Gumiszoba: „Miért nem tekintjük mi, nők szempontnak magunkat a politikában?”

2021. október 13.
Murinai Angéla, a Gumiszoba blog alapítója az előválasztás kapcsán osztja meg a gondolatait.

Elindult az előválasztás második fordulója. Igen érdekes folyamatok zajlanak, melyekről ezelőtt egy héttel még tudtam volna állásfoglalás nélkül írni, ám mostanra jelentősen változott a véleményem. Mindenekelőtt a legfontosabb célom azt hangsúlyozni, hogy igenis szíveskedjünk nőként politikával (IS) foglalkozni, és szíveskedjünk NŐKÉNT, női szemmel, női szempontokat figyelembe véve politizálni és szavazni. Most is, és majd jövő tavasszal is. Bizony, ez az egyenjogúság része. Szavazhatunk, és képviselhetjük a női érdek alapján fontos szempontokat.

murinai-angela

Az elmúlt napokban több helyen (többek közt a saját oldalamon is) találkoztam azzal a jelenséggel, hogy nők kardoskodtak egyik vagy másik jelölt mellett, majd amikor szóba került, hogy adott politikus milyen eséllyel fog majd a női szempontok szerint kormányt alakítani és döntéseket, törvényeket hozni, milyen erre utaló magatartása volt eddig, akkor az volt a válasz, hogy nem az az elsődleges szempont. Nem a női szempont számít most.

Csak néztem. Miért nem? De tényleg: miért nem? Miért nem tekintjük mi, nők magunkat szempontnak, miért nem fontosak a mi érdekeink, a mi biztonságunk, a mi életünk? Mi vagyunk a nemzet több mint fele, és ennek ellenére simán lemondunk arról a jogunkról, hogy a politikai folyamatokat befolyásoljuk. Mert most nem az számít, hogy beszélt-e valaki az isztambuli egyezményről, vagy a gyerekek védelméről, vagy az anyák védelméről, vagy arról, hogy hogyan kívánja a fogamzásgátlást elérhetővé tenni minden fiatal lánynak. Beszélt-e valaki arról, hogy hogyan kívánja a betegellátást, az idősgondozást megreformálni… Oh, pardon, hát nincsen is mit megreformálni. Tartós betegek és idősek gondozása jelenleg rabszolgamunkában, hozzátartozó nők nyakába sózva zajlik Magyarországon. Van-e ellenzéki jelölt, aki beszél az iskolai szexuális felvilágosítás tananyagba emeléséről, a lányok szexuális kizsákmányolástól való védelméről? A lányainkról és rólunk beszél-e valaki, illetve eddigi megnyilvánulásait tekintve kinél mekkora esély van arra, hogy beszéljen majd erről, és tegyen ezekben a kérdésekben valamit?

Most nem ez számít, mondják a nők ismét, háttérbe tolva a maguk szempontjait, ahogy ehhez szokva vannak.

Miért nem számít? Mikor számított? Volt-e olyan bármikor, hogy számított? Miért engedjük, hogy ne számítson?

Egy biztos. A női képviselőjelöltek legmagasabb számban a DK-ban vannak (34%), amely szám még mindig igen alacsony, de sokkal magasabb, mint eddig bármely párt vonatkozásában voltak. Ebből nekem úgy tűnik, hogy az idők szavát arról, hogy a nők is számítanak mintha ők hallották volna meg. Éppen így a Fidesz után először ők voltak azok, akik felfedezték, hogy a vidék népében mekkora erő van. Érdekes volt nézni hosszú éveken át, ahogy az ellenzék eltartott kisujjal az értelmiség vékony rétegét célozta meg a szavaival, miközben Orbán Viktor Magdi nénikkel csókoltatta a becses kezeit, és gyöngyöző homlokkal kortyolta a pálinkát a kolbásztöltő mellett. Senkinek nem tűnt föl, ahogyan lenyúlta és felfalta a vidéki szavazók millióit? Nem.

Dobrev Klára most elindult a vidék felé. Megmutatta a vidék M1 televízióhoz szokott népének, hogy van más párt is a krumpliosztó Fideszen túl, és lám, komoly vezető szerepet szerzett magának a szavazási vágtában. Amíg a két lemaradó úriember percenként nyilatkozott és egyezkedett, Dobrev Klára addig sem csinált mást, mint jött-ment az országban, és találkozott az emberekkel. Márki-Zay Péter hívei szerint posztkom nyuggerekkel. Milyen elegáns. Karácsony Gergely, aki másodikként futott be, mostanra – mint tudjuk – visszalépett. Én értem az ő érzéseit, a Partizánon adott interjúban őszintén elmondta, hogy ő nem elég erős ahhoz, hogy Orbán Viktorral vitába álljon. Ezen azért meglepődtem, hiszen tudjuk, hogy Orbán Viktor egyáltalán nem szeret vitatkozni (ennyi hazugsággal és simlivel már nem is nagyon lehet). Ő kinyilatkoztatni szeret. Ha Karácsony Gergely ezzel nem tud szembe menni, én tisztelettel elfogadom a visszalépését, de azt nehezen értem, hogy milyen alapon gondolták, hogy azok az emberek, akik baloldali, liberális, klímamentő zöld alapon őt akarnák miniszterelnöknek, majd ezután Márky-Zayt kívánják támogatni.

Én speciel soha nem szavaznék egy új Orbánra. Jobboldal, kösz nem. Soha többé nem. Az is szempont volt a döntésnél állítólag, hogy Márki-Zay majd a kiábrándult fideszeseket magához tudja édesgetni. Csak hát valójában nincsenek kiábrándult fideszesek. Illetve talán néhányan vannak, de az van, hogy aki ma Fidesz támogató, az vagy tök hülye, vagy neki speciel jól megy ebben a rendszerben, mert őrá éppen vonatkoznak azok a támogatások, adóvisszatérítések, EU pénzből lehúzható milliók, amikkel a Fidesz megveszi az embereit. Ebből a két kategóriából kik volnának azok, akik „kiábrándultak”?

Na, ugye.

Aki a baloldali Karácsonyra szavazott eddig, az nem fog MZP-re szavazni. Szerintem. Ha igen, akkor azzal megint csalódást okoz nekem, mert akkor ő hozza azt a formát, amit ők gondolnak, vagyis, hogy a szavazó tulajdonképpen nem okos, nem tájékozott, nincsen is világnézeti alaptétele, hanem majd amit az urak mondanak neki, azt teszi. Szavaz akár nőként is arra, aki ezt bírta mondani Dobrev Kláráról: „női mivolta létére Magyarországon ebben a versenyben ő volt a legsikeresebb politikus”.

Mindeközben Dobrev Klára hozza azt a tipikus „női tempót”. Nem pofázik, nem gazsulál, nem másokat akar lejáratni, nem egyezkedik, hanem teszi a dolgát. Megy, mint a mérgezett egér, és azokkal beszél, akikkel ilyenkor kell. A szavazókkal. Beleteszi a munkát. Hát nem ezt szoktuk mi csinálni, asszonyok?

A szavazó pedig, és a másik, az első fordulóban harmadikként végzett, – ám ettől függetlenül mérhetetlenül magabiztos jelölt – pont úgy gyurcsányozik és gyurcsánynézik, ahogy azt a Fidesz propaganda diktálja. Mert Magyarországon mindegy, hogy jobb- vagy baloldal, ellenzék, vagy kormánypárt, egy dolog a biztos, amiben egymásra találnak a különböző nézetek, és ez a nőgyűlölet. Gyurcsány Ferenc sosem lenne A Dobrev Klára férje, ha először az asszony lett volna vezető. Orbán Viktor soha nem Lévai Anikó férje, Márki-Zay Péter nejének nem jut eszembe a neve, és Karácsony Gergelynek van egyáltalán neje? Dobrev Klára viszont (aki nő) meghatározható a férjével, és még csak nem is feltételezik róla, hogy ő rendelkezik önálló akarattal, gondolattal, elképzeléssel, hát, hiszen ő a Gyurcsány felesége. A Gyurcsányné. Akik ezt a narratívát alkalmazzák ellenzékiként belegondoltak vajon abba, hogy pontosan azt beszélik, amit a Fidesz beszél? Hogy ők pont annyira nem tisztelik a gondolkodó nőt, mint amennyire a Fidesz nem tiszteli? Persze ez Magyarországon nem új, és a mostani hatalom rá is erősít arra, hogy szkeptikusak legyünk a női politikusokkal. Elég, ha megnézzük a Fidesz politikus nőit, akik csupán ujjbábok a férfi hatalom kezén. Miért gondoljuk, hogy ez csak így, és mindig így lehet?

És mindazok után, hogy Dobrev Klára megnyerte az előválasztás első fordulóját tényleg azzal érvelnek emberek, hogy majd a választásokat nem lesz képes megnyerni? Hát, már most is rá szavaztak legtöbben! Ja, tudom, a fideszesek. Ez most komoly, tényleg? Nem lehet, hogy volt annak a brutálisan sok munkának valami eredménye, amit ő és az ő pártja az elmúlt évekbe beletett? Amit még ma is beletesz minden napon?

Nagyon szurkoltam Dobrev Klárának, hogy ne reagáljon semmit Márki-Zay ámokfutására. Volt itt már minden az elmúlt napokban. Bedarálta, porrá zúzta Karácsony Gergelyt, aki most baloldaliként neki kampányol, ami önmagában egy vicc. Kétségbe vonta emberek hazafiságát, biztatta a határon túliakat, hogy rá szavazzanak, igyekezett szétzúzni az állítólagos ellenzéki összefogást. Csak bennem merült fel időnként, hogy miért? Miért ez a mindent eltipró törtetés, ez az izzadás, a gyöngyöző homlok? Aki valóban hazafi, és a népet tartja szem előtt, annak miért ennyire nehéz a nép akaratát, valahová fordulását tiszteletben tartani? Az miért törtet egy szavazás harmadikjaként ilyen erővel? Mit akar? Majd kiderül, hogy ő egy érzékeny lélek. A sok provokáció, sértegetés, taktikázás, percenkénti nyilatkozás közben elég Dobrev Klárának egyszer reagálni a szavazói sértegetésére, és Márki-Zay Péter azonnal a szívéhez kap. Immár ő az áldozat, a megtámadott, és Dobrev az, aki szét akarja zülleszteni az összefogást. Miután napokig provokálta Dobrev Klárát, aki végül teljesen higgadtan reagált az őrjöngésére, most hirtelen ő, MZP lett az áldozat.

Én ugyan egészen eddig nem szurkoltam a DK-nak, sem Dobrev Klárának. Én általában a hatalmon lévőket bírálom anélkül, hogy irányt akarnék mutatni, de az elmúlt időszak szép lassan egyértelművé tette, hogy mi az, amit nem akarok. Ami van, ami lehetőségként választható, az messze nem lesz az, amit akarok. Azonban amit NEM, azt már biztosan tudom.

Változást akarok mentalitásban, morálban, erkölcsben. Ez most, ma világos lett, hogy kivel NEM elérhető. Ha a másik ilyen-olyan szexista előítéletek miatt veszít, és marad az, ami most is van, az sem lesz másabb annál, mint amihez szoktunk, és amit egy új, más nevű rezsim hozna el.

Murinai Angéla további írásait a Gumiszoba blogon olvashatod