Fiatal nőként a parlamentben: Evelina Dobrovolska, az új litván igazságügyi miniszter

2020. november 27. |

Litvániában egy fiatal, tetovált nő bebizonyította országának és a nemzetközi politikának, hogy hiába a kor, a család és a gyereknevelés vagy a testét díszítő motívumok, csak az számít, amit ésszel és kemény munkával lehet elérni. Evelina Dobrovolska az északkelet-európai ország igazságügyi miniszterjelöltje – nem árt megjegyeznünk a nevét.

Egyre több nő tör utat magának a politikában világszerte – kemény munkájával, hatalmas sikereket aratva. Bár Kelet-Európában hódít a patriarchális politikai berendezkedés, Litvánia lehet a következő olyan európai állam, ahol az emberek bebizonyíthatják, hogy a politika nem (csak) férfimunka. „A sokféleség erősíti a nemzetet” – szól Evelina Dobrovolska, a litván igazságügyi miniszterjelölt mottója.

A fiatal politikusnak határozott elképzelései vannak arról, hogy milyen célokat akar elérni országában. Elmondása szerint, ahogy aktivista és ügyvédi munkája során, úgy igazságügyi miniszterként is a jogállamiság elveit szeretné érvényesíteni, csökkenteni akarja a bürokráciát, és tenni akar azért, hogy a büntetésüket már letöltött emberek ne térjenek vissza a börtönökbe. Eltökélten küzd a nemek közötti egyenlőségért, a kisebbségek jogaiért és a természet védelméért. Már találkozott országának legfőbb tanácsadóival is, és úgy érzi, hogy közös erővel meg tudnák oldani a rendszeren belüli kihívásokat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Evelina Dobrovolska (@ewelinadobr) által megosztott bejegyzés

Evelina Dobrovolska csupán harminckét éves, és fiatalkora ellenére bebizonyította, hogy nem léteznek határok, ha valaki igazán el akar érni valamit. 2010-ben szerezte meg jogi diplomáját a vilniusi Mykolas Romeris Egyetemen, a következő évben pedig ügyvédasszisztensként kezdett dolgozni. Az Emberi Jogok Európai Alapítványának képviselője lett, és a diszkrimináció ellen, illetve az emberi jogok védelme mellett kezdett küzdeni.

2019-ben indult a vilniusi városi tanács választásán, az év elején pedig tanácsnok lett belőle. Idén indult a parlamenti választásokon a liberális Szabadság párt listáján, majd pedig be is választották a parlamentbe. Dobrovolska az első, aki munkájának elismeréseképpen elnyerte a svédországi litván nagykövetség emberi jogi díját, november első felében pedig az új litván kormány őt jelölte az igazságügyi miniszteri pozíció betöltésére.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Evelina Dobrovolska (@ewelinadobr) által megosztott bejegyzés

A politikusnő nemcsak korával, hanem megjelenésével is a berögzült szabályok ellen harcol: testét díszítő tetoválásait nem, hogy nem takarja, de büszkén is viseli. Bár a testre varrott szimbólumok sokak szemében az erőszakosságot jelképezik, Dobrovolskától a bántalmazások elleni küzdelem élharcosa. Az igazságügyi miniszterjelölt nagy rajongója a sakknak és a horgászatnak, anyanyelvén kívül pedig angolul, lengyelül és oroszul is beszél.

Fotó: Instagram

Olvass tovább!

Öt nő, akik nagy hatással voltak az Egyesült Államok politikai életére

Öt nő, akik nagy hatással voltak az Egyesült Államok politikai életére

Kamala Harrisnek, az USA első színesbőrű női alelnök-jelöltjének megválasztásával egy új korszakot köszönthetünk az Egyesült Államok politikájában. Az érdem azonban nemcsak Joe Bident és partnerét illeti, hanem azokat a nőket is, akik a történelem során megállás nélkül küzdöttek azért, hogy ne csak a férfiak szava határozza meg a közéletet.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter