Xueli Abbing: így lett az elhagyott kisbabából keresett modell

2021. május 10.
A pigmenthiánnyal járó ritka genetikai probléma nemcsak hófehérré tette Xueli bőrét és haját, de roppant érzékennyé is a napfényre. Ugyanakkor az, hogy máshogy néz ki, beindította a fiatal lány karrierjét. A most 16 éves Xueli meghódította a legnevesebb divatlapokat, pózolt a Vogue-nak, és a leghíresebb divattervezők kampányaiban szerepelt.

Az árvaházban Xue Li-nek nevezték el. A Xue azt jelenti hó, a Li pedig azt, hogy csodaszép. „Amikor hároméves voltam, örökbe fogadtak, és Hollandiába költöztem az anyukámmal és a nővéremmel. Az anyukám azt mondta, tökéletesebb nevet elképzelni sem tudott volna nekem, emellett fontosnak tartotta, hogy megőrizzem a kínai gyökereimet. Ezért nem változtatta meg a nevem” – mondta Xueli.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Xueli (@xueli_a)

A lány születésének idején Kína még az egykepolitikát erőltette a családokra. „Roppant nagy szerencsétlenségnek számított, ha az egyetlen vállalható gyermek albinizmussal született. Voltak gyerekek, mint én, akit kitaszítottak és árvaházba adtak, másokat bezártak, vagy amikor iskolába kerültek, feketére festették a hajukat.”

Nem csak Kínában tekintenek babonás félelemmel még ma is a fehér bőrrel és hajjal született gyermekekre. Afrikában sok helyen még ma is vadásznak rájuk, végtagjaikat levágják, vagy egyszerűen meggyilkolják őket. A boszorkánydoktorok csontjaikat gyógyszerek készítésére használják, melyekről az emberek úgy hiszik, meggyógyíthatnak bizonyos betegségeket, ám ez természetesen nem igaz. „Szerencsés vagyok, hogy engem csak árvaházba adtak – véli Xueli, akiről a szülei semmilyen információt nem hagytak, amikor otthagyták az árvaház előtt. – Azt sem tudom, mikor van a születésnapom. De egy évvel ezelőtt volt egy röntgenvizsgálatom, így pontosabban megtudtam, mennyi idős is vagyok. Az orvos szerint 15 éves lehettem akkor.”

Xueli 11 évesen kezdett modellkedni. „Anyukám kapcsolatba került egy eredetileg Hong Kongból származó tervezővel. Van egy fia, aki farkastorokkal született. Neki akart nagyon látványos ruhákat tervezni, hogy az emberek a ruhákat bámulják meg, és ne a száját. A kampányát tökéletes tökéletlenségeknek nevezte el, és felkért, hogy vegyek részt a Hong Kong-i divatshow-n. Csodás élmény volt” – mesélt Xueli a modellkarrierje kezdetéről.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Xueli (@xueli_a)

A bemutató után több fotózásra is felkérték, ezek közül az egyik Brock Elbank fotóművész londoni stúdiójában volt. „Kirakta a portrémat az Instagramra. A Zebedee Talent modellügynökség pedig meglátta, és megkeresett. Megkérdezték, nem akarok-e csatlakozni hozzájuk, mivel az egyik küldetésük, hogy a fogyatékkal élőknek is esélyt teremtsenek a divatiparban.” A Brock Elbank által készített fotók közül az egyik kép bekerült a 2019 júniusi olasz Vogue-ba, melynek borítóján Lana del Rey szerepelt. „Akkor még nem is tudtam, milyen fontos ez a magazin. Eltartott egy ideig, mire megértettem, miért olyan izgatottak emiatt az emberek. A modellkedésben az, hogy másképp néz ki az ember, nem átok, hanem inkább áldás. Lehetőséget ad arra is, hogy felhívjam a figyelmet az albinizmusra.”

„A Kurt Geiger kampány az egyik legjobb példa arra, hogyan mutathatom meg a különbözőségem. Ebben én lehettem a saját stylistom, és irányíthattam a fotózást a testvéremmel, mert a koronavírus-járvány miatti korlátozások nem engedték meg, hogy műteremben fotózzunk. Nagyon büszke vagyok az eredményre” – magyarázta Xueli arról, mit szeret a modellkedésben igazán. 

„Természetesen vannak a 180 centi magas, vékony modellek, ám egyre több fogyatékkal élő vagy egyszerűen más ember jelenik meg mellettük, ami nagyszerű dolog. De ennek kellene lennie a normálisnak. Az albinizmussal élő modelleket gyakran sztereotipizálják a fotózásokon. Ők az angyalok vagy szellemek, és ez nagyon elszomorító számomra. Különösen azért, mert ezek csak még jobban erősítik azokat a hiedelmeket, amiket például Tanzániában vagy Malawiban még ma is táplálnak az albinizmussal született gyerekekkel kapcsolatban” – mutatott rá Xueli.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Xueli (@xueli_a)

Az albinizmus azonban nem csupán azt jelenti, hogy valakinek fehér a bőre, könnyen leég és fehér a haja. A pigmenthiány érinti például a szemet is, és az albinizmussal élő embereknek korlátozott a melanintermelő képessége is. Átlagosan 17 ezerből egy személyt érint a ritka állapot. „Az én albinizmusom azt jelenti, hogy csupán 8-10 százalékos a látásom, nem tudok direkt fénybe nézni, mert fáj a szemem tőle. Gyakran olyan világos van egy-egy fotózáson, hogy megkérdezem, nem csukhatnám-e be a szemeimet inkább, vagy nem állíthatnánk-e be lágyabb fényeket. De olyan is előfordult már, hogy megegyeztünk, három fotót készíthetnek rólam vakuval úgy, hogy nyitva van a szemem, és többet nem.”

„Először általában azt gondolják, hogy ez nehéz lesz így, ám az első kép után, amikor meglátják az eredményt, elámulnak. A menedzserem eleve ezekhez a feltételekhez köti a fotózást – jelentette ki a fiatal lány, aki szerint a korlátozott látása egy másfajta perspektívával ajándékozza meg. – Olyan részleteket látok meg, melyeket mások nem vesznek észre. A hagyományos értelemben vett szépséggel viszont emiatt kevesebbet törődöm. Talán mert nem láthatok mindent tökéletesen, erősebben koncentrálok az emberek hangjára és arra, amit mondanak. Így a belső szépségük fontosabb számomra.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Xueli (@xueli_a)

„Szeretek modellkedni, mert szeretek új emberekkel találkozni, és boldoggá tesz, hogy az embereknek örömet szereznek a képeim. Arra kívánom használni a modellkedést, hogy többet beszéljünk az albinizmusról, és tudatosuljon mindenkiben, hogy ez egy genetikai rendellenesség, nem átok. Szeretném, ha az emberek megtanulnák, hogy azt mondjuk: albinizmussal élő ember, és nem azt, hogy albínó valaki, hiszen nem ez határozza meg azt, hogy ő kicsoda valójában.”

„Sokan mondták nekem, hogy fogadjam el a múltban történt dolgokat. De én azt gondolom, hogy nem ez a helyes út. Hiszek abban, hogy tudnunk kell, mi történt, és megérteni, nem elfogadni. Nem fogadom el, hogy gyermekeket ölnek meg azért, mert albinizmussal születtek. Meg akarom változtatni a világot. Azt akarom, hogy más albinizmussal – vagy bármely más fogyatékossággal vagy eltéréssel – született gyerekek tudják, bármit megtehetnek, amit akarnak, bárkivé válhatnak. Számomra ez azt jelenti, hogy más vagyok sok mindenben, mint a többség, ám még több dologban ugyanolyan. Szeretem a sportot, hegyet mászni, és ugyanúgy képes vagyok rá, mint bárki más. Az emberek lehet, hogy azt mondják, úgysem tudod megcsinálni. Higgyétek el, hogy meg tudjátok. Csak próbáljátok meg.”

Forrás: BBC News Fotó: Instagram

Olvass tovább!