Ha tizenéves lány vagy, tűrnöd kell az idősebb férfiak kéretlen pillantásait

2021. május 13.
Néhány napja egy egészen gyomorforgató felvétel kezdett el pörögni a TikTokon. A felvételen egy tinédzser lány látható, aki éppen egy videót készített a telefonjával, amikor megkörnyékezte egy idősebb férfi. A férfit nem zavarta a lány nyilvánvalóan fiatal kora, ahogy az sem, hogy a tini láthatóan szuper kényelmetlenül érezte magát a közeledésétől. A TikTokos lány esete persze egyáltalán nem egyedi, lányok és nők milliói élnek át hasonló helyzeteket nap mint nap.
tiktok

A 18 éves lány egy szálloda udvarában ült, éppen egy videót készített, amikor egy ismeretlen, idősebb férfi odasétált hozzá. Nem viselt semmi feltűnőt, egy bő batikolt póló volt rajta, a hosszú haja pedig kiengedve omlott a vállára. A férfi közeledésében először nem látott semmi gyanúsat, ahogy a videón is hallatszik, a lány azt gondolta, biztos csak egy széket szeretne elvinni az asztalától. De a férfi nem elkérni akarta a széket, hanem leülni. „Nem úgy értettem, hogy leülhetsz” – mondta a lány hatalmas szemekkel, amikor a férfi kérdés nélkül mellé húzódott. A férfi egyszer sem tűnik fel a videóban, csak a hangját hallani, az viszont jól látható, hogy a lány a beszélgetésük során egyre kellemetlenebbül érzi magát. Az arca és az egész teste megfeszül, miközben a kezeivel idegesen babrál.

@maassassin_

♬ original sound –

A videón feliratokat is olvashatunk, amiket a lány később adott hozzá, ezekből derül ki, hogy amikor az idegen rákérdezett a nevére, álnéven mutatkozott be neki. A bemutatkozás után a férfi kezet is nyújtott a lánynak, amit ő zavartan elutasított. A férfi nagyon is tisztában volt azzal, hogy a tini kellemetlenül érzi magát a jelenlétében, meg is jegyezte, hogy a lány kicsit határozatlan, de még így is tovább folytatta az ismerkedést. Még azt is elmondta, hogy kifejezetten azért ment oda hozzá, mert látta, hogy a lány egyedül ücsörög. Egy ponton aztán a tini erőt vett magán, közölte az idegennel, hogy éppen élő videót készít a telefonjával, aki ekkor rögtön elköszönt, és gyorsan tovább állt.

A férfi nem azért hagyta békén a lányt, mert látta, hogy az mennyire kényelmetlenül érzi magát a társaságában, hanem szimplán csak azért, mert félt, hogy felvétel készül róla.

@maassassin_

♬ original sound –

A felvétel, amit két részéletben osztott meg TikTokon a @maassassin_ nevű tinilány, szinte azonnal virálissá vált. A videó alatt a kommentek is gyűlni kezdtek, nők tömegei kezdték el megosztani saját történeteiket az átélt hasonló helyzetekről – arról, hogy fiatal lányként miként próbálta őket zaklatni, groomingolni (magyarul nagyjából azt jelenti, hogy behálózni, becserkészni) vagy egyszerűen csak megközelíteni egy idősebb férfi. A legtöbben tizenévesként még nem is nagyon tudták hova tenni az ilyen helyzeteket, a közeledés azonban így is ijesztő, sőt traumatikus volt a számukra.

Egy gyerekkori barátnőm nagyjából 9 éves lehetett, amikor a könyvtárban megkörnyékezte egy idegen férfi, és elhívta magával sétálni. Az idegent még véletlenül sem zavarta a barátnőm fiatal kora –  egészen gyomorforgató, de ezekben az esetben a fiatalság egyáltalán nem visszatartó ereje a szexuális közeledésnek, éppen ellenkezőleg. Ezeket az idősebb férfiakat pont a fiatal lányok tudatlansága, naivitása és bizonytalansága vonzza, azok a dolgok, amik megkönnyíthetik számukra a kontroll kiépítését. Tizenéves koromtól kezdve egyébként nálam is rendszeressé váltak az utcai beszólogatások, a catcalling, a kéretlen odafüttyögések, és bár a 30-as éveimre már kiöregedtem a ragadozó férfiak preferált korcsoportjából, a mai napig gyakran tűrnöm kell, hogy az utcára lépve  idegen férfiak tegyenek kéretlen megjegyzést a testemre.

Ezek a tapasztalatok pedig nagyon is univerzálisak. A legtöbb nő – éljen a világ bármelyik pontján – szinte biztos, hogy nap mint nap átél hasonlókat, és ne legyenek kétségeink afelől sem, hogy a nagy részük már rendkívül korán, tiniként vagy gyerekként felkerült a kéretlen férfi tekintetek céltáblájára. A lányoknak már tizenévesen meg kell tanulniuk, miként ignorálják vagy hárítsák el az idegen férfiak nemkívánt közeledését, ezt a jól kifejlesztett taktikájukat pedig nagyjából 20 éven át, rendszeresen használniuk is kell a mindennapjaikban. A legszomorúbb, hogy ezekre a helyzetekre az esetek többségében senki nem készíti fel őket. Nekem is mindössze annyi emlékem van gyerekkoromból, hogy a nagyszüleim minden náluk töltött nyaralás alkalmával a lelkemre kötötték, hogy a játszótéren soha semmilyen esetben ne álljak szóba „idegen bácsikkal”, és még véletlenül se fogadjak el tőlük semmit. A későbbiekben, a tini koromban senkitől nem kaptam semmilyen útmutatást – úgy, ahogy általában a lányok többsége sem kap a mai napig.

Az egyetlen üzenet, amit a társadalom, a család, a popkultúra közvetít felénk, hogy nőként az életünk egyik legfontosabb feladata, hogy a férfiak számára kívánatosak legyünk, hogy magunkra vonzzuk a férfi tekinteteket. Már gyerekként azt tanuljuk meg, hogy a ránk tapadó férfi tekintet egy nagyon is jó dolog. Egy bók, egy hízelgés, amit illik kedvesen fogadni. Arról már senki nem beszél a lányoknak, hogy ezek a férfi tekintetek ugyan lehetnek jóindulatúak, de nagy részük igenis fenyegető, kizsákmányoló és ellenséges. Arra pedig végképp senki nem tanítja meg őket, hogy az olyan helyzetekbe, mint amilyenbe a TikTokos lány is keveredett, miként viselkedjenek, hogyan kezeljék a nem kívánt közeledést. Az, hogy egy ilyen szituációnak mi lesz a végkimenetele, leginkább csak a lányok lélekjelenlétén és az ösztönös megérzéseiken múlik.

Fotó: TikTok