Diana londoni lakását műemlékké avatják

2021. április 16. |

Diana hercegnő korábbi londoni lakását, ahol 1979 és 1981 között lakott, műemlékké avatják a hercegnő hatvanadik születésnapja előtt.

Kilencszáz olyan lakás van Londonban, amelyek azon neves történelmi személyek miatt, akik hosszabb-rövidebb éltek ott, megkapták a kék plakettet, azaz műemlékké avatták őket. Ezek közé kerül most Diana hercegnő korábbi otthona a Coleherne Courton, ahol 1979 és 1981 között élt három barátjával, mielőtt eljegyezte volna Károly herceg. 

diana-hercego-lakas-emlektabla

„Inspiráló személyiség volt, és kulturális ikon, aki felhívta a figyelmet a hajléktalanságra, kampányolt a taposóaknák betiltásáért, és segített az olyan betegségek miatti stigmák leküzdésében, mint a HIV, lepra és depresszió. Ez előtt a munkája előtt tisztelgünk a kitüntetéssel, amelyet a hatvanadik születésnapja előtt helyezünk el egykori otthonán” – mondta Anna Eavis, az Angol Örökségvédelem kuratóriumának vezetője. 

A lakásban forgatták A korona című sorozat azon jeleneteit, amelyekben Diana hercegnő (Emma Corrin) bejelenti eljegyzését barátainak. A hercegnő testvére, Charles Spencer közösségi oldalán is megosztott egy képet az emléktábla készítéséről. „Nagyon boldog vagyok, hogy kék plakettet kap a Coleherne Court, ahol Diana olyan boldog volt a csodálatos lakótársaival a tinédzser évei végén” – írta a hercegnő testvére a poszt mellé.

A korábbi kitüntetettek túlnyomó része férfi, így az Angol Örökségvédelem azért is tartotta fontosnak, hogy Diana korábbi lakóhelyét is felvegye a listájára, hogy a nemek egyensúlya kiegyenlítődjön kissé. Diana mellett ugyanis még öt másik figyelemre méltó nő lakóhelye is megkapja a kék plakettet: Caroline Norton társadalmi megújítások előmozdítója, Jean Muir dizájner, Ellen Craft, a rabszolgaság eltörléséért küzdő aktivista, Helena Normanton ügyvéd és Kathleen Lonsdale tudós.

Diana emléktábláján az alábbi szöveg lesz olvasható: „Lady Diana Spencer, később Wales hercegnője (1961–1997) 1979–1981-ig élt itt.”

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvastad már?

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték gyász

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték