Nyugi, nem veled van baj! Oka van annak, hogy nyáron nehezen tudsz haladni a munkáddal

2021. július 13.
Persze rossz napja, vagy nehezebb hete az év bármelyik időszakában lehet az embernek – de te észrevetted már magadon, hogy ezek a rossz, motiválatlan és nem kifejezetten produktív napok valamilyen furcsa okból kifolyólag leginkább a nyári hónapokra koncentrálódnak? Hogy a jó idő beköszöntével mintha az agyad is nyári üzemmódba kapcsolna, és kínkeserves erőfeszítésbe telik a legalapvetőbb feladatokat is elvégezned? Nyugi, nem vagy egyedül. Tudományosan megállapított tény, hogy a nyár katasztrofálisan hat az emberek munkahelyi teljesítményére.

A karácsonyért kifejezetten rajongok, de amint vége az ünnepeknek, minden évben azt várom, azért sírok, hogy legyen már újra nyár. Jöjjön a 30 fok, húzhassak rövid nadrágot, mehessek a strandra, és kezdődjön végre a nyári szünet… Vagyis, ez utóbbit nagyjából 25 éves koromig vártam. Addig, az egyetemnek köszönhetően valóban létezett még olyan az életemben, hogy nyári szünet. Lediplomázva és belépve a munkaerőpiac világába kellett életemben először szembenéznem a csúf valósággal: a nyári szünet bizony kizárólag az iskolások (na, meg persze a tanárok) kiváltsága. Hozzá kellett szoknom, hogy a két és fél hónapos vakáció helyett ezután – az életkoromtól függően – mindössze huszon-egynéhány szabadnappal gazdálkodhatok, amit ráadásul meg is kellett tanulnom egy egész évre értelmesen beosztani.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mégis miért jövök most mindezzel, hogy jön az iskolai nyári szünet a nyári munkahelyi motiválatlansághoz? Nos, az én esetemben nagyon is lehet összefüggés a kettő között: mintha az agyam a mai napig nem szokta volna meg teljesen, hogy nyáron bizony ugyanúgy dolgozni kell, hogy reggeltől estig koncentrálni kell, produktívnak kell lenni. Legbelül én még továbbra is minden évben várom azt a bizonyos két és fél hónapos vakációt, és nagyon nehezen akarja felfogni az agyam és az egész szervezetem, hogy annak az időszaknak már örökre vége. (Maximum nyugdíjaskoromban lehet benne ismét részem.)

Szóval az én motiválatlanságomban véleményem szerint nagy szerepe lehet ennek a „feldolgozatlan traumának” is – persze egy csomó más tényező mellett. A szakértők szerint ugyanis meglepően sok faktor közre játszhat abban, hogy miért is megy nyaranta nehezebben a munka az embereknek.

A következőkben ezeket a tényezőket veszem majd sorra – hiszen ha tisztában vagyunk a problémánk okaival, talán megoldást is könnyebben tudunk rá találni.

munka-nyaron

A hőség hatása

A nyári nagy meleg a közérzetünkre és a szervezetünkre is hatással van. A hőségben még a szokásosnál is kimerültebbnek érezhetjük magunkat, ami miatt sokkal nehezebben tudunk koncentrálni a feladatainkra. Míg a kicsit hidegebb környezet nem befolyásolja számottevően a mentális teljesítményünket, addig a szakértők megállapították, hogy ha 25 foknál melegebb lesz, az már a teljesítményünkre is komoly hatással lehet. A Scientific American szerint a nagy melegben még a legegyszerűbb összetett feladatok elvégzése is nehézkessé válik. Sőt, egy 2018-as tanulmány szerint a nyári hőségben akár 10 százalékkal is csökkenhet az agyunk kapacitása.

A gondolataink sem segítenek

Ahogy megérkezik a jó idő, a legszívesebben minden percünket a szabadban töltenénk. A laptop előtt ülve, az ablakon kibámulva lelki szemeink előtt már szinte látjuk a tenger hívogató hullámait, és azt a temérdek izgalmas programot, ami odakint várhatna ránk… a munka helyett. Ezek a gondolatok mind-mind akadályozhatják a produktivitásunkat. Kutatók szerint akkor tudunk a leginkább a munkánkra koncentrálni, ha odakint rossz az idő, mert ez kevésbé tereli a figyelmünket például a strandolás és a fagylaltozás gondolata felé, és jobban tudunk koncentrálni a munkára.

Megváltozik a hozzáállásunk

Odakint 35 fok van, mindenki rövid nadrágban ül az irodában – már aki nem éppen a szabadságát tölti. Az egész légkör sokkal lazább: mivel az irodaház szinte kiürült, nincsenek S.O.S. elvégzendő feladatok, elmaradnak az azonnal választ követelő e-mailek, minden sokkal ráérősebbé válik. És hogy mit teszünk egy ilyen helyzetben? Hajlamosak lehetünk mi is elsunnyogni a feladatokat, hamarabb felállni a laptop elől, vagy munka helyett egész nap Facebookozni.

Elmegyünk szabadságra

Ez elég nyilvánvaló: ha szabadságra megyünk és hosszabb időn keresztül nem dolgozunk, akkor nem is tudunk haladni a munkánkkal. Sőt, ha olyan pozíciónk van, ahol fontos a csapatmunka, és rá vagyunk szorulva a kollégáink munkájára is, akkor még az ő szabadságuk is hátráltathatja a produktivitásunkat. Lehetetlen befejezni egy projektet, ha a csapattagok közül valaki mindig házon kívül tartózkodik.

Kevesebbet alszunk és többet alkoholizálunk

Télen a hidegben és a sötétben sokkal kisebb eséllyel mondunk igent egy munka utáni iszogatásra, mint nyáron. Nyáron mindenki kicsit szabadabbnak érzi magát: sokkal többet iszunk, tovább maradunk fent, kevesebbet alszunk, ami miatt másnap fáradtak és másnaposak leszünk.

Forrás: Fastcompany Fotó: Getty Images

Olvass tovább!