Törvénybe foglalhatják a lecsatlakozás jogát Angliában

2021. április 18.
A home office-ban dolgozó munkavállalók mentális egészségének védelmére kezdeményezték annak törvénybe iktatását, hogy a munkatársaknak joga legyen lecsatlakozni és pihenni.

Egyre világosabbá válik, milyen árnyoldalai vannak a home office-nak, ahogy egyre többet élünk a járvány miatt az irodától távol dolgozva. Ezért miniszteri szinten kezdeményezték Angliában, hogy a távmunkában dolgozóknak legyen törvény adta joga a lecsatlakozásra, hogy így védjék a mentális egészségüket.

home-office-lecsatlakozas-torveny

A szakértőkből, tudósokból, mérnökökből és a techszférában dolgozókból álló egyesülés célja, hogy a vállalatokat jogilag kötelezzék arra: pontosan meghatározott ideje legyen annak, amikor munkaügyben kereshetik dolgozóikat. A közvéleménykutatás, melyet az Opinium segítségével végeztek, azt mutatja, hogy a home office-ban dolgozók kétharmada támogatná a javaslatot, és azt szeretnék, ha az Egyesült Királyság követné azon országok példáját, ahol már jogi úton is segítik a dolgozókat a munka és a magánélet hatékony szétválasztásában. 

Angus Wheeler-Rowe, aki a telekommunikációs üzletágban dolgozik, úgy nyilatkozott, hogy miközben a home office segített, hogy biztonságban legyen ő és a családja, sokkal nehezebbé vált a munkahelyi, az otthoni és a családi kötelezettségek szétválasztása. „Amikor a személyes tered válik az irodává, és nincs egy határozott vége a munkanapnak, a nyomás egész nap ott marad, és teljesen lehetetlen időpontokban érkezhetnek olyan kérések, melyekre azonnali reakciót várnak – – mondta Wheeler-Rowe. – Ezért fontos, hogy határokat állítsunk fel a táv- vagy hibrid munka esetén. Ez hatalmas különbséget eredményezhet, segíthet kikapcsolni és feltöltődni az embereknek, hiszen minden jel arra utal, hogy a home office még a jövőben is velünk marad. Ráadásul a munka és az otthon szétválasztása növelheti a motivációt, javíthatja a munkahelyi produktivitást, ami jó a főnököknek és a dolgozóknak is.”

Olvastad már?

A kérdésekre válaszoló közel két és fél ezer ember – köztük 617 jelenleg is irodában dolgozó személy – válaszai nagyjából hasonlóan hangzottak: „úgy érzem, hogy a munkahelyemen lakom, nem úgy, hogy az otthonomban dolgozok”, mondta valaki. Egy másik válasz szerint „élvezem a home office-t, de nagyon nehéz megfeledkezni a munkahelyi feladatokról, mert nem változik a környezet”.

A távmunkában dolgozók 35 százaléka arról is beszámolt, hogy a munkával kapcsolatban a mentális egészségük jelentősen romlott a járvány kirobbanása óta. Harminc százalékuk pedig sokkal többet dolgozott tulajdonképpen fizetés nélküli túlórában, 18 százalékuk egyenesen heti plusz négy óra ingyenmunkáról számolt be amiatt, hogy nincs meghatározott munkaidő a home office-ban. 

Írországban idén áprilisban már bevezették a lekapcsolódás jogát, ami lehetővé teszi a munkavállalóknak, hogy csak a normál, szerződés szerint vállalt munkaidejükben legyenek elérhetők munkahelyük számára. Kanadában is hasonló intézkedéseket hoztak: itt különösen a nőkre koncentráltak, mivel a felméréseik szerint a nők 33 százalékkal több túlmunkát végeznek fizetetlenül, mint a férfiak, beleértve a háztartás és a gyermekgondozás terheit a munkahelyi teendőiken túl.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!