Nincsenek rossz hatással a kislányokra a Disney hercegnők

2021. augusztus 22.
Egy friss kutatás eredményei még a tudósokat is meglepték. Kiderült ugyanis, hogy Hófehérke, Hamupipőke és például a Jégvarázs Elzája mégsincs olyan rossz hatással a kislányok fejlődésére, testképére és identitására, mint azt korábban sejtették.

A csavar, amit a Brigham Young Egyetem kutatójának, Sarah Coyne professzornak az eredményei hoztak, még meglepőbb, mint a Jégvarázs csattanója a rajzfilm végén: a Disney hercegnők mégsem olyan rosszak a gyermekeink számára. Az elmúlt évtized álláspontja és olyan könyvei után, mint például a Hamupipőke felfalta a lányomat, valamint az azt sugalló kutatások után, melyek szerint rövid távon rossz hatással van a lányok testképére, ha a gyerekek a Disney hercegnők rajzfilmjeit nézik, hercegnőnek öltöznek és ilyen szerepjátékokat játszanak. Sőt, ha a Csipkerózsika és Hófehérke a kedvenceik, vagy más, hasonlóan passzív hercegnő, aki csak várja a herceget, elavult nőképet ültethet el a lányokban, erősítheti a segítségre szoruló nőiség kontra mérgező férfiasság sztereotípiát.

disney-hercegno-hatas-nemi-sztereotipia

Sarah Coyne és kutatása most leszámolt a hercegnőkultúrát ért támadásokkal. A tudóst saját lányai ösztönözték arra, hogy közelebbről és alaposabban megvizsgálja a Disney hercegnők lányokra gyakorolt hatását. Aggódott ugyanis, hogy lányai hercegnők iránti rajongása káros hatással lehet a fejlődésükre. A vizsgálatba 307 négy-öt éves kisgyermeket vontak be, a gyerekek fele fiú, fele lány volt. 2012-13 során megkérdezték a gyerekeket és a szülőket, mennyi Disney hercegnőkről szóló filmet és tévéműsort néznek a kicsik, milyen gyakran játszanak Disney hercegnőkhöz kapcsolódó játékokkal, és rangsoroltatták a gyerekekkel, melyek a kedvenc játékaik egy eléjük tett dobozban, melyben voltak lányosnak tartott játékok (babák és teáskészlet), fiúsnak tartott játékok (akciófigurák és barkácseszközök), valamint semleges játékok (kirakós és festékkészlet). Az eredmények nem leptek meg senkit: a hercegnős játékokat inkább lányosnak tartotta mindenki, és sokkal inkább volt jellemző a lányos viselkedésűnek tartott gyerekeknél, ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy sokkal tudatosabbak voltak az érzelmeiket illetően azok a gyerekek, akik szerették a Disney hercegnőket és a hozzájuk kapcsolódó játékokat. Az eredményekben akkor újabb bizonyítékát látták annak, hogy a lányosnak tartott játékok negatív hatással vannak a lányokkal kapcsolatos sztereotípiákra, és aggodalmat keltettek azokban a lányos szülőkben, akiknek gyermekei imádták a Disney hercegnőket. 

Coyne azonban nem zárta le itt a kutatást. Utánkövető vizsgálatot végzett a mára 10-11 évessé cseperedett gyerekek között, akik hajlandóak voltak válaszolni ismét a kérdésekre. Arra kérték a gyerekeket, hogy ítéljék meg, mennyire tartják jellemzőnek az olyan nemi sztereotípiákkal kapcsolatos kijelentéseket, mint például „a káromkodás rosszabb egy lánytól, mint egy fiútól”, vagy „szeretem a kisbabákat és kisgyermekeket”. A kutatót meglepte, hogy azok a lányok, akik öt évvel korábban rajongtak a Disney hercegnőkért, sokkal haladóbb módon gondolkodtak a nemi szerepekkel kapcsolatban, már tízévesen szószólói voltak a női egyenjogúságnak és annak, hogy a férfiak bátran fejezzék ki az érzelmeiket. 

A testképpel kapcsolatos viszonyukban nem volt különbség azok között a gyerekek között, akik szerették a hercegnőket, és akik nem. Sőt, valójában úgy tűnik, a Disney hercegnők még pozitív hatással is vannak arra, hogyan vélekedik egy gyermek a testéről az alacsonyabb jövedelmű családokban. Megdőlt tehát az a nézet, hogy a Disney hercegnők iránti rajongás étkezési és testképzavarok kialakulásához vezethet. 

A pozitív hatások hátterében az állhat a tudósok szerint, hogy a Disney hercegnős mesefilmek, melyek középpontjában egy nő áll, azt kommunikálja a gyermekek számára, hogy a nők is vannak olyan értékesek, hogy saját történetük legyen. Azt is fontos megjegyezni, hogy az első kutatás még a Jégvarázs megjelenése előtt készült. Ez azért lényeges, mert a főszereplő testvérpár, Anna és Elza története éles fordulatot jelentett a korábbi igaz szerelem megtalálására koncentráló hercegnős történetekhez képest. Ezt a vonalat képviselik a modern Disney hercegnők közül már többen is, így például Moana és a legújabb, Raya és az utolsó sárkány főhőse is. Ezek a mesék már egyértelműen a nők és lányok erejét hangsúlyozzák, akik ugyanúgy lehetnek önmaguk is harcos hősök, rátermettek, és nincs szükségük a hercegre ehhez. Ezekben a mesékben már egyenrangú félként szerepelnek a hercegnők, a hercegek pedig sokkal empatikusabbak és támogatóbbak a korábbi filmekhez képest.

Forrás: Time Fotó: Unsplash

Olvasd tovább!