Amal Clooney díjat kapott – épp a sajtószabadságért végzett munkájáért

2020. november 25.
A Bizottság Az Újságírók Védelmére jogvédő szervezet sajtószabadság díjjal jutalmazta Amal Clooney-t a nemzetközi sajtószabadság iránti elkötelezettségének elismeréseképpen. Az emberi jogi ügyvéd karrierjének nagy részét a független és szabad sajtó támogatásával töltötte – kezdve attól, hogy nemzetközi tanácsadóként segítette a Reuters újságíróinak munkáját egészen addig, hogy ő képviselte az azerbajdzsáni újságírót, Khadija Ismayilovát, akit börtönnel fenyegettek.
Amal Clooney

A virtuális ünnepségen az Oscar-díjas Meryl Streep köszöntötte Clooney-t, akit úgy jellemzett, mint a nő, aki mindenki számára példát mutat a sajtószabadságért és az igazságosságért folytatott példátlan harcával. A díjátadón Amal megmutatta, hogy nemcsak tehetséges és elkötelezett ügyvéd, de humorral is megáldotta az élet. Miután megköszönte a színésznőnek a meleg fogadtatást, a férjével kezdett viccelődni.

„Meryl, nagyon köszönöm a kedves szavakat, amelyekkel bemutattál engem. Inspirálsz engem mint nő, mint művész és mint a sajtószabadság szószólója. Tudom, hogy nem reménykedhetek abban, hogy olyan sok díjat fogok elnyerni, mint te, de felmerült bennem, hogy valami különleges mégis közös bennünk: mindketten házasok voltunk a férjemmel. Bár a tény, hogy ti ezt Mr. és Mrs. Foxként csináltátok, enyhíti a dolog kínosságát” – utalt Meryl és George közös animációs filmjére, ahol a két színész egy rókaházaspárt alakított.

Amal Clooney

Amal természetesen beszédében nem mulasztotta el felhívni a figyelmet a sajtószabadság tartós védelmének fontosságára. „Amit mi most a világban tapasztalunk, annak emlékeztetnie kell minket arra, hogy a jogokat nemcsak biztosítani kell, hanem féltve is kell őrizni – mondta. – Éberen kell védeni a demokráciát és a sajtót. Szeretném elfogadni ezt a megtiszteltetést minden olyan ügyvéd nevében, akik az újságírók és a világ üldözötteinek védelméért dolgoznak. Ezt a díjat azoknak szeretném szentelni, akik azokért a jogokért harcoltak, amik ma is életben vannak.”

Amal Clooney nemzetközi közjogra, nemzetközi büntetőjogra és emberi jogokra specializálódott. Karrierje során olyan testületek előtt kellett védenceit képviselnie, mint a Nemzetközi Büntetőbíróság, a Nemzetközi Bíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága. Szakértelmére a privát ügyfeleken túl a kormányok is támaszkodnak. Az ügyvédnő korábban Kofi Annan vezető tanácsadójaként is dolgozott, amikor még a korábbi ENSZ főtitkár az Egyesült Államok szíriai megbízottjaként tevékenykedett. Amal tagja az Egyesült Királyság egyik szakértői csoportjának, ami a konfliktuszónákban való szexuális erőszak megelőzésével foglalkozik, illetve munkatársa a legfőbb ügyész nemzetközi közjogokkal foglalkozó szakértői testületének is.

Forrás: Harper’s Bazaar Fotó: Getty Images

Olvass tovább!