A légszennyezés napjaink legnagyobb gyilkosa

2021. szeptember 19.
A légszennyezés több embert öl meg, mint a dohányzás, az autóbalesetek vagy a HIV/Aids. A fő ok még mindig a szén- és földgáz-alapú energiatermelés.

Az emberek életét van olyan ország, ahol hat évvel rövidíti meg a légszennyezés, derült ki egy friss elemzésből. Ezzel sokkal több emberéletet követel, mint a dohányzás, az autóbalesetek vagy a HIV/Aids. A szénhidrogén-alapú energiatermelés, a szén égetése az erőművekben a legnagyobb kiváltó oka a világ légszennyezésének. A legrosszabb helyzet jelenleg Indiában van. Kínában számos lépést tettek az elmúlt hét évben a tisztább levegő elérésére, ám a belélegzett szennyező anyagok még így is 2,6 évvel rövidíti meg az emberek életét.

A fosszilis üzemanyagok égése során a levegőbe kerül részecskék okozzák ugyan a klímaválságot, ám az ördögi kört erősen táplálják az egyre nagyobb erdőtüzek, melyek egyaránt következményei és hajtói a környezeti katasztrófának a tudósok szerint.

legszennyezes-gyilkos

Az, hogy a jövőnk hogy alakul, főleg attól függ, az országok vezetői milyen lépéseket tesznek vagy sem. A koronavírus-járvány alatti lezárások megmutatták, hogy rövid idő alatt annyival tisztább lehet a levegő még Indiában is, hogy néhány városból akár a Himalájáig is elláthatnak, míg az amerikai erdőtüzek nyomán láthattuk, hogy a nyugati partvidéken tomboló tűz miatt akár New Yorkban is komoly mértékben megemelkedik a szennyező anyagok mennyisége a levegőben. 

„A légszennyezés a legnagyobb külső fenyegetés az emberiség számára a bolygónkon, ám még mindig nem szívesen veszünk róla tudomást, milyen károkat okoz” – mondta Michael Greenston, a Chicagói Egyetem professzora, aki kollégáival a légszennyezés hatásait vizsgálta az ember életkilátásaira. 

Egy átlagos nyugati társadalomban élő ember 2,2 évvel élhetne tovább, ha tisztább lenn a levegő. Ha összeadjuk, 17 milliárd évvel élnek rövidebb ideig az emberek. „Mi más okoz tizenhét milliárd év veszteséget az emberiségnek?! – mutatott rá Greenstone. – És nem csak hagyjuk, hogy ez történjen. Mi magunk okozzuk. Az országok vezetői pedig azt választják, hogy az emberek drámaian rövidebb és betegebb életet éljenek.” A professzor szerint a tisztább energiára való átállás, a levegő minőségének szigorúbb ellenőrzése, az erőművek légszennyezésre gyakorolt hatásainak folyamatos vizsgálata csökkenthetné sok helyen a légszennyezés mértékét.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!