Csillagos karácsony: így telnek az űrben az ünnepek

2020. december 24.
1968-ban töltötte először ember az űrben a karácsonyt, akkor a NASA három űrhajósa tízszer megkerülte a Holdat. Sőt, a híres Földfelkelte-fotót is ekkor készítette az Apollo-8 legénysége. Azóta aztán igazi kultusza lett az űrhajósok körében a Földön kívüli karácsonyozásnak.

Mérföldkő volt az űrutazás történetében az első űrben töltött karácsony, miután Amerika hatalmas erőfeszítéseket tett azért, hogy az övék legyen az első Holdra szállás dicsősége. A küldetés időzítése külön érzelmi töltést adott az űrprogramnak. Frank Borman, Bill Anders és James Lovell volt az Apollo-8 fedélzetén az 1968. december 25-i küldetésen, amikor először volt karácsonykor ember az űrben.

asztronauta-urallomas-karacsony

Miközben tízszer megkerülték a holdat karácsony este, az asztronauták elkészítették az ikonikus Földfelkelte-képet. Több mint egymilliárd ember hallgatta karácsonyi rádióüzenetüket az űrből, illetve a Teremtés könyvéből felolvasott tíz versszakot. Végül december 27-én tértek vissza a Földre, a Csendes-óceánban landolva.

Az elkövetkező évtizedekben aztán rendszeressé váltak az űrkarácsonyok. Legközelebb 1973-ban került sor erre: a Skylab-4 legénysége, Gerald Carr, William Pogue és Edward Gibson karácsonyfát is állított konzervdobozokból és csomagolóanyagokból. Karácsony napján Carr és Pogue az addigi leghosszabb űrsétát tette, hét órát és egy percet töltve egyhuzamban az űrben. Ekkor nemcsak amerikai, hanem szovjet űrhajósok is tartózkodtak a nemzetközi űrállomáson a Szojuz-13-mal, ám mivel ők nem a Gergely-naptár szerint karácsonyoznak, így ők csak január 7-én ünnepeltek. 

Ezután több mint húsz év telt el karácsonyi űrküldetések nélkül. 1996-ban aztán John Blaha töltötte az űrben a karácsonyt – ismét az orosz Mir-űrállomáson. Az asztronauták hatalmas szállítmányt kaptak a Progress teherszállítóval, amely tele volt ajándékokkal, üdvözlőkártyákkal és élelmiszerrel. „Olyan volt, mint egy fénylő csillag, amely feltűnt a horizonton, és hatalmas sebességgel közeledett felénk – emlékezett vissza később Blaha az űrhajó érkezésére. – Mintha egyszerre lett volna karácsony és születésnap ötéves korodban” – foglalta össze az asztronauta, milyen volt a csomag kibontása. 

Olvastad már?

1999-ben Michael Foale-t és a legénység többi tagját az STS-103 űrrakéta küldetésén Bing Crosby I’ll Be Home for Christmas című dalával ébresztették karácsony reggel. Ezután a Discovery űrhajósai megjavították a régóta nem működő Hubble űrtávcsövet, amelyről korábban azt gondolták, hogy már menthetetlen. A sikeres küldetés után Foale és a francia és svájci űrhajósokból álló nemzetközi csapat tagjai anyanyelvükön kívántak boldog karácsonyt. 

Mióta a nemzetközi űrállomáson az asztronauták már hosszabb időre rendezkednek be, az űrben karácsonyozás is rendszeressé vált. 2000-ben az amerikai Bill Shepherd és az orosz űrhajósok, Jurij Gidzenko és Szergej Krikalev töltötte az űrben az ünnepeket – ajándékokat bontogatva és családtagjaikkal beszélgetve. A következő évben pedig már pulyka és más hagyományos ételek is szerepeltek az ünnepi menüben a szokásos űrételek mellett. 

2018-ban az 58-as expedíció tagjainak a karácsonyi teherűrhajó az ajándékaik mellett egy kis elfet is hozott, 2019-ben pedig a karácsonyi videóüzenetükben az űrhajósok azt is megígérték, hogy egy jó karácsonyi filmet is megnéznek.

Olvass tovább!

Forrás: Mental Floss
Fotó: NASA