Az azonos nemű párok jobban kommunikálnak egymással

2020. október 18.
Több minőségi időt töltenek együtt és tartalmasabb beszélgetéseik vannak az azonos nemű pároknak, mint a heteroszexuális kapcsolatban élőknek. Ugyanakkor az is kiderült a friss amerikai kutatásból, hogy a két férfiből álló pároknak van a legkevésbé kiterjedt baráti és ismerősi köre.

A Dél-Kaliforniában elvégzett átfogó kutatás az első olyan vizsgálat volt a világon, amelyben azt hasonlították össze, milyen szociális hálóval rendelkeznek egymáshoz képest az azonos nemű és a különböző nemű párok, illetve milyen minőségűek a pár tagjainak egymással folytatott beszélgetései egy-egy nap. 

azonos-nemu-parok-kommunikacio

A korábbi tanulmány eredményei azt mutatták, hogy az azonos nemű párok számára fontos a különböző egyéniségük elfogadása, a pozitív érzelmek megélése és az egymással való hatékony kommunikáció. Ám ezek a vizsgálatok nem hasonlították össze mindennapos interakciók minőségét, a párkapcsolatok dinamikáját a heteroszexuális párokéval. „Az összehasonlítása fontos, mert számos tudományos bizonyítékunk van rá, hogy a párkapcsolat minősége hatással van más társas érintkezéseinkre és az általános egészségi állapotunkra, mentális jóllétünkre. Eddig azt viszont nem tisztázták, hogy ugyanúgy érvényesül-e ez azonos nemű pároknál, mint a heteroszexuálisoknál” – mondta Megan Robbins pszichológusprofesszor, a kutatás vezetője. 

Ami a társas kapcsolatokat illeti, a tanulmány eredményei szerint a férfi-férfi kapcsolatban élők szociális hálója a legkisebb a nő-nő és nő-férfi párokhoz képest. A másik érdekes megfigyelés, hogy a legkiterjedtebb baráti és ismerősi körrel a heteroszexuális kapcsolatban élő nők rendelkeznek. Robbins szerint ennek ahhoz van köze, hogy a családok általában a férfiak homoszexualitásával kapcsolatban a legkevésbé elfogadók. 

Az egymással való interakciók minősége egyértelműen az azonos nemű pároknál volt a legjobb. A kutató szerint ez azért van, mert a pár tagjai közötti hasonlóság sokkal erősebb, ha azonos nemi identitású a két fél, ami megkönnyíti egymás megértését, a pár tagjai közötti egyenlőség megtartását. „Amikor férfi és nő beszélget, egy olyan kulturális keretben teszik, ahol a két nem egymással hagyományosan szemben áll. Ez sokkal több esélyt teremt a feszültségre a kommunikációban.”

Olvastad már?

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash