Érdes bőr a felkaron? Tippek a keratosis pilaris ellen!

2020. június 12.
Apró fehér vagy pirosas kis dudorok, amiken, ha végighúzod a kezed, olyan érzés, mintha libabőrös lennél – ez a keratosis pilaris. Ha végre szeretnél megszabadulni tőlük, olvasd el a legjobb tippeket szépségbloggerünktől, Peonillától.

Mi az a keratosis pilaris?

Egy teljesen ártalmatlan bőrbetegségről van szó, ami tulajdonképpen az eltömődött pórusoknak és a hámlási, bőrmegújulási folyamatok lassabb, nem megfelelő működésének köszönhető. Ennek következtében apró, érdes fehér vagy pirosas, pattanásszerű kis dudorok jelennek meg a bőrön, jellemzően a felkaron, a mellkason, combon vagy a popsin. Nagyon ritkán arcon is előfordulhat. A keratosis pilaris vagy másnéven csirkebőr, libabőr egy igen zavaró bőrprobléma, és jellemzően gyermekkorban vagy tinédzserkorban a leggyakoribb. A száraz, vízhiányos, ekcémás bőrűek hajlamosabbak rá, illetve azok, akiknek a családjában más is küzd ezzel a bőrbetegséggel.

Kattints tovább!

Mit tehetsz ellene?

Szappan helyett hidratáló tusfürdőt használj

A szappan extrém módon szárít, ezért részesítsd előnyben a tusfürdőket, azon belül is a bőrbarát pH-jú, illatmentes, hidratáló tulajdonságokkal rendelkezőket, mint amiket az atópiás bőrökre is ajánlanak. A hosszas kádban ázással szemben pedig szavazz a nem túl forró vízzel történő zuhanyzásra. A forró víz is szárít.

Radírozás helyett válaszd a kémiai hámlasztókat

A durva szemcsés bőrradírokat kerüld, hiszen csak tovább irritálják a száraz, érzékeny bőrt. Válaszd inkább a kémiai hámlasztókat, mint amilyen az AHA vagy a BHA. Ezeket este zuhanyzás után, testápolózás előtt használd. A rendszeres (heti háromszori) hámlasztással rásegíthetsz az elhalt bőrsejtek megfelelő ütemben történő távozásához. A szalicilsav (BHA) különösen előnyös a csirkebőr „felszámolásában”, hiszen a bőr mélyebb rétegeiben képes hámlasztani és gyulladáscsökkentő hatásai is vannak. Keress testre való hámlasztókat, ezek gazdaságosabbak, és ha napfény éri a bőröd, ne felejts el napvédőt is használni. A szolizás pedig tilos!

Hidratálj alaposan

Nagyon fontos, hogy szokj rá a napi szintű testápolózásra. Ehhez használj nem túl zsíros, nem komedogén, de mindenképpen jól hidratáló, gyulladáscsökkentő, illatmentes testápolót. Ezt mindig közvetlenül zuhanyozás után, a még nedves bőrbe masszírozd be.

Kerüld a szőrtelenítést a problémás területen

A borotválkozás, a gyantázás és az epilálás is kerülendő, hiszen ezek olyan irritáló tevékenységek, amikkel csak még jobban belobbanthatod a keratosis pilarisodat.

Ne vakargasd

Tudjuk, nem könnyű megállni, és néha valószínűleg észre sem veszed, ha odatéved a kezed, de sajnos a kapargatás, nyomogatás nemcsak gyulladáshoz, hanem maradandó pigmentfolttal gyógyuló hegekhez is vezet. Szóval el a kezekkel.

Ha semmi sem segít

Akkor irány a bőrgyógyász. Receptköteles hámlasztó hatású terméket is fel tud írni neked, vagy megkérdezheted, milyen lézeres vagy villanófényes kezeléseket javasol a makacs bőrproblémádra.

Láttad már?