„Késztetést érzek, hogy segítsek fogyni” – interjú Burján Szafival, a Szafi Fitt megálmodójával

2021. február 05.
Burján Szafi több mint 10 éve segíti a fogyni vágyókat tanácsaival, 2015 óta az általa fejlesztett termékeknek köszönhetően a diétázóknak és ételérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a kedvenc ízeikről.

Az ételérzékenységed és az egyoldalú diéták személyesen tapasztalt negatív hatásai miatt kezdtél saját termékeket fejleszteni, saját bőrödön tapasztaltad meg, mi tesz jót a testednek. Mesélj egy kicsit, hogyan indult mindez?

Sok mindent kipróbáltam, mire eljutottam arra a pontra 2015-ben, hogy saját termékeket gyártsak. Gyerekkoromban is voltak emésztési problémáim, ráadásul nagyon sok elrontott diétán voltam túl, és egyszerűen nem találtam olyan termékeket, amik egyszerre támogatták a bélrendszeremet, és hízást sem okoztak. Ez motivált abban, hogy ilyen termékeket fejlesszek.

Hogyan reagált a környezeted, amikor elkezdtél lisztekkel kísérletezni?

Már 10 évvel a termékfejlesztés előtt segítettem a fogyni vágyókat, akkor kezdtem tanácsokat adni, amikor még iWiwet használtunk. Így volt egy közösségem, aminek a tagjai már nagyon várták, hogy lehessen olyan laktató, finom és alacsonyabb energiaértékkel bíró ételeket kapni, amik segítik a fogyást. Mivel sokéves tapasztalatom volt, sokféle embertípussal, betegséggel találkoztam, az így szerzett ismereteimet is alkalmaztam a termékfejlesztés során. Egyébként már a kezdetektől fogva misszióm a fogyás segítése, ha látom, hogy valaki súlyfeleslegtől szenved, késztetést érzek, hogy segítsek neki lefogyni.

Burján-Szafi-interjú

Ez a késztetés lehet attól, hogy neked is voltak nehézségeid a fogyással kapcsolatban?

Igen, 18 évesen volt súlyproblémám, és sok mindent rosszul csináltam, amikor próbáltam megszabadulni a feleslegtől. Például nagyon sok tejterméket fogyasztottam, és látom, hogy a mai napig vannak, akik abban látják a diétát, hogy sok túrót, tejet, joghurtot esznek. Én tudom, hogy ez hosszú távon káros, mert tönkreteszi a bélrendszert, először laktóz-, majd tejfehérje-érzékenységet okozhat. Azért próbálok segíteni az embereknek, hogy csinálják jobban, mint annak idején én, ne tegyék tönkre magukat azért, hogy lefogyjanak.

A termékeket elsősorban magadnak fejlesztetted, de sokszor a követőid kérésének is eleget tettél. Melyik terméked létrehozása volt a legnagyobb munka, melyikre vagy a legbüszkébb?

Két termékcsaládunk van, a szénhidrátcsökkentett Szafi Reform és a lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó, zsírszegény Szafi Free. Mindkét családból az első termék elkészítése volt a legnehezebb. A Reformnál ez a süteményliszt, a Freenél pedig a piskótaliszt-keverék volt. A Free liszt készítésekor találkoztam először a hajdinaliszttel, és egy olyan terméket szerettem volna létrehozni, amiből tojás és olaj nélkül is piskótaliszt lesz, és még arra is figyeltem, hogy ne tegyek bele sok rostot, hogy azok is tudják fogyasztani, akik puffadásra hajlamosak. Nehéz folyamat volt, de végül sikerült.

Ezt már láttad?

Hajdinát a mai napig nagyon sok terméked tartalmaz.

Igen, a hajdina nagyon komplex étel, magas a fehérje- és a rosttartalma, sok ásványi anyag és vitamin van benne, laktató, nagyon értékes gabona. Emellett számomra ez volt az egyik olyan étel, ami soha nem puffasztott. Sajnos annak ellenére, hogy például zabból van gluténmentes, sokan ugyanúgy érzékenyek rá, ha már nagyon rossz állapotban van a bélflórájuk. A hajdina nagyon könnyen emészthető gyerekek számára is, a kisfiam már 7 hónapos korától ette, és a mai napig nagyon szereti. Tudom, az ízét meg kell szokni, de egyébként a hajdina tipikusan olyan étel, amit elsőre sokan elutasítanak, utána pedig „függőkké” válnak.

Tavaly májusban több ezren kezdtek bele az általad írt Szafi diétába, azóta is folyamatosan látni a pozitív visszajelzéseket a posztjaid alatt. Számítottál rá, hogy ilyen sokan fogják követni a tanácsaidat? Kaptál olyan visszajelzést a diétázóktól, ami különösen megmaradt benned?

Arra számítottam, hogy aki kipróbálja, és minden tanácsomat betartja, annak sikerülni fog a fogyás. Arra viszont nem számítottam, hogy az első nap, mikor megosztom az első heti bevásárlólistát, már több ezren bejelentkeznek, hogy részt vesznek a diétában úgy, hogy még nem is tudták a részleteket. Meglepett, és jólesett, hogy ennyire bíznak bennem, ami azt gondolom, azért van, mert tudják, hogy soha nem ajánlok vagy mondok olyat, ami nem működik. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, sok IR-estől és pajzsmirigybetegektől hallom, hogy jobban lettek, javult a laboreredményük. Többen mondták, hogy egy, a vírus miatti otthon maradás közepette egy kicsit fellélegeztek, jó volt, hogy megjelent valami motiváció, lelkesedés a hétköznapjaikban, és ezt nagyon jó érzés volt olvasni.

Burján-Szafi-interjú

Sok külföldön élő magyar követőd van, a termékeid már külföldön is elérhetőek. Ti kerestétek a külföldi terjeszkedés lehetőségét, vagy titeket keresnek meg?

Mi soha nem keresünk meg senkit, nincs is képviselőnk. Minket szoktak megkeresni a világ szinte minden pontjáról, csak az a baj, hogy nem mindenhova kivitelezhető a terjeszkedés, mert magas lenne a szállítási költség. Egyébként mi jelenleg nem tudjuk kielégíteni ezt a nagy mértékű keresletet, igyekszünk szépen sorban megfelelni a vevői kéréseknek, hiszen fiatal, 5 éves a cég, és nagyon hirtelen nőtt meg irántunk az érdeklődés. Egyébként azt, hogy valahol megjelennek a termékeink, nagyon sok előkészület előzi meg. A Szafi bagett áruházláncban való megjelenése például 1,5-2 éves előkészülettel járt.

Bár közgazdászként végeztél, sokszor kiemelted, hogy a munkádban nem az egyetemi ismereteidre, hanem az élettapasztalatodra támaszkodsz. Mi az, amit a vállalkozóként és termékfejlesztőként tanultál?

A türelem, a kitartás és a bizalom kíséri végig a munkámat. Bízom abban, hogy minden rendben lesz, megvan bennem az a belső bizonyosság, ami mindenen átsegít. Én csak akkor kezdek bele valamibe, ha abba szent meggyőződéssel tudok belevágni. Ha csak egy kevés bizonytalanságot érzek, akkor még várok, inkább csendesen megfigyelem, elemzem a helyzetet. Amikor belevágok, akkor viszont már tudom, hogy végig tudom csinálni. Azt a bizonyosságot és kitartást, ami a sikeres munkavégzéshez kell, nem adják át az iskolában, ehhez az élet és tapasztalatok szükségesek.

Posztoltál már arról, milyen fontos számodra a meditáció. Vannak még olyan praktikád, amik segítenek abban, hogy elég energiád és motivációd legyen a nehezebb időszakokban is?

Ezek igazából nem praktikák, hanem ez vagyok én. Nem azzal azonosítom magam, hogy vállalkozó vagyok, hanem azzal, hogy tudatos, csendes megfigyelő vagyok, de emellett éber cselekvő is. Csendesen meg szoktam figyelni a dolgokat, nyugodt maradok, és úgy cselekszem. Nekem ez működik, de ehhez szükség van a csendre, amit én például meditációval szoktam elérni. Ha valaki nem tud meditálni vagy nincsen ideje, akkor azt szoktam tanácsolni, hogy üljön csendben pár percig és figyelje meg, hogyan veszi a levegőt. Ha a levegővételre gondol az ember, akkor eggyé válik a lélegzettel, az elme nem tud másra figyelni, megpihen, megnyugszik. Akár párkapcsolati vagy baráti konfliktusban is segíthet ez a módszer, hiszen utána az ember sokkal bölcsebben és szeretetteljesebben tud a másik felé fordulni.

Burján-Szafi-interjú

Az egyik Insta-posztodban írtad, hogy nagyon sok stresszt okozhat, ha valaki nem meri kiadni a munkát a saját kezéből, és hozzátetted, hogy ezt neked is sok idő volt meglépni. Miért volt nehéz, és mi változott, mikor már nem összpontosult minden csak a te kezedben?

Nekem ez azért volt nehéz, mert maximalista, elemző típus vagyok. Mindig duplán ellenőrzőm az elvégezett munkám, és nehéz volt kezelnem, ha azt láttam, hogy mások nem ennyire precízek. Főleg, mert én építettem ki a rendszert, és tudtam, hogy mire kell benne vigyázni, és tartottam tőle, hogy más ezekre a részletekre nem fog annyira figyelni. Szerencsére mire anya lettem, összeállt az alaposan dolgozó kollégákból álló csapat, akikben meg tudok bízni, akik precízek, akik mellett nyugodtan tudok az anyaságra is koncentrálni.

Mit érzel a szakmád legnagyobb kihívásának? Van olyan terület, amiben szeretnél fejlődni?

Kihívást sosem érzek, ami aktuálisan bennem van, azt megvalósítom. A Szafi diéta sem egy előre eltervezett lépés volt, csak megosztottam, hogy mi segített nekem és még nagyon sok mindenkinek. Most azon dolgozunk, hogy a termékek még szélesebb körben elérhetőek legyenek azoknak is, akik mondjuk nem akarnak, vagy nem tudnak otthon sütni. Ezeket a kényelmi termékeket szeretnénk, ha nemcsak a Szafi shopokban készen vásárolva, hanem akár fagyasztva is be lehessen szerezni.

Mi az, amit leginkább szeretsz a munkádban?

Azt, hogy az emberek életét élhetőbbé, boldogabbá teszem. Sokan elképesztően komoly betegségekből gyógyultak fel a tanácsaim segítségével, és nincs ahhoz fogható érzés, mint amikor ezeket a történeteket hallgatom. Néha még én is hihetetlennek tartom (annak ellenére, hogy én is emiatt vagyok újra egészséges), hogy valaki mondjuk az étrendnek köszönhetően kel fel az ágyból, a kórházban infúzióra kötötték, elkezdte enni a termékeket, és azóta jól van. Pedig velem is megtörtént, én is az étrendnek köszönhetően álltam fel.

Olvass tovább!