Törvénybe foglalhatják a lecsatlakozás jogát Angliában

2021. április 18. |

A home office-ban dolgozó munkavállalók mentális egészségének védelmére kezdeményezték annak törvénybe iktatását, hogy a munkatársaknak joga legyen lecsatlakozni és pihenni.

Egyre világosabbá válik, milyen árnyoldalai vannak a home office-nak, ahogy egyre többet élünk a járvány miatt az irodától távol dolgozva. Ezért miniszteri szinten kezdeményezték Angliában, hogy a távmunkában dolgozóknak legyen törvény adta joga a lecsatlakozásra, hogy így védjék a mentális egészségüket.

home-office-lecsatlakozas-torveny

A szakértőkből, tudósokból, mérnökökből és a techszférában dolgozókból álló egyesülés célja, hogy a vállalatokat jogilag kötelezzék arra: pontosan meghatározott ideje legyen annak, amikor munkaügyben kereshetik dolgozóikat. A közvéleménykutatás, melyet az Opinium segítségével végeztek, azt mutatja, hogy a home office-ban dolgozók kétharmada támogatná a javaslatot, és azt szeretnék, ha az Egyesült Királyság követné azon országok példáját, ahol már jogi úton is segítik a dolgozókat a munka és a magánélet hatékony szétválasztásában. 

Angus Wheeler-Rowe, aki a telekommunikációs üzletágban dolgozik, úgy nyilatkozott, hogy miközben a home office segített, hogy biztonságban legyen ő és a családja, sokkal nehezebbé vált a munkahelyi, az otthoni és a családi kötelezettségek szétválasztása. „Amikor a személyes tered válik az irodává, és nincs egy határozott vége a munkanapnak, a nyomás egész nap ott marad, és teljesen lehetetlen időpontokban érkezhetnek olyan kérések, melyekre azonnali reakciót várnak – – mondta Wheeler-Rowe. – Ezért fontos, hogy határokat állítsunk fel a táv- vagy hibrid munka esetén. Ez hatalmas különbséget eredményezhet, segíthet kikapcsolni és feltöltődni az embereknek, hiszen minden jel arra utal, hogy a home office még a jövőben is velünk marad. Ráadásul a munka és az otthon szétválasztása növelheti a motivációt, javíthatja a munkahelyi produktivitást, ami jó a főnököknek és a dolgozóknak is.”

Olvastad már?

Hogyan ne túlórázz home office idején?

Hogyan ne túlórázz home office idején?

Mit tudnak az egerek az otthoni munkavégzésről? Elég az íróasztalt rendbe tenni, vagy az egész ház katonás rendje segít többet a hatékonyságban? 3+1 jó tanács az otthoni munka még hátralévő időszakának átvészeléséhez.

A kérdésekre válaszoló közel két és fél ezer ember – köztük 617 jelenleg is irodában dolgozó személy – válaszai nagyjából hasonlóan hangzottak: „úgy érzem, hogy a munkahelyemen lakom, nem úgy, hogy az otthonomban dolgozok”, mondta valaki. Egy másik válasz szerint „élvezem a home office-t, de nagyon nehéz megfeledkezni a munkahelyi feladatokról, mert nem változik a környezet”.

A távmunkában dolgozók 35 százaléka arról is beszámolt, hogy a munkával kapcsolatban a mentális egészségük jelentősen romlott a járvány kirobbanása óta. Harminc százalékuk pedig sokkal többet dolgozott tulajdonképpen fizetés nélküli túlórában, 18 százalékuk egyenesen heti plusz négy óra ingyenmunkáról számolt be amiatt, hogy nincs meghatározott munkaidő a home office-ban. 

Írországban idén áprilisban már bevezették a lekapcsolódás jogát, ami lehetővé teszi a munkavállalóknak, hogy csak a normál, szerződés szerint vállalt munkaidejükben legyenek elérhetők munkahelyük számára. Kanadában is hasonló intézkedéseket hoztak: itt különösen a nőkre koncentráltak, mivel a felméréseik szerint a nők 33 százalékkal több túlmunkát végeznek fizetetlenül, mint a férfiak, beleértve a háztartás és a gyermekgondozás terheit a munkahelyi teendőiken túl.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

Munka-magánélet egyensúly home office-ban

Munka-magánélet egyensúly home office-ban

A koronavírus életünknek szinte minden színterén új helyzetet teremtett. Sokan mára már tartósan otthonról végzik azt a munkát, amit korábban irodában folytattak. Így azonos tere lett a munkánknak és a magánéletnek.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter