A szöuli iskoláslányok végre olyan bugyit hordhatnak, amilyet akarnak

2021. augusztus 30.
A dél-koreai oktatási hivatal szabályai szerint a szöuli iskoláslányok eddig csak sima, fehér fehérneműt viselhettek. A közfelháborodásnak végre sikerült elsöpörni ezt a szükségtelen és káros szabályt.

A Szöuli Oktatási Iroda eddig kötelezte a lányokat, hogy csak sima, egyszerű, teljesen fehér fehérneműt viseljenek az iskolában. Ez a szabály még ma is érvényben volt Szöul lányokat oktató középiskolájában. „Az iskolák szabályzata meghatározta a lányok által viselhető fehérnemű színét, mintáját és azt, mennyire lehet átlátszó bugyi a lányokon – mondta Moon Jang-gil, a hivatal dolgozója. – A szabályok meghatározták azt is, milyen büntetés jár azért, ha valaki megszegi ezeket a szabályokat, és sima, fehér fehérnemű helyett például csipkés bugyit visel.”

del-korea-iskola-fehernemu

A szabályok egyenesen tiltották egyébként a csipkés fehérneműt, a lányok blúzának olyan hosszúnak kellett lennie, hogy ha ha felemelik a kezüket, akkor sem villanhatott ki az alsónemű. Az oktatási hivatal most arra kérte az iskolákat, hogy az év végéig önként változtassanak ezeken a szabályokon, szüntessék meg ezeket az előírásokat. Ha erre nem kerül sor, a hivatal kötelezi az oktatási intézményeket erre. 

Az előírások megváltoztatását a dél-koreai fiatalokkal foglalkozó civil szervezet, az Asunaro érte el. A szervezethez több száz panasz érkezett diáklányoktól az ország minden részéből az ilyen szabályok miatt. A névtelenül begyűjtött információk szerint voltak olyan iskolák, ahol a férfi tanárok ellenőrizték, milyen fehérneműt viselnek a diáklányok az iskolai egyenruha alatt, ami nemcsak megalázó, de zaklatásnak is minősül. Különösen úgy, hogy a fiúkra nem vonatkoznak ilyen szabályok. Ennek a gyakorlatnak vet most véget a diszkriminatív szabályok eltörlése.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash