„A család az család” – szívbemarkoló magyar kisfilm az örökbefogadásról

2020. december 08.
Mészáros Bori és csapata ezúttal az örökbefogadást szigorító, új törvénymódosítás kapcsán készített kisfilmet.

Boriékról néhány héttel ezelőtt már mi is írtunk, amikor a lengyel abortuszszigorításra reflektálva készítettek egy animációs filmet, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a lengyel nők felé. Bori már akkor is elmondta, hogy egy-egy társadalmilag fontos ügy kapcsán a későbbiekben is szeretnének hasonló projekteket készíteni.

Ez pedig most meg is történt: legújabb kisfilmjükkel arra a novemberben kihirdetett törvényjavaslatra reagáltak, amivel a kormány gyakorlatilag ellehetetlenítené, hogy a jövőben egyedülállók is örökbe fogadhassanak. A módosítás azt mondja ki, hogy gyermeket – a rokonok és a szülő házastársa általi örökbefogadás kivételével – ezentúl csak házastársak fogadhatnak majd örökbe.

„Szerető családban felnőni minden gyermek alapvető joga. Az új alkotmánymódosítás most ezt a lehetőséget veszi el olyan szülőktől, akik másra sem vágynak jobban, minthogy szerető közegben nevelhessenek fel olyan gyerekeket, akiknek máskülönben család nélkül kellene leélniük az életüket. A család az család, és ez nem lehet politikai kérdés” – olvasható a videó leírásában.

„Amikor az abortuszos videót csináltuk, összegyűjtöttem egy nagyobb csoportot a Facebookon, amibe kifejezetten magyarországi animátorokat hívtunk meg. Nagyjából hatvanan vagyunk benne, és amikor felmerült a család téma, rögtön megkérdeztem, hogy ki venne részt benne. Tízen jelentkeztek, akik épp ráértek a munka mellett, illetve Szűcs Bertalan, hogy szívesen vállalná a zenét. Végül egy-másfél hét alatt késztettük el ezt a videót. Amit én nagyon szeretek ezekben a filmekben, hogy azzal az eszközzel állunk ki fontos kérdések mellett, amihez a legjobban értünk” – mondta megkeresésünkre Bori.

Olvass tovább!