Nem tudott fodrászhoz menni a karantén miatt, feltalált egy hajvágórobotot

2020. október 08.
Shane Wighton, a Stuff Made Here YouTube-csatorna bloggere, feltaláló a karantén alatt megnőtt haja miatt új irányban is kamatoztatta tehetségét. A fodrászatok bezárása miatt feltalált „magának” egy hajvágórobotot.

Shane Wighton mérnök találmánya persze nem azt a piaci rést találta meg, amit mi, a fóliás melírcsíkok és a precíz, divatos frizurák világában élő nők nagy tapssal fogadnánk, mindenesetre üdítő kezdeményezés, és ígéretes irány kezdésnek…

Az amerikai YouTuber a Covid–19 miatti első karantén időszakában kezdett el azon gondolkozni, hogyan is oldja meg az egyre bőszebben kunkorodó, megnőtt tincseinek problematikáját, és egy hajvágógép helyett inkább a hosszabb utat választotta. Az erős feltalálói vénával megáldott Shane egy robot építésébe kezdett, minderről pedig olyan természetességgel mesél videójában, ahogyan sokan mondjuk egy 5 perces DIY, azaz csináld magad zabos-banános arcmaszk kikeveréséről tudnánk csak.

„A hajam túl hosszú volt, ezért úgy döntöttem, hogy építek egy robotot, amely megfelelően le tudja vágni a tincseimet” – írta videoleírásában Shane Wighton, a Stuff Made Here YouTube-csatorna elindítója. A kifejlesztett robot lényegében egy olyan számítógépes programot használ, amely különböző stílusú frizurák elkészítését teszi lehetővé, mindezt egy állítható karhoz rögzített olló segítségével (a robot belsejében lévő vákuum beszívja a hajszálakat, majd az olló lenyisszantja a fölösleges végeket), amely a szerintünk elég bátor „vendég” feje körül forog.

Kattints tovább!

Mindemellett – biztonsági okokból – a robot a művelet előtt megméri a fejbőr és a levágni kívánt haj vége közötti távolságot. Apró szépséghibája, hogy a fül közelében így nem végez precíz munkát, de persze így is jobb, mint kockáztatni.

Shane Wighton némi önkritikával azt mondja, hogy bár frizurája kifejezetten „nagyszerű”, de nem is szörnyű. Hátránya, hogy természetesen sokkal hosszabb ideig tart maga a művelet, amíg a robot a hajunkat levágja, mintha egy fodrász szakavatott, rutinos keze tenné mindezt.

Egyelőre egy biztos, Shane robotfodrászati tervei nem értek véget, újabb innovációkat tervez, hogy „néhány egészen őrült hajvágási koncepciót” is meg tudjon valósítani.

Olvass tovább!