A lockdown lett a 2020-as év szava

2020. november 13.
Nem mondhatjuk, hogy éppenséggel meglepett bárkit, hogy a Collins Dictionary a 2020-as év szavaként a lockdownt, azaz a kijárási korlátozásokat nevezte meg. 2019 óta hatezer százalékkal többször használták ezt a szót. A koronavírussal kapcsolatos kifejezések mellett a TikToker és a Megxit került a patinás szótár listájára.

A lockdown az a főnév, amelyet oly sokan átéltünk a világon 2020-ban. Nem véletlenül találta ezt az év szavának a Collins Dictionary, amely szerint a lockdown jelentése „az utazás, társas érintkezések és a nyilvános terek használatának szigorú korlátozása”. A szó használata robbanásszerűen növekedett meg a koronavírus-járvány miatt. Az interneten leírt tartalmak, könyvek, újságok és a rádióban, televízióban elhangzott anyagok archívuma, a Collins Corpus szerint hatezer, nem tévedés, 6000 százalékos növekedés volt tapasztalható az év eleje óta a lockdown használatában. 2019-ben csupán négyezerszer fordult elő a kifejezés, míg idén több mint 250 milliószor. 

lockdown-ev-szava-collins-dictionary

„A nyelv mindig reflektál a világ eseményeire. 2020-ban pedig a pandémia uralta a közbeszédet – mondta a Collins nyelvi konzultánsa, Helen Newstead. – Azért a lockdownt választottuk az év szavának, mert hatással volt a munkára, tanulásra, vásárlásra és a szocializálódásra. Míg sok ország már egy második kijárási korlátozással néz szembe, nem olyan az idei év szava, amit ünnepelhetünk, ellenben tökéletesen összefoglalja, mi történik ma a világban.”

Más, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szavak is felkerültek a listára, mint például maga a koronavírus, a távolságtartás, az önizoláció. Bár a listára nem fért fel, a BLM, azaz a Black Lives Matter, amely szintén jelentős, 581 százalékos növekedést produkált idén. 

A Collins Dictionary a korábbi években is kiválasztotta az év szavát: 2019-ben a klímasztrájk, 2018-ban az egyszer használatos, 2017-ben az álhír, 2016-ban pedig a Brexit tematizálta legjobban a közbeszédet. 

2020 leggyakrabban használt szavainak listája:

  • Lockdown: kijárási korlátozás; az utazás, társas érintkezések és a nyilvános terek használatának szigorú korlátozása
  • Koronavírus: az RNS-vírusok bármely törzse, amely légúti fertőzést okoz. Ide tartozik a Covid–19-et okozó vírus is.
  • Furlough: ideiglenesen elküldeni a dolgozókat a munkahelyükről
  • Key worker: olyan területeken dolgozó személyek, akik elengedhetetlenek a társadalom működéséhez, működtetéséhez (orvosok, tanárok, ápolók, rendőrök, bolti eladók, stb.)
  • Megxit: Harry és Meghan Markle függetlenedése a brit királyi családtól
  • Mukbang: koreai szó; olyan videó vagy webközvetítés, amelyben a közvetítő személy túlzott mennyiségű ételt fogyaszt el a közönség szórakoztatására
  • Önizoláció: valamely fertőző betegség gyanúja miatt önkéntesen karanténba vonulni
  • Távolságtartás: meghatározott távolságot tartani más emberektől, hogy megelőzzük a fertőző betegség terjedését
  • TikToker: az a személy, aki rendszeresen megoszt magáról TikTok videókat

Olvastad már?

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash