Megmérték, melyik népszerű sorozat volt a legnagyobb hatással a lakberendezésre

2021. július 09.
Vége van már azoknak az időknek, amikor a lakberendezési magazinokból merítettünk ihletet a következő nagy átalakításhoz. Ma a sorozatokból inspirálódunk leginkább, derült ki egy friss kutatásból, ahol azt is megmérték, melyik népszerű tévéshow volt a legnagyobb hatással otthonainkra.

Egy pénzügyi összehasonlító oldal, a Money.co.uk vizsgálta meg az elmúlt 12 hónap globális internetes kereséseit, melyeket a lakberendezéssel, lakásdekorációval és dizájnnal kapcsolatos kulcsszavak alapján indítottak. Ezek összevetésével határozták meg, melyik tíz televíziós sorozat volt a legnagyobb hatással arra, hogyan rendezik be az emberek otthonaikat. 

sorozat-lakberendezes-inspiracio-rangsor

Az első helyre befutó sitcomot valószínűleg nem találnánk el: a The Brady Bunch című 1969-es tévéshow bizonyult ugyanis a legbefolyásosabb dizájninspirációnak. Több mint nyolcezer keresést indítottak ezzel kapcsolatban, ami a rattan, a terrazzo és a bársony, valamint a bohém kiegészítők és dekorelemek reneszánszának, valamint a 70-es évek iránti nosztalgiának lehet köszönhető.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Brady Bunch (@bradybunchtv)

A hatvanas évek New York-jában játszódó 2007-es drámai sorozat, a Mad Men – Reklámőrültek futott be a második helyre mintegy hatezer kereséssel. A retró, az art deco és a vintage kiegészítők, lámpák és szőnyegek alapozhatták meg ezt a helyezést. A 2010-ben bemutatott, történelmi díszletek között játszódó Downton Abbey a harmadik helyet szerezte meg. A Highclere-kastély pazar helyszíne láttán az emberek elkezdtek álmodozni a viktoriánus berendezésről, a damaszt tapétáról, díszes csillárokról és grandiózus arany képkeretekről, ami 5500 keresést hozott a sorozatnak.

A top 10-ben az első három helyezettet az alábbi tévés show-k követték: Sherlock (4790 keresés), Szex és New York (4690 keresés), Jóbarátok (4680 keresés), Star Trek (4550 keresés), Empire (3560 keresés), Tudhattad volna (3490 keresés) és a Trónok harca (2750 keresés).

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Instagram, Unsplash

Olvass tovább!