A német tornász dresszel hívta fel a figyelmet a szexualizálásra a sportágban

2021. április 27. |

Nem szegett meg egyetlen szabályt sem, Sarah Voss teljes testet takaró tornaruhája a tornász Európa Bajnokságon azonban ráirányította a figyelmet a sportágat sújtó problémákra.

Egészen eddig csupán vallási okokból viseltek a lábakat és karokat is teljesen elfedő ruhát a nők és lányok a nemzetközi sporteseményeken. A német Sarah Voss azonban büszkén állt ki döntése mellett a csapata színeiben. A döntőben már két csapattársa is követte a tornász példáját. A Német Tornászszövetség közleménye szerint a bázeli Európa Bajnokságon a tornászok így fejezték ki a sportágban tapasztalható szexualizálás elleni tiltakozásukat, és fel akarták hívni a figyelmet arra, mennyire fontos a szexuális zaklatás megelőzése. „Reméljük, hogy azok a tornászok, akik kényelmetlenül érzik magukat a szokásos dresszben, ezután érzik majd a bátorságot, hogy kövessék példánkat” – tette hozzá Sarah Voss. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Voss (@sarah.vossi)

Kim Bui korábban még a hagyományos apró dresszben versenyzett, ám csatlakozott Vosshoz, hogy csapatként mutassanak példát. Elisabeth Seitz pedig, a harmadik tornász, aki a teljes testet fedő öltözetre váltott, korábban úgy nyilatkozott: „eggyel kevesebb dolog miatt kell aggódni, mivel így semmilyen ruházati baleset kockázata nem áll fenn”.

„Mi, nők csak annyit szeretnénk, hogy jól érezhessük magunkat a bőrünkben. Egy olyan sportágban, mint a torna, egyre nehezebb és nehezebb ez, ahogy a gyerektest felnőtté válik. Kislányként egy testhezálló tornadressz nem nagy dolog. Ám amikor elkezdődik a pubertás, amikor megjön a menstruáció, én is egyre kényelmetlenebbül kezdtem érezni magam” – magyarázta Sarah Voss döntését. A német szövetség is úgy nyilatkozott, a sport és a torna olyan terület kell, hogy legyen, ahol a női sportolók mindig biztonságban és kényelmesen érzik magukat a ruháikban. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Bui (@_kim.bui_)

Egy Instagram-posztban Voss úgy írta le döntését, mint ami mindig szívügye volt a csapatának. Bár a verseny nem úgy ment, ahogy remélte, az üzenettel mégis nyert. „Nem zárja ki egymást, hogy jól érezzük magunkat és elegánsak legyünk” – tette hozzá a tornász. A Nemzetközi Tornaszövetség szabályai ugyanis nem zárják ki, hogy a versenyzők a teljes testet takaró dresszben versenyezzenek, amíg az elegáns kinézetű. 

A holland versenyzők szintén méltatták a kezdeményezést. A szóvivőjük úgy nyilatkozott, hogy a bírák gyakran lepontozzák azt a versenyzőt, amelyik kényelmesebb dresszben szerepel. Voss hangsúlyozta, hogy őt sosem érte szexuális zaklatás pályafutása alatt, ám ő és társai példaképek a fiatalabb sportolók számára, és ezzel is arra szerettek volna biztatni mindenkit, hogy álljanak ki magukért.

Az amerikai Simone Biles, aki a bíróságon is vallott az amerikai sportorvos, Larry Nassar ellen a tornászok ellen elkövetett szexuális bűncselekmények ügyében, úgy nyilatkozott, hogy egyetlen oka van annak, hogy még elindul a tokiói olimpián: felhívja a figyelmet a sportban történő szexuális visszaélésekre, és szószólója legyen a nemi erőszakot elszenvedett sportolóknak.

Forrás: BBC News Fotó: Instagram/Sarah Voss

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték gyász

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték