Fiatal nőként a parlamentben: Evelina Dobrovolska, az új litván igazságügyi miniszter

2020. november 27.
Litvániában egy fiatal, tetovált nő bebizonyította országának és a nemzetközi politikának, hogy hiába a kor, a család és a gyereknevelés vagy a testét díszítő motívumok, csak az számít, amit ésszel és kemény munkával lehet elérni. Evelina Dobrovolska az északkelet-európai ország igazságügyi miniszterjelöltje – nem árt megjegyeznünk a nevét.

Egyre több nő tör utat magának a politikában világszerte – kemény munkájával, hatalmas sikereket aratva. Bár Kelet-Európában hódít a patriarchális politikai berendezkedés, Litvánia lehet a következő olyan európai állam, ahol az emberek bebizonyíthatják, hogy a politika nem (csak) férfimunka. „A sokféleség erősíti a nemzetet” – szól Evelina Dobrovolska, a litván igazságügyi miniszterjelölt mottója.

A fiatal politikusnak határozott elképzelései vannak arról, hogy milyen célokat akar elérni országában. Elmondása szerint, ahogy aktivista és ügyvédi munkája során, úgy igazságügyi miniszterként is a jogállamiság elveit szeretné érvényesíteni, csökkenteni akarja a bürokráciát, és tenni akar azért, hogy a büntetésüket már letöltött emberek ne térjenek vissza a börtönökbe. Eltökélten küzd a nemek közötti egyenlőségért, a kisebbségek jogaiért és a természet védelméért. Már találkozott országának legfőbb tanácsadóival is, és úgy érzi, hogy közös erővel meg tudnák oldani a rendszeren belüli kihívásokat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Evelina Dobrovolska (@ewelinadobr) által megosztott bejegyzés

Evelina Dobrovolska csupán harminckét éves, és fiatalkora ellenére bebizonyította, hogy nem léteznek határok, ha valaki igazán el akar érni valamit. 2010-ben szerezte meg jogi diplomáját a vilniusi Mykolas Romeris Egyetemen, a következő évben pedig ügyvédasszisztensként kezdett dolgozni. Az Emberi Jogok Európai Alapítványának képviselője lett, és a diszkrimináció ellen, illetve az emberi jogok védelme mellett kezdett küzdeni.

2019-ben indult a vilniusi városi tanács választásán, az év elején pedig tanácsnok lett belőle. Idén indult a parlamenti választásokon a liberális Szabadság párt listáján, majd pedig be is választották a parlamentbe. Dobrovolska az első, aki munkájának elismeréseképpen elnyerte a svédországi litván nagykövetség emberi jogi díját, november első felében pedig az új litván kormány őt jelölte az igazságügyi miniszteri pozíció betöltésére.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Evelina Dobrovolska (@ewelinadobr) által megosztott bejegyzés

A politikusnő nemcsak korával, hanem megjelenésével is a berögzült szabályok ellen harcol: testét díszítő tetoválásait nem, hogy nem takarja, de büszkén is viseli. Bár a testre varrott szimbólumok sokak szemében az erőszakosságot jelképezik, Dobrovolskától a bántalmazások elleni küzdelem élharcosa. Az igazságügyi miniszterjelölt nagy rajongója a sakknak és a horgászatnak, anyanyelvén kívül pedig angolul, lengyelül és oroszul is beszél.

Fotó: Instagram

Olvass tovább!