Szex menstruáció alatt – Biztos jó ötlet?

2022. március 09.
Ha a ciklus szabályos, 28 naponta 4-7 napig tart a menstruáció. Ez az időtartam sok párnak túl hosszú idő ahhoz, hogy szünetet tartson a szexben. Kérdés azonban, hogy jó ötlet-e a havi vérzés alatt összebújni? Itt a válasz!

A hormonális változásoknak köszönhetően a nők több mint fele fokozottabban kívánja a szexet a menstruációt megelőző napokban és a havi vérzés ideje alatt. A férfiak között is akad, akit nem tart vissza, hogy párja épp menstruál, sőt sokan arról számolnak be, hogy mindkettőjük számára felszabadító a gondolat, hogy a vérzés alatt jóval kisebb a nem kívánt terhesség kockázata, ezért szenvedélyesebben szeretkeznek ilyenkor. 

Intim betét menstruáció alatt

Zöld utat kapnak a piros betűs napok

Teljesen természetes és érthető, ha nem mindenkit hoz lázba a szeretkezés gondolata a havi vérzés idején: ha azt erős görcsök kísérik, szégyenérzetet, félelmet kelt vagy egyszerűen kellemetlenséget okoz a vér szabad áramlása, semmiképpen sem szabad erőltetni az együttlétet!

Ha viszont a pár egyik tagjának sincs kifogása a menstruáció alatti szex ellen, egy kis odafigyeléssel örömtelibbé tehetők a piros betűs napok is! Fontos, hogy a higiéniára ilyenkor a megszokottnál is nagyobb gondot kell fordítani, így tényleg nem kell attól tartani, hogy kellemetlen következményei lesznek az összebújásnak, például hüvelyi fertőzés formájában.

A menstruáció alatti szex előnyei

Azok, akik a havi vérzés közben is önfeledten át tudják adni magukat a szexuális élményeknek, kifejezetten izgalmasnak tartják benne, hogy a testnedveknek köszönhetően semmi szükség síkosító használatára és a hüvelyszárazságtól sem igazán kell tartani. 

A menstruáció alatt zajló hormonális változások fokozhatják a szexuális étvágyat, érzékenyebbé tehetik a nemi szerveket, ennek köszönhetően pedig intenzívebbé válhat a gyönyörérzet. Plusz egy jó hír, hogy a számtalan pozitív hatással rendelkező orgazmus következtében létrejövő méhösszehúzódások elősegítik a menstruációs vér távozását, így valamelyest akár rövidebbé is teheti a menstruációt. 

A vérzés alatti szex fájdalomcsillapító hatású is lehet, a gyengéd érintések és a szeretkezés ugyanis endorfint szabadít fel a szervezetben, ez pedig nemcsak a lelki boldogsághoz járul hozzá, hanem a test jóllétéhez is.

Sokan egyetértenek abban, hogy a menstruáció alatti szex amolyan bizalmi kérdés, általában csak azok a párok mondanak rá igent egybehangzóan, akik megnyílnak egymás előtt és magasabb szintre jutottak az átlagnál intimitás terén.

Menstruációs naptár

Mire kell figyelni?

  • Érdemes közvetlenül az együttlét előtt, majd a szeretkezés után is tisztálkodni, mind a nőnek, mind a férfinak.
  • Ebben az időszakban különösen ajánlott az óvszer használata, két okból kifolyólag: az egyik, hogy ilyenkor nyitottabb a méhszáj, így nagyobb eséllyel juthatnak be kórokozók, a másik, hogy a teherbeesés lehetősége még ezekben a napokban is fennáll, így ha nem terveztek babát (és nem szedsz hormonális fogamzásgátlót), inkább használjatok kondomot!
  • Ha az tart vissza a szerelmeskedéstől, hogy félsz attól, hogy vérfoltok esnek az ágyneműn, teríts magad alá egy vastagabb törölközőt, és az együttlét után mosd ki – így garantáltan eltűnnek a foltok, és az ágynak sem esik bántódása.
  • Végképp megelőzheted, hogy túlzottan véres látványban legyen részetek vagy menstruációs baleset történjen, ha a zuhany alatt kényeztetitek egymást!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?