A német tornász dresszel hívta fel a figyelmet a szexualizálásra a sportágban

2021. április 27.
Nem szegett meg egyetlen szabályt sem, Sarah Voss teljes testet takaró tornaruhája a tornász Európa Bajnokságon azonban ráirányította a figyelmet a sportágat sújtó problémákra.

Egészen eddig csupán vallási okokból viseltek a lábakat és karokat is teljesen elfedő ruhát a nők és lányok a nemzetközi sporteseményeken. A német Sarah Voss azonban büszkén állt ki döntése mellett a csapata színeiben. A döntőben már két csapattársa is követte a tornász példáját. A Német Tornászszövetség közleménye szerint a bázeli Európa Bajnokságon a tornászok így fejezték ki a sportágban tapasztalható szexualizálás elleni tiltakozásukat, és fel akarták hívni a figyelmet arra, mennyire fontos a szexuális zaklatás megelőzése. „Reméljük, hogy azok a tornászok, akik kényelmetlenül érzik magukat a szokásos dresszben, ezután érzik majd a bátorságot, hogy kövessék példánkat” – tette hozzá Sarah Voss. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Voss (@sarah.vossi)

Kim Bui korábban még a hagyományos apró dresszben versenyzett, ám csatlakozott Vosshoz, hogy csapatként mutassanak példát. Elisabeth Seitz pedig, a harmadik tornász, aki a teljes testet fedő öltözetre váltott, korábban úgy nyilatkozott: „eggyel kevesebb dolog miatt kell aggódni, mivel így semmilyen ruházati baleset kockázata nem áll fenn”.

„Mi, nők csak annyit szeretnénk, hogy jól érezhessük magunkat a bőrünkben. Egy olyan sportágban, mint a torna, egyre nehezebb és nehezebb ez, ahogy a gyerektest felnőtté válik. Kislányként egy testhezálló tornadressz nem nagy dolog. Ám amikor elkezdődik a pubertás, amikor megjön a menstruáció, én is egyre kényelmetlenebbül kezdtem érezni magam” – magyarázta Sarah Voss döntését. A német szövetség is úgy nyilatkozott, a sport és a torna olyan terület kell, hogy legyen, ahol a női sportolók mindig biztonságban és kényelmesen érzik magukat a ruháikban. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Bui (@_kim.bui_)

Egy Instagram-posztban Voss úgy írta le döntését, mint ami mindig szívügye volt a csapatának. Bár a verseny nem úgy ment, ahogy remélte, az üzenettel mégis nyert. „Nem zárja ki egymást, hogy jól érezzük magunkat és elegánsak legyünk” – tette hozzá a tornász. A Nemzetközi Tornaszövetség szabályai ugyanis nem zárják ki, hogy a versenyzők a teljes testet takaró dresszben versenyezzenek, amíg az elegáns kinézetű. 

A holland versenyzők szintén méltatták a kezdeményezést. A szóvivőjük úgy nyilatkozott, hogy a bírák gyakran lepontozzák azt a versenyzőt, amelyik kényelmesebb dresszben szerepel. Voss hangsúlyozta, hogy őt sosem érte szexuális zaklatás pályafutása alatt, ám ő és társai példaképek a fiatalabb sportolók számára, és ezzel is arra szerettek volna biztatni mindenkit, hogy álljanak ki magukért.

Az amerikai Simone Biles, aki a bíróságon is vallott az amerikai sportorvos, Larry Nassar ellen a tornászok ellen elkövetett szexuális bűncselekmények ügyében, úgy nyilatkozott, hogy egyetlen oka van annak, hogy még elindul a tokiói olimpián: felhívja a figyelmet a sportban történő szexuális visszaélésekre, és szószólója legyen a nemi erőszakot elszenvedett sportolóknak.

Forrás: BBC News Fotó: Instagram/Sarah Voss

Olvass tovább!