Diana londoni lakását műemlékké avatják

2021. április 16.
Diana hercegnő korábbi londoni lakását, ahol 1979 és 1981 között lakott, műemlékké avatják a hercegnő hatvanadik születésnapja előtt.

Kilencszáz olyan lakás van Londonban, amelyek azon neves történelmi személyek miatt, akik hosszabb-rövidebb éltek ott, megkapták a kék plakettet, azaz műemlékké avatták őket. Ezek közé kerül most Diana hercegnő korábbi otthona a Coleherne Courton, ahol 1979 és 1981 között élt három barátjával, mielőtt eljegyezte volna Károly herceg. 

diana-hercego-lakas-emlektabla

„Inspiráló személyiség volt, és kulturális ikon, aki felhívta a figyelmet a hajléktalanságra, kampányolt a taposóaknák betiltásáért, és segített az olyan betegségek miatti stigmák leküzdésében, mint a HIV, lepra és depresszió. Ez előtt a munkája előtt tisztelgünk a kitüntetéssel, amelyet a hatvanadik születésnapja előtt helyezünk el egykori otthonán” – mondta Anna Eavis, az Angol Örökségvédelem kuratóriumának vezetője. 

A lakásban forgatták A korona című sorozat azon jeleneteit, amelyekben Diana hercegnő (Emma Corrin) bejelenti eljegyzését barátainak. A hercegnő testvére, Charles Spencer közösségi oldalán is megosztott egy képet az emléktábla készítéséről. „Nagyon boldog vagyok, hogy kék plakettet kap a Coleherne Court, ahol Diana olyan boldog volt a csodálatos lakótársaival a tinédzser évei végén” – írta a hercegnő testvére a poszt mellé.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Charles Spencer (@cspencer1508)

A korábbi kitüntetettek túlnyomó része férfi, így az Angol Örökségvédelem azért is tartotta fontosnak, hogy Diana korábbi lakóhelyét is felvegye a listájára, hogy a nemek egyensúlya kiegyenlítődjön kissé. Diana mellett ugyanis még öt másik figyelemre méltó nő lakóhelye is megkapja a kék plakettet: Caroline Norton társadalmi megújítások előmozdítója, Jean Muir dizájner, Ellen Craft, a rabszolgaság eltörléséért küzdő aktivista, Helena Normanton ügyvéd és Kathleen Lonsdale tudós.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by English Heritage (@englishheritage)

Diana emléktábláján az alábbi szöveg lesz olvasható: „Lady Diana Spencer, később Wales hercegnője (1961–1997) 1979–1981-ig élt itt.”

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvastad már?