Újabb női győzelem: megválasztották az USA első indián származású belügyminiszterét

2021. március 21.
Úgy tűnik, hogy az új elnök megválasztása óta a kisebbségek és a nők nagyobb hangot kapnak az USA-ban, mint eddig bármikor. Az Egyesült Államokat tekintve már több történelmi pillanatnak lehettünk tanúi, de ilyennek még nem: az új-mexikói Laguna Pueblo törzs tagja, Deb Haaland lett az USA első, indián származású belügyminisztere.

Joe Biden még december 27-én jelentette be, hogy Haalandot jelölné a belügyminiszteri pozícióra, döntését pedig olyan magasrangú Demokraták, mint Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke és Elizabeth Warren szenátor, de több Republikánus politikus is örömmel fogadta. Az újonnan kinevezett miniszter egy Twitter-bejegyzésben köszönte meg a szenátusnak, hogy megerősítette pozíciójában, és biztosította őket arról, hogy már nagyon várja a velük való közös munkát.

A belügyminiszter Arizonában született 1960-ban egy olyan törzs tagjaként, akik már az 1200-as évek óta élnek Új-Mexikó területén. A hazaszeretet a vérében csörgedezik: édesanyja és édesapja is katonaként szolgálta az Egyesült Államokat. Szülei munkájából kifolyólag a család sokat utazott, Deb gyermekkorában 13 különböző iskolába járt, míg végül letelepedtek törzsük, a Laguna Pueblo közelében. 1994-ben diplomázott angol nyelv szakon az Új-Mexikói Egyetemen, és igazi szupernőként mindössze négy nappal a diplomaszerzése után adott életet egyetlen lányának, Somáh-nak.

Elmondása szerint Haaland maga választotta azt, hogy egyedülálló édesanyaként fogja nevelni lányát. Kezdetben sokszor előfordult, hogy még lakhatásra sem jutott elég pénzük – ilyenkor a barátainál, illetve menedékházakban kellett élniük. Mindennek ellenére kitartóan küzdött, és 2006-ban jogi diplomát is szerzett az Új-Mexikói Egyetemen, majd ő lett az első női elnöke a Laguna Fejlesztési Vállalat Igazgatóságának, ami a törzsi közösség és gazdaság megerősítésének céljából jött létre.

Haaland megválasztását örömmel fogadta törzse is, akik szerint az új belügyminiszter megválasztása történelmi jelentőséggel bír. Mint mondják, az indián közösségek életében először fordul elő, hogy egy őket képviselő, őslakos miniszter áll annak az intézménynek az élén, ahol a hatszáz, szövetségileg elismert törzset is érintő döntéseket hozzák.

Haaland a Demokrata Párt tagja: 2012-ben, Obama elnökválasztási kampányában az őslakos amerikai állampolgárok szavazásigazgatója volt. Egy évvel később az Új-Mexikói Amerikai Őslakosok Demokrata Pártja választmányának elnöke lett, majd két éven belül az állam Demokrata Pártjának elnökévé küzdötte fel magát. Új pozíciójában hatalmas sikereket tudhatott magáénak, ugyanis hivatali ideje alatt annyi pénzt gyűjtött össze pártja számára, hogy kifizethetett egy hét éve gyarapodó adósságot is.

Amikor elnöki mandátuma lejárt, Deb Haaland bejelentette, hogy indul a 2018-as választásokon Új-Mexikó 1-es számú kongresszusi körzetében, és be kíván jutni az Egyesült Államok Képviselőházába. A belügyminiszter még ebben az évben tagja lett a kongresszusnak, örömén pedig az USA indián származású polgárai is osztoztak, ugyanis először választottak két őslakos képviselőnőt is az intézménybe, akik közül az egyik maga Haaland volt. 2019 januárjában, az eskütétel során sem felejtett el megemlékezni gyökereiről: a ceremónia alatt hagyományos pueblo öltözetet, mokaszint és nadrágot viselt.

Mielőtt jelölték a belügyminiszteri pozícióba, a szövetségi miniszter a természeti erőforrások bizottságának alelnökeként tevékenykedett. Ahogy ígérte, Joe Biden aláírta a párizsi klímaegyezménybe való visszatérésről szóló rendeletet, így az elnök valószínűleg Deb Haaland támogatására is számít, ami nem véletlen: az új belügyminiszter szívügye a tiszta energia és a tiszta energiával foglalkozó munkahelyek támogatása, illetve szeretné elérni, hogy az őslakos közösség minél szélesebb körben férhessen hozzá a világhálóhoz az Egyesült Államok területén.

Úgy tűnik, hogy a miniszterasszony új pozíciójában is folytathatja törekvését, hiszen a belügyminisztérium felel a természetvédelmi területek kijelöléséért, valamint az energiahordozók kitermeléséhez is ez az intézmény ad engedélyt. „Kész vagyok szolgálni.”  – írta közösségi oldalán Debra Haaland.

Olvass tovább!