Okozhat hajhullást a koronavírus?

2020. augusztus 19. |

A koronavírus-fertőzés számos mellékhatásáról tudunk már, azokban az esetekben is, amikor a betegség lefolyása nem volt súlyos. Az egyik legmeglepőbb ilyen panasz, amely még sokáig elkísérheti a beteget azután is, hogy a vírus már nem kimutatható a szervezetében: a hajhullás.

Alyssa Milano videója hívta fel a figyelmet először arra a jelenségre, mely a koronavírus-fertőzés után még sokáig elkísérheti azokat is, akiknél egyébként enyhe lefolyású volt a betegség. A színésznő Instagramra feltöltött filmjében azt mutatja meg, milyen extrém hajhullással kellett szembesülnie azután, hogy magát a Covid-19-et már kiheverte.

A hajhullás ugyan nem súlyos szövődmény, mint például a szívproblémák vagy vérrögképződés, mely szintén jelentkezhet a koronavírus-fertőzésen átesetteknél, ám annál meglepőbb. “Ez engem is váratlanul ért. Úgy vélem, hogy a fertőzés utáni hajhullás is megmutatja, mekkora stresszt jelent a testünk számára a Covid-19” – mutatott rá Dr. Pedram Yazdan, a Northwestern Egyetem Orvosi Karának dermatológia segédprofesszora.

Mi váltja ki a hajhullást?

Hajhullást számos dolog okozhat, fertőzésektől a pszichés stresszig vagy fogyókúráig. Yazdan, aki a hajhullásra specializálódott kutatásai során, úgy véli, hogy három fő tényező játszik szerepet azokban az esetekben, melyeket ő jelenleg látott a koronavírus-fertőzés kapcsán. 

Egy 1500 résztvevővel végzett július végi kutatás szerint a hajhullás a 25 leggyakoribb tünet között van a közel száz feljegyzett szimptóma között a Covid-19-en átesett betegek körében. Az Indianai Egyetem Orvosi Karának kutatója, Dr. Natalie Lambert tanulmányából az derült ki, hogy több beteg tapasztalt hajhullást vagy valamilyen szintű hajvesztést, mint hányingert vagy orrfolyást, a koronavírus-fertőzés két legismertebb tünetét (a köhögés mellett).

Olvastad már?

Három természetes módszer hajhullás ellen

Három természetes módszer hajhullás ellen

Szerencsére vannak természetes módszerek, amelyek mindenki számára könnyen elérhetők, és segítségükkel lelassítható vagy megszüntethető a hajhullás és gyorsítható a növekedés.

Nem az említett kutatás az egyetlen, amely felfigyelt a hajvesztésre, mint a Covid-19 tünetére. A Journal of Cosmetic Dermatology című orvosi szaklapban áprilisban megjelent tanulmány spanyol beteg férfias típusú hajvesztéséről számolt be. Ám a clevelandi klinikáról és a New York-i Lenox Hill Kórház orvosaitól is érkezett olyan beszámoló, mely szerint a felépült beteg nagy mennyiségű hajvesztést tapasztaltak.

“A hozzánk forduló betegeknél általában nem volt más ok, ami az erőteljes hajhullást eredményezhette, mint a korábbi koronavírus-fertőzés” – mondta Dr. Yazdan. Az úgynevezett telogén effluvium típusú hajhullást (ebbe a csoportba tartozik a nőknél terhesség és szülés után tipikusan tapasztalható hajhullás) megfigyeltek már más fertőző betegségek, például malária vagy szifilisz esetében is. Ám a Covid-19-en átesetteknél nem csupán egy mechanizmus húzódik meg a háttérben. “Lehet fertőzés, lehet tápanyaghiány, lehet a stressz, ami a szervezetet érte, fizikai és orvosi értelemben. Sokakat hatalmas érzelmi stressz ér a betegség közben. Ezek mind vezethetnek a hajhulláshoz” – mondta a dermatológus.

Öröm az ürömben

Jó hír, hogy ez a típusú hajhullás átmeneti csupán. “A hajvesztés összes típusa közül ez a legszerencsésebb, mivel a kihullott haj visszanő” – mutatott rá Dr. Yazdan. Ahogy Alyssa Milano posztja alatt is sokan tanácsolták a színésznőnek és azoknak a kommentelőknek, akik maguk is hasonló panaszokról számoltak be, fontos a stressz oldása, az optimális tápanyagbevitel és hogy ne essünk kétségbe.

Olvass tovább!

Ez az 5 étel segíthet a hajhullás csökkentésében

Ez az 5 étel segíthet a hajhullás csökkentésében

A hajhullás kezelésének kiegészítő eleme lehet a gyógszerek és hajkapszulák mellett az étrendünk módosítása is. Tudtad, hogy rengeteg olyan alapanyag létezik, mellyel akár a hajunk egészségét is fokozhatjuk? Most 5 nagyágyút hoztunk, hogy ezt bebizonyítsuk!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód