta be kormányának tagjait, ezzel együtt pedig az első olyan külügyminisztert, Nanai Mahutát aki nemcsak a női nemet, hanem az őslakos közösséget képviseli.

A miniszterasszony 1996 óta tagja a parlamentnek. Korábban kormányzati, vámügyi, turisztikai, környezetvédelmi miniszterként és a maori fejlesztési miniszterként végezte munkáját. Ardern szerint Mahuta az elmúlt években megmutatta, hogy olyan diplomáciai készségekkel rendelkezik, amelyekkel világszinten is megfelelően tudja képviselni Új-Zélandot. Az új külügyminiszter beszédében elmondta, hogy megtiszteltetés számára, hogy ebben a pozícióban szolgálhatja tovább hazáját. Nem csoda, hogy Ardern őt választotta erre a feladatra, hiszen vérében van a vezetés: rokoni kapcsolat fűzi a jelenlegi uralkodóhoz, Kingi Tuheitiához és a korábbi királynőhöz, Te Arikinui Te Atairangikaahuhoz is.

maori-külügyminiszter

Nanai Mahuta 2006-ban vett részt a moko ceremónián. Azóta viseli az állán és ajkán első nőként a parlamentben az őslakos nők hagyományos tetoválását. A moko kauae különlegessége abban rejlik, hogy tűszúrások helyett metszéssel viszik bele a bőrbe a mintákat. A díszítés magában hordozza a viselőjének felmenőit és történelmét, illetve státuszát.

A Maori Televízió politikai újságírója, Rukuwai Tipene-Allen a kormánytagok bemutatása után úgy nyilatkozott, hogy Nanai Mahuta kinevezése történelmi jelentőséggel bír. Külső testi adottságai és beszédmódja elárulják maori származását, külügyminiszteri pozíciójában pedig nemcsak Új-Zélandot, hanem az őslakos közösséget is nemzetközi platformon fogja képviselni. „Az ősi jelek viselése megmutatja az embereknek, hogy a maorik számára nem léteznek határok” – mondta az újságíró. Mahuta kinevezését egyébként mindkét politikai oldal gratulációval fogadta: Simon Bridges, a jobbközép párt korábbi vezetője szerint ez egy nemzetközi pillanat, az új külügyminiszter pedig nagyszerűen fogja végezni munkáját.

Jacinda Ardern kormányának csaknem felét nők alkotják, így méltán nevezhető a világ legszínesebb kabinetjének. Az első női, ráadásul őslakos külügyminiszter mellett csapatának tíz százalékát az LMBTQ-közösség tagjai alkotják – Ardern ezzel megelőzte az eddigi címvédő Nagy-Britanniát, ahol az alsóház tagjainak hét százalékát teszik ki azok a képviselők, akik nyíltan vállalják másságukat. A kormányfő hétfőn azt nyilatkozta, hogy büszke kormányának változatosságára, amely tükrözi az őket megválasztó új-zélandi közösséget.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!