Rövidebb lett a nők haja a koronavírus miatt

2021. január 13.
Egy friss felmérés eredményei szerint a nők hajápolási szokásait is megváltoztatta a koronavírus. A járvány kitörése óta kevesebben és ritkábban járnak fodrászhoz, praktikusabb lett a hajviselet, és több idő jut reggelente a frizurára – derült ki egy 30 ezer nő hajápolási szokásait vizsgáló friss hazai elemzéséből.

Ritkábban járnak fodrászhoz a nők Magyarországon a koronavírus-járvány márciusi kitörése óta, derült ki egy hazai fodrászat széles körű online felméréséből. Mintegy 35 százalékkal csökkent a havonta több alkalommal fodrászhoz járók száma. Ezzel egyidőben 20 százalékkal többen járnak havi rendszerességgel fodrászhoz. A legtöbben, az összes megkérdezett 37 százaléka továbbra is 2-3 havonta jár fodrászhoz, azonban az arányuk 6 százalékkal csökkent a koronavírus hatására.

„Nemcsak a vendégek látogatása ritkult meg, hanem a rendszeresen fodrászhoz járók száma is csökkent. Sok vendég hónapokra elmaradt. Voltak, akik a vírustól való félelmükben, míg mások elveszítették a munkájukat. Sajnos sok olyan telefont kapunk, hogy a vendégek elveszítették az állásukat ,és le kell mondaniuk a már lefoglalt időpontjukat” – számolt be tapasztalatairól Török Tamás, a kutatás vezetője.

rövid haj magyar nők

Becslése szerint 20-40 százalékkal eshetett vissza az iparág forgalma. Különösen azok vannak nehéz helyzetben, akik a koronavírus járvány első hullámakor bezártak, mert az újranyitáskor sem állt vissza a forgalom, így kevesebb vendégen kell osztozni.

Láttad már?

A koronavírus miatti korlátozások megváltoztatták a hajápolási szokásokat is. A nőknek több idejük lett az otthoni hajápolásra. A legtöbb nő továbbra is legfeljebb tíz percet szán reggelente a frizurájára, azonban 10 százalékkal nőtt azok száma, akik tíz percnél több időt töltenek a frizurájukkal reggelente.

A praktikus az új trendi

Egyre több nő választ inkább kényelmes, hétköznapi frizurát. A koronavírus-járvány időszakában megkérdezett nők 55 százaléka arra vágyik, hogy választott frizurája minden helyzetben praktikus legyen. Emellett a korábbi időszakhoz képest 14 százalékkal csökkent a kifejezetten trendi frizurára vágyók arányszáma is.

Kattints tovább!

De milyen a praktikus frizura? Leginkább félhosszú. Az adatok alapján a nők 57 százaléka félhosszú hajat visel, míg a Covid előtt ez az arány csupán 52 százalék volt. Eközben a rövid és a hosszú frizura aránya egyaránt csökkenést mutat a korábbi időszakhoz képest. A hosszú hajúak arányszáma 10 százalékkal, a rövid hajúaké pedig 7 százalékkal csökkent.

A ritkább fodrászlátogatás intenzívebb hajápolást igényel

Ápoljuk hajunkat úgy, mint Sisi királyné, aki híres volt földig érő csodálatos hajkoronájáról. A királyné hajához csak fodrásza, Fanny Angerer érhetett. A hajmosás egész napos procedúra volt, amikor konyakból és tojássárgájából készült pakolással ápolta a hajzuhatagot. Amennyiben mi is kipróbálnánk az eredeti pakolást, keverjünk össze 5 tojássárgáját és fél deci kiváló minőségű konyakot, majd fésüljük bele a hajba, és hagyjuk hatni legalább 15 percig. Ezt követően alaposan öblítsük ki!

Forrás: Angerer Fodrászat

Fotó: Unsplash