5 millió lánnyal kevesebb születik, mint kellene

2021. augusztus 05.
5 millió lánnyal kevesebb lesz a világon, mint amennyi természetesen lenne az elkövetkező tíz évben a gyermek nemének megválasztása miatt.

A Global Health BMJ orvostudományi szaklapban jelent meg a szaúd-arábiai Abdullah Király Tudományos és Technológiai Egyetem kutatóinak tanulmánya, melyből kiderült, hogy 4,7 millió lánnyal kevesebb lány születik majd az elkövetkező 10 évben, mint természetesen jönne világra, mert a világ néhány országában bevett gyakorlat a magzat nemének megválasztása. A kutatók 204 ország elmúlt 50 évből származó 3,26 milliárd születésének adatait elemezve jutottak erre a következtetésre. A tanulmányban ezeket az adatokat hasonlították össze annak a 29 országnak a születési számaival, melyekben dokumentáltan a fiú magzatokat részesítik előnyben a lányokkal szemben. 

magzat-nem-fiu-lany-megvalasztas

A magzat nemének megválasztása főként Délkelet-Európában és Délkelet-Ázsiában gyakori. Ezekben az országokban már a hetvenes években is kimutatható volt a fiúk nagyobb aránya születéskor. A folyamat azóta csak még szélsőségesebbé vált. A tanulmány szerzői rámutattak, hogy ha a trend folytatódik, az elkövetkező tíz évben 4,7 millióval kevesebb lány születik majd meg. 2100-ra ez a szám 22 millió lesz. 

12 országban – köztük Kínával, Indiával és Vietnámmal – a fiú-lány arány már vészesen eltolódott az 1970-es évek óta. 17 további országban – mint például Afganisztánban, Pakisztánban és Nigériában – most nyílik ki egyre jobban az olló. 

Természetesen társadalmi következményei vannak, ha a nemek természetes aránya eltolódik. “Azokban a társadalmakban, ahol aránytalanul sok a férfi és kevés a nő, az antiszociális viselkedés és erőszak mértéke megnő, hosszú távon veszélyezteti a társadalom stabilitását és fenntartható fejlődését” – mondta a tanulmány vezető szerzője. 

Kínában már most látszik az 1979-ben bejelentett egykepolitika hatása: egyszerűen nem jut feleség minden házasodni szándékozó férfinak, hiszen mivel csak egy gyereke lehetett a családoknak, azt akarták a családok, hogy ez az egy fiú legyen. Így a lány magzatokat elvetették, nem születhettek meg: 111,3 fiú születése jutott minden 100 lányra. Emiatt ma mintegy 35 millió férfi nem talál párt magának. 

A világban jelenleg 49,6 százalék a nők aránya a WHO adatai alapján. Ám ez szélsőséges eltolódást mutat bizonyos országokban: Bahreinben a nők csupán a társadalom 35,3 százalékát tették ki 2020-ban, míg Katarban három férfi jut minden nőre.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!