Koppenhága lett a világ legbiztonságosabb városa

2021. augusztus 27.
Koppenhágát találta a világ legbiztonságosabb városának az Economist Intelligence Unit. Először nyerte el ezt a címet a dán főváros. Korábban Tokió és Szingapúr letaszíthatatlan volt a trónról.

Minden második évben vizsgálja meg a világ városait az Economist Intelligence Unit nemzetközi szervezet 76 különböző szempont alapján, melyik a világ legbiztonságosabb városa. Ebben olyan tulajdonságokat vizsgálnak, mint a digitális hálózat, egészségügyi ellátás, infrastruktúra, környezet és a személyes biztonság. 2019-ben Tokió végzett az első helyen, a második Szingapúr, a harmadik pedig Oszaka lett. Idén megtört a távol-keleti városok egyeduralma: Koppenhága lett az első, Toronto a második, és csak a harmadik helyet szerezte meg a korábbi ezüstérmes Szingapúr. 

koppenhaga-legbiztonsagosabb-varos

Az Amerikai Egyesült Államok városai közül New Yorkot találták a legbiztonságosabbnak, összesítésben a 11. helyre ért be, Washington a 14. lett. San Francisco, Los Angeles és Chicago szintén az első húszban végzett. 

Az elemzés készítői megjegyezték, hogy bár a városok helyezése változott, a legmagasabban rangsorolt települések listája alapvetően állandóságot mutat: a távol-keleti nagyvárosok a legbiztonságosabbak, míg a közel-keleti városokban a legrosszabb a helyzet. 

Azt is kiemelték, hogy a koronavírus-járvány átalakította, amit a városok biztonságáról korábban gondoltunk. A digitális biztonság sokkal fontosabbá vált, megváltoztak a közlekedési és használati szokások. A gyalogos és kerékpáros infrastruktúra sokkal nagyobb hangsúlyt kapott, és ezek a változások az elkövetkező húsz évben várhatóan tovább erősödnek. A hangsúlyok áthelyeződése állhat a hátterében annak, hogy megváltoztak a helyezések az élbolyban. 

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!