Miért babázzanak a fiúk is?

2020. október 08.
Bár még mindig erősen tartja magát az a társadalmi beidegződés, hogy a babázás a lányoknak való, valójában minden gyereknek jót tesz, ha ilyen játékokkal foglalkozik: fejleszti az empátiát és a társas készségeket, amelyek még fontosabbak az ilyen stresszes és feszült időszakokban, mint a mostani.

A Cardiffi Egyetem végzett kutatást a Mattel felkérésére, amelyben négy és nyolc év közötti fiúkat és lányokat vizsgáltak, miközben Barbie babákkal játszottak egyedül, illetve más gyerekekkel együtt. Összehasonlításképpen megvizsgálták a gyerekekben zajló érzelmi folyamatokat egyedül vagy más gyerekekkel együtt folytatott tabletezés közben is. 

babazas-fiu-lany-empatia

A vizsgálat alatt a gyerekek egy különleges készüléket viseltek, amely egy úszósapkához hasonlított, és segítségével a tudósok a gyerekek agyi tevékenységét mérhették. Játék közben az agy bizonyos területe aktiválódott minden gyereknél, függetlenül attól, hogy egyedül vagy csoportban babáztak. Ez az agyi terület felelős a társas információk feldolgozásáért, amilyen például az empátia. 

A babázás empátiát vált ki

Míg a babázás mozgósította az empátiáért felelős agyi területet, a tablet nyomkodása sokkal kevésbé aktivizálta az agy ezen régióját. Az agyi válasz akkor sem volt erősebb, ha kreatív elemeket tartalmazó játékot játszottak a gyerekek a képernyő előtt. „Ami roppant izgalmas, hogy a babázás előnyös tulajdonságai nem a nemi szerepekben keresendők, hanem általánosságban az emberek közötti társas érintkezésben jelentkeznek, például empátia formájában” – mondta Sarah Gerson idegtudós, a kutatás vezetője.

A babázás azért válthatja ki ezt a hatást, mert a babák segítségével a gyermekek megteremtik a saját társas világukat.

Így akár egyedül is játszva, a gyerekek újraélhetnek bizonyos élethelyzeteket, amelyeket nem sikerült addig feldolgozniuk, másfajta forgatókönyvet írhatnak magukban hozzá, és eljátszhatják, így a végkimenetel olyan lehet, amely segít a saját belső feszültségük oldásában.

Az empátia kulcsfontosságú a gyerekek közötti társas érintkezésben. A babázás egyfajta gyakorlási lehetőség azokra a helyzetekre, amelyekben az életük során később szükség lesz az empátiára. „Felkészít a munkahelyi életre, a saját vállalkozás egyengetésére, a konfliktusok megoldására” – mondta Gerson. 

Az empátia nem nemhez kötött

A világjárvány idején még nagyobb szerepe van az empátiának, mint valaha, hiszen a gyerekek sokkal nagyobb stresszt élnek át, érzékelve a körülöttük zajló bizonytalanságot, ám nem feltétlenül értve meg annak okait, hatásait. 

Gerson és kutatócsapata több mint egy évvel ezelőtt kezdte vizsgálatát, jóval a koronavírus-járvány kitörése előtt. „Az eredményeink sokkal fontosabbak most, mint valaha. A gyerekek közötti normál társas érintkezés szabályai felborultak, izoláltabbak társaiktól, családjuktól. Mind a tudósokat, mind a szülőket aggasztja, milyen mentális hatásokkal jár ez a helyzet a gyerekekre” – magyarázta a kutatás vezetője, aki reméli, hogy tanulmányuk hatására a szülők támogatják nemcsak a lányaikat, hanem a fiaikat is abban, hogy babázhassanak

„Az empátia nem genderspecifikus képesség. Ezek minden gyermek és felnőtt számára fontosak. Képesnek lenni arra, hogy gondoljunk más emberek érzéseire, ugyanolyan fontos fiúknak és lányoknak egyaránt.”

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash