Hogyan ne akadjunk a svindlerek horgára?

2022. március 16.
Az év eddigi leghangosabb médiavisszhangját kiváltó A Tinder-csaló című dokumentumfilm nézettsége nem véletlen. Sokunk félelme, hogy kisebb vagy nagyobb mértékű anyagi átverés áldozatai leszünk – legyen az elkövető egy közeli ismerős, vagy mondjuk a digitális világban megismert új barát. Következzen néhány tipp, amelyekkel jelentősen fokozhatjuk a biztonságérzetünket.

penzugyi-biztonsag-tippek
A Tinder-csaló
a magát egy milliárdos gyémántkereskedő família örökösének kiadó szélhámos, Simon Leviev és három felültetett nő történetét mutatja be kockáról kockára, WhatsApp-üzenetről üzenetre. A bizalom elnyerésének nem túl rögös útjától a hirtelen szorult helyzetbe kerülésig. A csalónak sorban nyílnak meg a szívek és a pénztárcák is, Cecilie Fjellhoy, Pernilla Sjoholm és Ayleen Charlotte pedig – sok más károsulthoz hasonlóan – a mai napig fizetnek a jóhiszeműségükért.

Következzen néhány tipp, amelyekkel nagyban fokozhatjuk a pénzügyi biztonságérzetünket!

– Takarjuk vagy kaparjuk le a bankkártyánk hátulján lévő CVV/CVC-kódot (illetéktelen kezekben és a webkamerás felvételekre ránagyítva, a többi adat kíséretében veszélyes lehet) Ezt könnyű megjegyezni, más kezében viszont nagyon fájhat.

– Fizetésnél dupla autentikációt használjunk – erre többféle applikáció is rendelkezésünkre áll

– Új vagy ismeretlen felületeken történő online vásárlás esetén használjunk virtuális kártyát, ami egyszer használatos, így adatai a csalóknak haszontalanok

Vegyünk igénybe a szofisztikált neobankokat (mint a Revolut) – családi pénzügyeknél, gyerekek számláinál nagyon hasznos

Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az nem stimmel. A zéró kockázat óriási hozammal általában nem igaz. Legyen szó egy gyémántbirodalom örökösével kialakuló romantikus viszonyról vagy „svájci nyugdíjasok” tízmillió forint helyett kétmillió forintért árult, végig garázsban tartott negyedik autójáról.

A teljes cikket keresd a friss Marie Claire-ben!

Fotó: Getty Image