Izgalmas problémák várnak a fodrászokra az Antarktiszon

2021. április 28.
A világ legexkluzívabb fodrászszalonja nem Dubaiban, Tokióban vagy New Yorkban van, de még csak nem is Párizsban, hanem az Antarktisz déli csücskén található Ross-szigeten, a McMurdo-állomáson. Nem akárki kerülhet ide fodrásznak, hatalmas verseny folyik a pozícióért, egy sor teszten kell helytállni, majd túlélni a hideget számos réteg alatt.

Ahogy a járvány alatt észrevehettük, a hajunk növekedése nem áll meg attól, hogy a fodrászok zárva vannak. Akinek frufruja van, különösen erősen észlelhette, milyen zavaró az arcába lógó haj. Nem lehettek ezzel máshogy az Antarktiszon található McMurdo-állomás tudósai és hivatalnokai sem, így megépítették számukra a világ legdélebbi fodrászszalonját.

Nem hatalmas, csillogó, sokszékes fodrászatot kell elképzelnünk. Ez a szalon roppant szerény, egy helyiségből áll, ahol két szék található, és csupán egyetlen fodrász dolgozik benne. Már öt évszakot töltött ebben a pozícióban Alicia Sutherland, aki korábban az oregoni Portlandben dolgozott. Egy korábbi kuncsaftja említette neki hajvágás közben, hogy a felesége épp az Antarktiszon dolgozik. 

„Elmesélte, hogy a McMurdo-állomáson nem csak tudósok élnek – mondta Sutherland. – Szükségük van olyan emberekre is, akik segítik, támogatják a kutatómunkát.” Ezek egyike például a fodrász.

antarktisz-fodrasz-mcmurdo-allomas

Sutherland azonnal jelentkezett online. Miután átment a telefonos mélyinterjún is, a fiatal nőnek még teljesítenie kellett egy értékelést, mely azt bizonyítja, hogy képes a világ legszárazabb, leghidegebb és legkeményebb kontinensén élni. A körülmények ellenére az atmoszféra az állomáson kifejezetten barátságos. „Félúton átfutott az agyamban, hogy lehangoló és néptlen lesz az egész, de pont az ellenkezője – mondta Alicia Sutherland. – Itt olyan kapcsolatok szövődnek, melyek sehol máshol nem alakulnának ki. Mindannyian ezen a rendkívüli helyen vagyunk együtt, és ez különleges szövetséget hoz létre köztünk.”

antarktisz-fodrasz-mcmurdo-allomas

A járvány idején csupán a lehető legkevesebb ember maradhatott a kutatóállomáson, melybe a fodrász nem tartozott bele. A pandémia előtt azonban Sutherland abban a kivételezett helyzetben volt, hogy mindenkivel négyszemközt tölthetett időt és beszélgethetett. Heti hat napot dolgozott egy héten, napi 14 időpontja volt. „Hálaadás és karácsony előtt, valamint a turnuscserék környékén nagyon sűrű volt. Ilyenkor közel 25 hajvágás is előfordult egy nap” – mondta. Fazontól függetlenül minden frizura 10 dollárba került. A befizetett pénz pedig az Amerikai Antarktisz Programhoz került vissza, Sutherland fix fizetést kapott munkájáért. Az állomáson körülbelül nyolcszázan éltek egy időben, 65 százalékuk férfi, így Sutherland már álmában is le tudott volna vágni egy barkót, az átmenetes hajvágás a kisujjában volt. „A Bundesliga-frizura volt a legnépszerűbb fazon” – jelentette ki Sutherland. 

Ám nem ez volt a legnagyobb kihívás a fodrász számára. „Olyan száraz a levegő, hogy szinte kiszívja a nedvességet a hajból. Hihetetlenül gyorsan szárad a haj, így folyamatosan nedvesíteni kellett hajvágás közben. A másik az elektrosztatika. Az emberek haja szó szó szerint égnek állt tőle.”

Forrás: Allure Fotó: Instagram/Alicia Sutherland, Gabe Bunch

Olvass tovább!