Natalie Portman: „Már gyerekként egy szexuális tárgy lettem”

2020. december 09.
Még csak 12 éves volt, amikor a nevét az egész világ megismerte, köszönhetően a Léon, a profi című filmnek. Portman szerencsére nem indult el a lejtőn, mint oly sok másik gyereksztár, de még így számos nehézséggel meg kellett küzdenie karrierje kezdetén.

Az Oscar-díjas színésznő a minap egy podcast vendége volt, ahol nyers őszinteséggel beszélt arról, milyen érzés volt 12 éves kislányként belecsöppenni Hollywood túlszexualizált világába.

„A média valamiféle Lolitaként próbált ábrázolni engem. Azzal, hogy gyerekként egy szexuális tárgy lettem, gyakorlatilag elvették tőlem a saját szexualitásomat, mert egyszerűen később is féltem megélni azt. Ahogy kezdtem felnőni, mindenki egy szuperkomoly, konzervatív, frigid nőnek tartott, miközben ez csak egy tudatos szerep volt a részemről. Biztonságot adott nekem ez a megközelíthetetlenség. Úgy gondolom, hogy ha valakit tisztelsz, akkor nem fogod egy tárgyként kezelni.”

natalie-portman

Natalie Portman 16 éves volt, amikor 1997-ben felajánlották neki Lolita szerepét egy készülő filmadaptációban, amit Portman szinte gondolkodás nélkül vissza is utasított. Mint köztudott, Vladimir Nabokov Lolita című világhírű regényének főszereplője egy középkorú férfi, aki egy 12 éves kislányhoz kezd el szexuálisan vonzódni. Portman nagyon is tudatosan döntött a szerep elutasítása mellett, nem akarta, hogy a való életben is azonosítsák a karakterrel. Ebben az időben a színésznő visszautasított minden olyan jelenetet, amiben csók vagy egyéb intim együttlét lett volna – mint mondja, számára mindez egy önvédelmi mechanizmus volt.

„Ebben a korban alakul ki a saját szexualitásunk, megjelennek a saját vágyaink, mindenki fel szeretné fedezni a dolgokat… De én nem éreztem ehhez elég biztonságban magam, hiszen ott volt az a sok idősebb férfi, aki érdeklődött irántam. Inkább egy falat húztam fel magam köré.”

Natalie Portman vallomására reagálva maga a műsorvezető is bevallotta, hogy a Léon, a profi című film bemutatása után neki is volt egy képe a színésznőről a szerszámos ládájában. És mint mondta, szinte megszállottja lett Portmannak.

Olvass tovább!

Fotó: Imdb, Getty Images

Forrás: nypost.com