Így használjuk a hullámcsatot helyesen és kreatívan

2021. március 21.
Akár leengedve, akár felkötve hordjuk a hajunkat, egy-egy remekbeszabott frizura rögzítésére megkerülhetetlen és elengedhetetlen kellék a hullámcsat. Ám ennél sokkal több van az apró, ám annál fontosabb kis eszközben.

Az egyik, ha nem a legismertebb és leggyakrabban használt szépségkellék, amit az emberiség valaha feltalált, a hullámcsat. Nagyon kevés olyan ember van, akinek nincs otthon néhány darab belőle. Azt azonban már nem feltétlenül tudja mindenki, hogyan kell helyesen használni a hullámcsatot. Jó hír, hogy míg valóban megvannak a rendeltetésszerű használatának a szabályai, hogy valóban megtartsák és kiemeljék az adott frizurát, azért marad terünk bőven a kreativitásra.

hullamcsat-helyes-hasznalat

Hullámcsat vagy hajtű?

Nemcsak azok vannak sokan, akik nem feltétlenül helyesen használják a hullámcsatot, de azok is, akik minden kis méretű, hajlított drótcsatot ide sorolnak. Pedig ha jobban megnézzük, már az alakjukban is van különbség. „A hajtű vége nyitott, és a funkciója is más a hajformázáskor – mondta Gina Rivera hajstylist. – Általában a laza frizuráknál alkalmazzuk, hogy extravolument és textúrát adjunk a hajnak.”

A hullámcsatot viszont arra találták ki, hogy szorosan a helyén tartsa a frizurát. „A hullámcsat végei szorosan záródnak, és az egyik szára – ahogy a neve is mutatja – hullámos. Enyhén hajlított, így szorosan követi a fej vonalát” – magyarázta Holly Dear mesterfodrász. Nagy előnye a hullámcsatnak, hogy az összes hajtű és csat közül ezzel a legkönnyebb bánni. „Az U- vagy V-alakú csatok használata igényel némi gyakorlatot, mire megtanulja valaki, hogyan tudja rögzíteni velük a haját” – mondta Khloé Kardashian és Martha Stewart fodrásza, Andrew Fitzsimmons. 

Hullámokkal felfelé vagy lefelé?

Még szerencse, hogy csak az egyik szárán vannak hullámok, így végre eldőlhet a vita, és megjegyezhetjük egyszer, s mindenkorra: ha hullámokkal lefelé használjuk, sokkal erősebben tartják a hajat. „Mivel az a cél, hogy minél erősebben rögzítsük a frizurát, így a hullámokat a lehető legközelebb kell elhelyeznünk a fejbőrhöz” – magyarázta Rivera a hullámcsat használatát.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALI (@alexandra.g.g)

Ám nem minden sztárfodrász ért vele egyet: Fizsimmons szerint a hullámoknak felfelé kell elhelyezkedniük. „A hullámok lényege, hogy a hajtömeget egy irányba terelje, miközben olyan magasan tartja, amennyire csak lehet” – mondta Fitzsimmons.

Ha össze akarjuk foglalni, akkor tehát mindkét irányba fordítva használhatjuk a hullámcsatot, csak azt kell mérlegelnünk, mi az aktuális célunk. Ha felfelé állnak a hullámok, a hajat egy irányba tereli anélkül, hogy összekuszálódnának a szálak. Míg a lefelé, a fejbőrhöz minél közelebb elhelyezett hullámok erősebb tartást biztosítanak.

Hullámoktól függetlenül így lesz erős a tartás

Attól függően, hogy milyen frizuránál használjuk és milyen típusú a hajunk, számos olyan trükk akad a fodrászok tarsolyában, amelyekkel támogathatjuk a hullámcsatok munkáját. „A hullámcsat önmagában is elég erősen a helyén tartja a frizurát, ám van olyan helyzet, amikor elkél némi támogatás, hogy biztosra menjünk” – mondta Taylor. Például ha kontyot készítünk, keresztezhetjük a hullámcsatokat, hogy ne mozduljanak el a helyükről.

Olvastad már?

Rivera szerint az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek a haj rögzítésénél elkövetnek, hogy túl nagy tincseket akarnak egyetlen hullámcsattal a helyükön tartani. „A kisebb tincsek sokkal biztosabban rögzíthetők. Ez különösen igaz akkor, ha a haj vékony szálú” – mondta a hajstylist.

Ám nemcsak a haj vastagsága lehet befolyásoló tényező, hanem a hullámcsaté is. „Mindannyian ismerjük a leggyakrabban használt hullámcsatméretet. Ám léteznek vastagabb, erősebb és vékonyabb hullámcsatok is, amelyek értelemszerűen a tömöttebb, vastagabb vagy a finomabb szálú hajat jobban rögzíthetik – magyarázta Fitzsimmons. –Az én kedvencem az XXL-es méretű hullámcsat.”

Nemcsak a méret, hanem a felület is számít. „A vékonyabb szálú hajhoz a hagyományos hullámcsat tökéletes. Ám a vastagabb hajszálakkal megáldottaknak inkább a jumbo méretű csatokat kellene választaniuk és kicsit kevesebb hajat leválasztani egy-egy csathoz – magyarázta Rivera. – Hasznos trükk: fújjuk be a hullámcsatot hajlakkal, mielőtt a hajunkba helyezzük. Ez garantáltan a helyén tartja a csatot és a frizurát is.”

Látható kontra láthatatlan?

A frizura és a személyes ízlésünk szabja csak meg, szeretnénk-e, hogy látszódjanak a hullámcsatok, vagy sem. A sztárfodrászok is teljesen más véleményen vannak azzal kapcsolatban, mennyire szerencsés szerintük, ha látszódik a hullámcsat.

„A hullámcsat tökéletes, ha menő magasra tűzött lófarkat akarunk formázni – hozott egy példát Fitzsimmons arra az esetre, amikor nem túl jó, ha látszódnak a hullámcsatok. – Imádom viszont Sarah Jessica Parker karakteres hullámcsatjait a Szex és New Yorkban. Tökéletes módja annak, hogy stílusossá tegyünk egy teljesen hétköznapi és funkcionális tárgyat.” Fitzsimmons a teljesen sima haj esetén használja előszeretettel a díszes hullámcsatokat arra, hogy az arcról elvigye a hangsúlyt a frizura irányába, vagy egy laza konty kiemelésére. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BOBI | bobby pins (@thebobishop)

Taylor viszont rajong az újszerű mintákért, amelyeket hullámcsatból lehet alkotni. „Imádom a hullámcsat-művészetet, ami már a hordhatóság határát súrolja. De mivel a hullámcsatok végtelen színválasztékban és formákban elérhetők, miért ne kísérleteznénk velük?”

Ha ötletekre vágyunk, Rivera tanácsait érdemes követnünk. „Készítsünk mély oldalválasztékot, és tűzzük hátra hullámcsatokkal az egyik oldalt. De a rövid frufrut is megtűzhetjük, ami szintén olyan frizura, amire mindenki felfigyel. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by erikavanessa (@erikavanessa)

A fül mögött felsorakoztatott hullámcsatok is remekül működnek. Csak a csillagos ég és a fantáziánk szab határt, ha hullámcsatokkal akarjuk feldobni a hajunkat.”

Forrás: Allure Fotó: Getty Images

Olvass tovább!