Ezért választott a Pantone két színt az év színének 2021-re

2020. december 13.
Másodszor fordul elő, hogy két színt választott az év színének a Pantone Intézet. 2021-re a szürke egy nyugtató árnyalatát és egy világos napsárgát szánt meghatározónak a színtrendekkel foglalkozó intézet.

Az, hogy két színt is megjelölt az év színeként 2021-re a Pantone, egybecseng azzal a ténnyel, hogy az idei minden tekintetben példa nélküli év volt. A színtrendket meghatározó intézet úgy írta le választását, hogy „a két szín házassága az erő és remény üzenetét hordozza, hiszen a két szín együtt egyaránt felemelő és emlékezetes”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PANTONE (@pantone)

Az Ultimate Gray nevű szürke és az Illuminating fantázianevű napfényes sárga mind külön okkal került az év színei közé. „Mindkettőnek megvan a maga érzelmi aspektusa: a szürke a támogató és szolid, a gyakorlatias alap, amire szükségünk van, a sárga pedig a reményt, a napfényt és jókedvet hozza el” – magyarázta Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet igazgatója. 

A színkombináció mint erős állásfoglalás

Az, hogy két színt választottak idén a 2021-es év színének, nemcsak a koronavírus-járvány befolyásolta, hanem a Black Lives Matter mozgalom is. Egy olyan évben, amikor a távolságtartás lett a társadalmi norma, ám az emberek hatalmas tüntetéseket szerveztek a rasszizmus ellen és a társadalmi egyenlőség és igazságosság elérésére, a kapcsolódás egymáshoz mindennél fontosabb. A kapcsolatok szükségességét tükrözi a Pantone döntése is, amivel két színt neveztek meg idén. Ilyen eddig egyedül 2016-ban fordult elő, amikor az intézet a Rose Quartz fantázianevű rózsaszínt és a Serenity kéket jelölte meg az év színeinek, a nemi normák körüli egyenlőtlenségekre utalva.

Olvastad már?

„Az idei kettős színválasztás azt fejezi ki, hogy átléptük a határainkat, és világosan látszik, mennyire szükségünk van egymásra. A másokkal való kapcsolat erőssé tesz, de ugyanígy szükségünk van a reményre és a pozitív gondolkodásra az előrelépéshez. Ezért választottunk két független színt, amelyek segítettek nekünk közvetíteni ezt az üzenetet.”

A járvány a választás folyamatára is kihatott

Míg a Pantone kutatói általában utazással töltik az év nagy részét, így vizsgálva a színtrendket a világ különböző pontjain, mielőtt kiválasztják az év színét, a koronavírus-járvány miatti egészségügyi és biztonsági előírások következtében ez a folyamat máshogy zajlott 2020-ban. Sokkal több online együttműködésre és a világ különböző pontján dolgozók iránti nagyobb bizalomra volt szükség a trendekkel kapcsolatos információkat tekintve. 

A cél azonban marad ugyanaz idén is, mint a korábbi években: a kulturális és társadalmi változásokra válaszoló, a jelent kifejező szín kiválasztása. 

2019-ben a klasszikus kéket nevezték meg a következő év színének, amely egy nyugalmat sugárzó indigóárnyalat, ami segíthet oldani a felhalmozódott szorongásokat. Ironikusnak tűnhet a választás annak tudatában, hogy alakult a 2020-as évünk, még több szorongással és társadalmi feszültséggel tele. 2021 színei illenek ahhoz a kettős érzéshez, amellyel az új évet várjuk: reménykedünk egy védőoltásban, a világ újranyitásában, abban, hogy visszatérhetünk a normalitáshoz valamilyen szinten, és lesz esélyünk kapcsolódni egymáshoz.

Olvass tovább!

Forrás: Time
Fotó: Pantone