Ezek a világ legbüdösebb városai – jól gondold meg, látni akarod-e őket

2021. augusztus 20.
A fotókon kétségkívül csodásan mutatnak, de az ott terjengő orrfacsaró szagok miatt érdemes kétszer is meggondolni, hogy szeretnél-e ezekre a helyekre utazni!

Miután egyre több vakációzó tette szóvá, hogy egy-egy kedvelt úti cél nemcsak a látnivalók miatt hagyott bennük mély nyomot, hanem azért is, mert orrfacsaró szagok terjengtek a levegőben, a skyscanner.net elkészítette egy listát, amelyből kiderül, hogy a világ mely pontjain a legelviselhetetlenebb a bűz. És ha már napvilágot látott ez az összeállítás, annak is utánajártak, mi okozza a zavaró szagokat. 

Ezek a világ legbüdösebb városai

A mexikói Cancun alapvetően igen kedvelt a turisták körében, leginkább csodás tengerpartja és az ott uralkodó felhőtlen hangulat a legfőbb vonzereje. Ami viszont kevésbé örömteli a víznyelőjéről is elhíresült Mexikóba látogatók számára, hogy a hotelek szennyvízelvezetése nem mindig működik kifogástalanul, és emiatt nem ritka, hogy csatornaszag terjeng a meseszép városban.

Ezek a világ legbüdösebb városai

Az olaszok nagy bánatára Velence lagúnavárosa is felkerült arra a listára, amin egyik város sem szeretne szerepelni. Azokban a hónapokban, amikor a hőmérők higanyszála a magasba szökik, nemcsak a látnivalók ragadják magukkal a vakációzókat, hanem a kellemetlen szagok is, amik a Velencét átszelő kanálisokból áradnak. Néhány turista úgy fogalmazott, hogy az ott terjengő szagok annyira erőteljesek is lehetnek, hogy túlszárnyalják a város szépségét, ezért érdemes alaposan átgondolni, melyik évszakban vesszük célba Velencét.

Ezek a világ legbüdösebb városai

Az új-zélandi Rotorua legfőbb attrakcióját meleg vizű termálforrásai jelentik, amelyek valóban lélegzetelállító látványt nyújtanak. A feltörő gyógyvízzel együtt azonban kénes gázok is a levegőbe jutnak, ami az ott megfordulók szerint a záptojás szagára emlékeztet, és nem igazán lehet megszokni. 

Az Angliában található St. Helen Auckland nevű városka egyik büszkesége a helyben termesztett hagyma, amit a közelben lévő manufaktúrákban dolgoznak fel – ez pedig időnként olyan erőteljes hagymaszaggal jár együtt, hogy sem a turisták, sem az ott élők nem szívesen hagyják el az otthonaikat, sőt még azt is megfontolják, hogy szellőztessenek-e.

Ezek a világ legbüdösebb városai

A fenséges borairól is híres francia régió, a Cote-d’Or másik sajátossága az Epoisses de Bourgogne sajt, amit Napóleon is előszeretettel fogyasztott. A környező sajtgyárakból időnként ez a kevésbé kívánatos, jellegzetes sajtszag terjeng. Azt, hogy az Epoisses mennyire karakteres illattal megáldott, jól példázza, hogy a tömegközlekedési eszközökön nem is megengedett a szállítása!

Ezek a világ legbüdösebb városai

Bangkok szépségét egy sajátos egzotikus gyümölcs kellemetlen szaga árnyékolja be

A cseppet sem elegáns listára felkerült még:

  • A skóciai Edinburgh, ahol a sörgyárak ontanak olyan kellemetlen szagokat, amik megkeseríthetik a turistáskodást.
  • A Thaiföldön található Bangkok, ahol egy helyi egzotikus gyümölcs, a durian áraszt orrfacsaró szagokat.
  • Az indiai Mumbai azzal biztosította be a helyét a legbüdösebb városok listáján, hogy az amúgy is magas légszennyezés mellé fűszeres ételek illata, csatorna- és gázszag társul – ezek keveredése valóban nem lehet túl jó!
  • A Marokkóban található Fes városában pedig a bőrfestő üzemekből áradó bűz tesz elviselhetetlenné minden lélegzetvételt az oda látogatók szerint.

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?