Egyenjogúság helyett előnyös házasság: mi fán terem a feminity coaching? 

2021. augusztus 03.
A nőiségre épülő Instagram-profilok száma dinamikusan növekszik. Ezekből az oldalakból rengeteget lehet tanulni a női testről és lélekről, feminizmusról egyaránt, de vajon mit tud tanítani nekünk valaki, akinek ez a szakmája? 

A bezárások időszakában rengeteg ember érezte magát egyedül, és kezdett el online ismerkedni – ha már máshogyan nem lehetett. Ezzel párhuzamosan Amerikában hihetetlen karriert kezdett el befutni az úgynevezett femininity coaching, azaz a ‘nőiség coaching’ is, mely néhány amerikai sztárcoach rendelőjén túl az Instagramot is letarolta. A nőiséget központba állító coaching ülések jelenthetnék a nők jelenlegi társadalmi normák alól való felszabadítását is, azonban nem teljesen erről van szó. 

femininity-coaching

Sami Wunder nőiség coach kétség kívül a karanténban megtapasztalt magányosság egyik legnagyobb nyertese: a The Guardian szerint évi egy millió fontot keresett azzal, hogy “sikeres nőknek mutatja meg”, hogy “hogyan vonzzanak be hosszan tartó, romantikus kapcsolatokat” azzal, hogy megtanítja nekik kezelni “a női energiáikat” és hogy hogyan “tartózkodjanak a maszkulin viselkedésmódoktól”. Ugyanis Wunder egyik fő elve, hogy a kapcsolatokat a maszkulin és feminin energiák mozgatják, azonban utóbbi könnyen háttérbe kerülhet a magas pozícióban lévő, karrierista nőknél. A femininity coach nagyasszonya ezzel a felfogással csak tovább mélyíti a bináris gondolkodásmódot és a férfiak (illetve a nők) többszáz évvel ezelőtt megszilárduló nőképét. A női energia (egyébként egyáltalán nem tudományos alapokon nyugvó) fogalma azért is problematikus, mert általában erősen kirekesztő, és idealizálja a gazdag, világos bőrű, vékony nőket. Ráadásul ezzel nem csak a nők járnak rosszul: ugyanígy a femininity coaching maszkulinitás fogalma (egy férfi legyen erős, védelmező, keressen sok pénzt stb.) is toxikus lehet a férfiakra nézve.

Azonban nem csak önjelölt szakértők, illetve coachok terjesztik a femininity coaching eszméjét: a Levels of Women Instagram oldalon például szakképzett pszichológusok adnak tippeket olyan volumenű témákról, mint például hogy hogyan főzzenek, hogyan ne káromkodjanak a nők – és a legjobb: “hogy hogyan ne legyenek lenyűgözve a férfi vagyonától, hacsak nem a nőre költi azt”. Ezzel és az ehhez hasonló tippjeivel a feminity coaching igazából a feminizmussal szemben határozza meg magát, nem a női egyenjogúság és gazdasági függetlenség, hanem a jó házasság fontosságát hirdeti. 

A nőiség-ipar sok éven át suttogott újabbnál újabb problémákat a nők egyik fülébe, miközben a másikba a megoldásokat is belesuttogta. Ezek a “gyógymódok” persze sosem ingyen vannak, új termékek használatával és szolgáltatások igénybevételével karcsúsítják a nők pénztárcáját. Létrehoznak egy olyan nőiség-sablont, amitől szinte mindenki eltér, így hihetetlen – lelki és anyagi – terhet raknak a nőkre. 

Fotó: Unsplash, Forrás: The Guardian, Refinery29

Olvass tovább!