A gyermektelenek akár a béranyaságot is bevállalnák

2022. január 23.
Az emberek fele akár egyedül is vállalna gyereket, harmada pedig béranyát is fogadna, ha nem sikerülne a fogantatás. Sokan pedig inkább az örökbefogadást választanák, mint a lombikprogramot – többek között erre jutott az SOS Gyermekfalvak legfrissebb felmérése.

Az SOS Gyermekfalvak több mint 1000 embert kérdezett meg a gyermekvállalási elképzeléseikről. A válaszadók legnagyobb hányada (81,7 %) az örökbefogadást részesítené előnyben, amennyiben természetes úton nem lehetne gyermekük. 71 %-uk az asszisztált reprodukciós eljárást is bevállalná, minden harmadik résztvevő el tudná képzelni, hogy béranyát fogadjon, ha a jogszabályok megengednék, és minden második válaszadó egyedül, akár partner nélkül is vállalna gyereket.

Szintén minden második válaszadó számára 2 gyermek lenne az ideális, negyedük pedig úgy gondolja, hogy  3 gyermek legyen a családban. Majdnem minden második megkérdezett úgy véli, az a legjobb, ha az anya a gyerek 3 éves koráig otthon marad, harmaduk szerint azonban ez 2 éves korig is elég.

sos-gyermekfalvak

A házasságot a legtöbben (74,3 %) optimális párkapcsolati formának tartják a gyermekvállaláshoz, de csak negyedük véli úgy, hogy az mindenképpen szükséges. Minden második megkérdezett a bejegyzett élettársi kapcsolatot és a házasságon kívüli párkapcsolatot is elfogadhatónak tartja a családalapításhoz.

Állami gondozott gyerekek

Az SOS arra is kíváncsi volt, mit gondolnak az emberek arról, ha a gyermekvédelem szárnyai alá került gyermek visszakerül a családjába, mert a szülők életkörülményei rendeződtek. Többségük (80 %) megengedően áll ehhez, ha a kiemelés a család lakáskörülményei miatt történt, ha azonban alkoholfüggőség miatt került a gyermek állami gondoskodásba, már csak minden második megkérdezett támogatta a hazakerülést. A válaszadók közel 40% visszaengedné a gyermeket családjába akkor is, ha korábban családon belüli erőszak fenyegette őt, amennyiben a kiváltó ok megszűnik, például új párkapcsolat révén.

„Éves szinten az állami gondoskodásban élő gyerekek 4-5 százalékánál fordul elő, hogy visszakerülhetnek vér szerinti családjukba. Ennél valamivel magasabb arányban, körülbelül 7 százalékban fogadják őket örökbe. Az esetek többségében azonban a nevelőszülőkhöz került gyermek gyermekvédelmi gondoskodásban nő fel. Évente közel 800 olyan gyermek van, aki 10 évesnél idősebb vagy fogyatékkal él, így nincs esélye az örökbefogadásra, miközben 2700 pár várakozik gyermekre. Ha egy gyermeket egyszer kiemeltek a családjából, 10-ből 8 esetben ez egy életre szól. Ezért van szükség az SOS-nevelőszülőkre és támogatásukra is, hogy minden gyerek családban nőhessen fel” – mondja Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!