Átveszik a nők a hatalmat a Fehér Ház kommunikációs csapatában

2020. december 01.
A frissen megválasztott amerikai elnök, Joe Biden egy csak nőkből álló csapatot választott ki a Fehér Ház ügyeinek kommunikálására. Ez egybecseng azzal a szándékával, hogy minél többféle emberrel dolgozzon együtt a Fehér Házban, ugyanakkor ez a szakértők szerint visszatérést is jelenthet a hagyományos kommunikációs csatornákhoz.

Joe Biden elnökválasztási kampányának kommunikációs vezetője, Kate Bedingfield lesz az új elnök kommunikációs igazgatója. Jen Psaki, aki már hosszú ideje a demokraták sajtószóvivője, a sajtótitkári teendőket látja majd el. Ám nem ők ketten lesznek csak nők Biden Fehér Házának kommunikációs munkatársai között. A fő kommunikációs munkatársak közül hétből négy színes bőrű nő lesz, ugyanakkor Biden elnöksége lesz az első, amelyben a kommunikációs csapat teljes vezetősége nőkből áll majd.

feher-haz-kommunikacios-csapat-no-joe-biden

A jelenlegi elnök, Donald Trump hatalomra kerülésével teljesen felforgatta a Fehér Ház korábbi kommunikációs csatornáit és módszereit. Trump kommunikációs csapata nagyon kevés sajtóközleményt adott ki, és gyakoriak voltak a pontatlanságok és tévedések. Az elnök szívesen volt saját maga sajtótitkára, kihagyva a Fehér Ház kommunikációs csapatát a sajtóval való kapcsolattartásból.

A Fehér Ház kommunikációs csapatának közleménye szerint Biden úgy fogalmazott: „Az elnök egyik legfontosabb feladata, hogy egyenesen és nyíltan kommunikáljon az amerikai emberekkel, és ez a csapat megbirkózik azzal a hatalmas felelősséggel, amit az amerikai emberek és a Fehér Ház közötti kapcsolattartás jelent.”

Ezek a jól képzett, tapasztalt kommunikátorok más-más nézőpontot hoznak munkájukba, és közös kötelezettségüknek tartják, hogy ismét jobbá tegyék ezt az országot.”

Bedingfield és Psaki is az Obama-adminisztráció veteránja. Előbbi már akkor is Biden kommunikációs vezetője volt, mikor alelnökként dolgozott Obama mellett, Psaki pedig a Fehér Ház kommunikációs vezetője és szóvivője volt az Amerikai Egyesült Államok Kormányhivatalának. Rajtuk kívül csatlakozik még a Fehér Ház új kommunikációs csapatához: 

  • Karine Jean Pierre, aki Kamala Harris kampánycsapatának vezetője volt, de korábban dolgozott már az Obama-adminisztrációban is.
  • Pili Tobar, aki Biden koalíciós kommunikációjának vezetője volt az elnökválsztási kampány során. 

Három olyan tanácsadó is csatlakozik a csapathoz, akik a kampánya során már segítették Joe Bident:

  • Ashley Etienne, aki Nancy Pelosi korábbi kommunikációs vezetője volt, illetve Kamala Harris kommunikációs csapatát is vezette.
  • Symone Sanders, aki Harris tanácsadója és vezető sajtószóvivője lesz.
  • Elizabeth Alexander, aki a korábbi alelnök sajtótitkára és kommunikációs vezetője volt, amikor Biden még Delaware állam szenátora volt. Alexander Jill Biden kommunikációs vezetője lesz.

Miután az elnökválasztási kampány a virtuális térbe költözött a koronavírus-járvány miatt, Joe Bident gyakran kritizálták érte, hogy a sajtó munkatársai nehezen érik el. Ám a kampány végéhez közeledve sokkal gyakrabban válaszolt a média kérdéseire, csapata pedig heti sajtóközleményekkel próbálta átláthatóvá tenni a kampányukat. Az, hogy Joe Biden sok olyan szakembert választott be a Fehér Ház kommunikációs csapatába, akik már Barack Obama elnöksége alatt is dolgoztak, a szakemberek szerint azt jelenti, hogy az amerikai elnök visszatér a sajtóval való kapcsolattartás szokásos módjaihoz.

Olvass tovább!

Forrás: Time
Fotó: Getty Images