A Lego eltávolít mindent a játékairól, ami a nemi sztereotípiákat erősíthetné

2021. október 14.
A kutatások szerint a nemi sztereotípiák nemcsak a lányokra, de a fiúkra és a szülőkre nézve is veszélyesek. Ez az oka annak, hogy a Lego úgy döntött, az egész világra kiterjedő felmérés eredményeinek tükrében minden olyan elemet eltávolít játékairól, melyek erősíthetnék a nemi sztereotípiákat, a későbbi karrierben jelentkező egyenlőtlenségeket és hátrányokat.

Míg a lányok egyre magabiztosabbá válnak, és egyre többféle dolgot kipróbálnak, ez nem igaz a fiúkra. A fiúk 71 százaléka mondta azt a kutatás szerint, hogy fél attól, hogy ha kipróbál valamilyen lányosnak tartott játékot, kicsúfolják majd. Ugyanígy voltak ezzel a szülők is. „A szülők jobban aggódnak amiatt, hogy a fiukat gúnyolják, mint a lányukat, ha nem olyan játékkal játszanak, ami nemüknek megfelelő a társadalmi elvárások szerint” – mondta Madeline Di Nonno, a Geena Davis Intézet Nemek a médiában kutatásának igazgatója. Az aszimmetria jól tetten érhető abban, hogy a lányokat biztatjuk arra, hogy játszanak a fiús játékokkal, míg a másik irányba ez már nincs így. „Ha a lányok nem játszanak Legóval vagy más építős játékokkal, nem fejlődnek az ilyen irányú képességeik. Ez ugyanígy igaz arra az esetre is, amikor a fiúk nem játszanak babákkal. Nem alakulnak ki a gondoskodó, empatikus képességeik.”

lego-nemi-sztereotipia

A dán játékgyártó közel hétezer szülőt és 6–14 év közötti gyereket kérdezett meg Kínából, Csehországból, Japánból, Lengyelországból, Oroszországból, az Egyesült Királyságból és az Amerikai Egyesült Államokból. „Általában a Legót fiús játéknak tartják, ám az olyan Lego-típusokat, mint a Dotsot vagy a Lego City vadmentő táborát például kifejezetten úgy alkották meg, hogy fiúknak és lányoknak is egyaránt tetsszen” – magyarázta Julia Goldin, a Lego marketingvezetője. Most azonban még ennél is tovább mennek. A Lego többé nem címkézi fel játékait úgy, hogy fiúknak vagy lányoknak szánja. Megszünteti az ilyen típusú csoportosítást a honlapon és a boltokban is. „Mostantól az a feladatunk, hogy mind a lányokat, mind a fiúkat arra biztassuk, hogy játsszanak bármelyik készlettel, amivel csak akarnak, ha eddig nem mertek volna, mert eddig azt olvashatták ki a sorok közül, hogy nem nekik készült.”

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!