A katari világbajnokság az első a történelemben, ahol női játékvezetők is lesznek

2022. június 07.
A 2022-es katari világbajnokság lesz az első férfi labdarúgó világverseny, ahol három női játékvezető és ugyanennyi női vonalbíró felügyeli majd a játékmenetet.

Futballforradalom a katari labdarúgó-világbajnokságon: három női játékvezető és ugyanennyi női játékvezető-asszisztens felügyeli majd a tiszta játékmenetet a november második felében kezdődő mérkőzéssorozaton. Az új bírók és asszisztensek igazi színes foltként írják be magukat a focitörténelembe: a francia Stephanie Frappart a nyugati labdarúgás egyik leghíresebb és legfoglalkoztatottabb játékvezetője, aki például a Bajnokok Ligája és a 2020-as férfi Európa-bajnokság első női játékvezetője volt, a ruandai Salima Mukansanga az Afrika-kupa első női játékvezetője és a japán Yoshimi Yamashita, aki az AFC-Champsions League, vagyis a legrangosabb ázsiai labdarúgótorna első női játékvezetőjeként mutatkozott be.

katar-vilagbajnoksag-no-jatekvezeto

Salima Mukansanga

A vonalbírókat összesen 69 jelölt közül választották ki: Neuza Back Brazíliából, Karen Díaz Medina Mexikóból, Kathryn Nesbitt pedig az Egyesült Államokból érkezik majd a közel-keleti világbajnokságra – nem mellesleg az USA az első ország a Földön, ahol hivatalosan is egyenlő fizetés jár mind a női, mind a férfi nemzeti válogatott focistáknak, ami hatalmas előrelépést jelent, hiszen a női focistákat még mindig sokkal kevésbé becsülik meg a szurkolók, mint férfi társaikat.

2022-ben végre eljön az első olyan alkalom a futballtörténelemben, hogy egy női bírókból és asszisztensekből álló csapatot is beválasztottak a világ egyik legnézettebb labdarúgótornájára. Ráadásul mindez egy arab országban és egy olyan világbajnokságon történik, amikor több emberi jogi megfigyelő fogja árgus szemekkel vizslatni, hogy minden rendben zajlik-e. Az utóbbi évek túlkapásai miatt ugyanis az Amnesty International 440 millió dollár kártérítést követelt a FIFA-tól (Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) a bevándorló munkavállalók miatt, akiket évek óta túl olcsó munkaerőként alkalmaznak a stadionok építkezéseinél.

katar-vilagbajnoksag-no-jatekvezeto

Yoshimi Yamashita

A focisták nyilvánosan kiállnak a szexuális kisebbségek jogaiért, az egyenlőségért és a szeretetért. Úgy tűnik, hogy végre elindult egy változás, és a futballvilág egyre inkább nyit az inkluzivitás felé. Nagyszerű ez az előrelépés, de ebből is látszik, hogy a világ legnépszerűbb sportága még mindig egy főként férfiak által uralt közeg, és egyelőre sajnos távol állunk a tényleges nemek közötti egyenlőségtől a stadionok környékén.

Forrás: Marie Claire Italia, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Olvass tovább