Okozhat hajhullást a koronavírus?

2020. augusztus 19.
A koronavírus-fertőzés számos mellékhatásáról tudunk már, azokban az esetekben is, amikor a betegség lefolyása nem volt súlyos. Az egyik legmeglepőbb ilyen panasz, amely még sokáig elkísérheti a beteget azután is, hogy a vírus már nem kimutatható a szervezetében: a hajhullás.

Alyssa Milano videója hívta fel a figyelmet először arra a jelenségre, mely a koronavírus-fertőzés után még sokáig elkísérheti azokat is, akiknél egyébként enyhe lefolyású volt a betegség. A színésznő Instagramra feltöltött filmjében azt mutatja meg, milyen extrém hajhullással kellett szembesülnie azután, hogy magát a Covid-19-et már kiheverte.

A hajhullás ugyan nem súlyos szövődmény, mint például a szívproblémák vagy vérrögképződés, mely szintén jelentkezhet a koronavírus-fertőzésen átesetteknél, ám annál meglepőbb. “Ez engem is váratlanul ért. Úgy vélem, hogy a fertőzés utáni hajhullás is megmutatja, mekkora stresszt jelent a testünk számára a Covid-19” – mutatott rá Dr. Pedram Yazdan, a Northwestern Egyetem Orvosi Karának dermatológia segédprofesszora.

Mi váltja ki a hajhullást?

Hajhullást számos dolog okozhat, fertőzésektől a pszichés stresszig vagy fogyókúráig. Yazdan, aki a hajhullásra specializálódott kutatásai során, úgy véli, hogy három fő tényező játszik szerepet azokban az esetekben, melyeket ő jelenleg látott a koronavírus-fertőzés kapcsán. 

Egy 1500 résztvevővel végzett július végi kutatás szerint a hajhullás a 25 leggyakoribb tünet között van a közel száz feljegyzett szimptóma között a Covid-19-en átesett betegek körében. Az Indianai Egyetem Orvosi Karának kutatója, Dr. Natalie Lambert tanulmányából az derült ki, hogy több beteg tapasztalt hajhullást vagy valamilyen szintű hajvesztést, mint hányingert vagy orrfolyást, a koronavírus-fertőzés két legismertebb tünetét (a köhögés mellett).

Olvastad már?

Nem az említett kutatás az egyetlen, amely felfigyelt a hajvesztésre, mint a Covid-19 tünetére. A Journal of Cosmetic Dermatology című orvosi szaklapban áprilisban megjelent tanulmány spanyol beteg férfias típusú hajvesztéséről számolt be. Ám a clevelandi klinikáról és a New York-i Lenox Hill Kórház orvosaitól is érkezett olyan beszámoló, mely szerint a felépült beteg nagy mennyiségű hajvesztést tapasztaltak.

“A hozzánk forduló betegeknél általában nem volt más ok, ami az erőteljes hajhullást eredményezhette, mint a korábbi koronavírus-fertőzés” – mondta Dr. Yazdan. Az úgynevezett telogén effluvium típusú hajhullást (ebbe a csoportba tartozik a nőknél terhesség és szülés után tipikusan tapasztalható hajhullás) megfigyeltek már más fertőző betegségek, például malária vagy szifilisz esetében is. Ám a Covid-19-en átesetteknél nem csupán egy mechanizmus húzódik meg a háttérben. “Lehet fertőzés, lehet tápanyaghiány, lehet a stressz, ami a szervezetet érte, fizikai és orvosi értelemben. Sokakat hatalmas érzelmi stressz ér a betegség közben. Ezek mind vezethetnek a hajhulláshoz” – mondta a dermatológus.

Öröm az ürömben

Jó hír, hogy ez a típusú hajhullás átmeneti csupán. “A hajvesztés összes típusa közül ez a legszerencsésebb, mivel a kihullott haj visszanő” – mutatott rá Dr. Yazdan. Ahogy Alyssa Milano posztja alatt is sokan tanácsolták a színésznőnek és azoknak a kommentelőknek, akik maguk is hasonló panaszokról számoltak be, fontos a stressz oldása, az optimális tápanyagbevitel és hogy ne essünk kétségbe.

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash