Nem csak kényelmetlen, az egészségre is káros: a nők 85%-a rossz méretű melltartót hord

2022. július 01.
Manapság a nők 90%-a legalább hetente egyszer visel melltartót, viszont többségük nem jót és nem jól. Pedig egy rossz darab többet árthat, mint amennyit használ!

Kínzóeszközből kényelmes segédeszköz

Habár ma már számos lehetőség közül választhatunk, még napjainkban is kihívás megtalálni az egészségügyi és esztétikai szempontból is tökéletes melltartót. E ruhadarab hosszú és változatos múltra tekint vissza. Az ókortól napjainkig megannyi megjelenési formában ütötte fel a fejét a szépségideáltól és az uralkodó szemlélettől függően, hol eltakarva (például a középkorban), hol kihangsúlyozva (akárcsak a fűző által a reneszánszban) a kebleket. Egy dolog azonban szinte mindig megfigyelhető volt: a stílus és a divat igen ritkán esett egybe a kényelemmel és egészségügyi szempontokkal.

A kínzóeszköznek is beillő fűző például olyannyira szoros volt, hogy a hátizmok elgyengülését, a bordakosár, a mellkas deformitását, illetve a hasi szervek nyomása miatt emésztési zavarokat és légzési nehezítettséget okozott, mégis a magas társadalmi rangba tartozó nők gardróbjának alapdarabja volt több mint háromszáz éven keresztül. Mígnem a 19. században a nők fellélegezhettek: megjelentek az első próbálkozások a modern melltartó kialakítására – főleg férfiak által. Az első „szerkezetek” viszont igencsak gyerekcipőben jártak, szinte hordhatatlanok voltak, így még nem hozták el az áhított felszabadulást – egészen Mary Phelps Jacob kényelmes és immár hordható verziójáig a 20. század elején.

Nem ússzuk meg a mérést

Ez a máig hosszú utat bejárt, rengeteg különböző formában, méretben, anyagban fellelhető fehérnemű napjainkra elengedhetetlenné vált. Kovács Orsolya nemzetközi stílustanácsadó, a YURKOV Stílustanácsadó Szalon alapítója mégis megerősítette a statisztikát, miszerint a nők 80-85%-a rossz méretű melltartót visel a bőséges választék ellenére is, pedig, ahogyan fogalmaz, egy nő számára a megfelelő melltartóméret megtalálásának magától értetődőnek kellene lennie.

Akkor mi okozza a nehézséget? Dr. Schöller Andrea, a Budai Egészségközpont sebész, proktológus szakorvosa elárulta, az egyik nehezítő tényező a tökéletes darab megtalálásakor, hogy a melltartók számozása gyakran nem ideális, mivel az csupán a kosárméretet és a hátkörfogatot foglalja magában, de nem veszi figyelembe például a mell formáját. Emiatt figyelhető meg az is, hogy míg egyik gyártónál a 75B a jó méret, addig egy másik márkánál már nem. Kovács Orsolya szerint is érdemes felhagynunk azzal, hogy a gyártók számozása alapján próbáljuk megtalálni a ránk illő darabot. Sokkal célravezetőbb, ha megkérjük az eladókat a fehérneműboltokban, hogy segítsenek, lemérjenek minket, és annak megfelelően hozzák felpróbálásra az általuk megfelelőnek ítélt darabot.

A melltartó adatokban
D – ennyi Magyarországon a nők átlagos kosármérete – ennél nagyobbat mégis nagyon nehezen találunk a ruhaboltokban
C – ennyi az átlagos kosárméret Európában
12-18 hónap – átlagosan ennyi idő után 
használódik el egy melltartó
5 darab – ennyi melltartóra van szüksége átlagosan egy nőnek
1913 – Mary Phelps Jacob (későbbi nevén 
Caresse Crosby) ekkor szabadalmaztatta saját találmányát
1935 – ebben az évben dobta piacra a kosaras melltartót és vezette be a ma is használt A, B, C, D kosárméreteket a Warner Brothers, miután 
megvásárolta Crosby szabadalmát
90% – a nők ennyi százaléka visel hetente legalább egyszer melltartót
70% – ennyi nőt érint a mellek aszimmetriája

Nem okoz rákot!

Hosszas történelme során a melltartó bírt esztétikai, társadalmi, sőt ideológiai funkcióval is. Míg Medici Katalin idején az udvarban a nők nem jelenhettek meg fűző nélkül, a hippimozgalmak idején a melltartó egyenesen a női elnyomás szimbólumává vált. De egészségügyi szempontokról a melltartóviselés kapcsán évezredeken keresztül egy szó sem esett, pedig mára már bizonyos, hogy van összefüggés a kettő között.

Dr. Schöller Andrea elárulta, hogy a melltartó viselése csökkenti, késlelteti az emlő kötőszövetes állományának megnyúlását, ezáltal a mell kevésbé és később ereszkedik meg. Az indokoltnál nagyobb melltartóméret viselése nem nyújt megfelelő támasztékot, mozgás közben így elmozdulhat, ezzel kisebesítheti, irritálhatja a bőrt. A kisebb méret viselése pedig nyomást okoz, tartós fennállása esetén a fájdalom állandósulhat is. A megfelelő méret és forma mellett az is fontos, hogy jól szellőző, természetes anyagból készült darabot válasszunk. A doktornő megerősíti viszont, hogy a melltartó és az emlőrák között nincsen összefüggés, ennek kialakulása mögött minden esetben kizárólag genetikai és hormonális okok állnak.

Az életkorral lecserélődik a melltartó is

Fontos azt is szem előtt tartani az orvos szerint, hogy nem elég egyszer megtalálnunk a megfelelő méretet, hiszen maga a mellméret és -forma is többször változik egy nő élete során, amihez minden alkalommal hozzá kell igazítani a melltartót is. Az első ilyen fejezet a pubertás, majd később, terhesség és szoptatás alatt arra kell odafigyelni, hogy a laktáló emlő ne kerüljön nyomás alá, mivel az a tejcsatornák elzáródása miatt begyulladhat. Később, a változókorban szintén átalakuláson megy keresztül a női test, így ekkor újra ki kell kísérletezni, mi a megfelelő viselet.

Sportoláshoz és a melltartóval való alváshoz nincsenek szigorú szabályok, mindkét esetben a kényelmet fontos szem előtt tartani. Sportolásnál értelemszerűen a merevítős és csipkés darabok helyett a kényelmes, puha anyagból készült melltartókat érdemes előnyben részesíteni, az alvás során való melltartóviselet pedig szubjektív – orvosi szempontból sem károsnak, sem ajánlottnak nem mondható, ebben az esetben is a kényelem legyen a szempont.

A legjobb, ha észre sem vesszük, hogy van

Sokan élnek abban a hitben, hogy a kényelmes melltartó kizárja, hogy egyúttal stílusos is legyen. Pedig Kovács Orsolya szerint egyre több olyan melltartót találhatunk, amelyek mindkét szempontnak megfelelnek – és még megfizethetőek is. A kényelem ráadásul gyakran még szolgálja is az esztétikumot, hiszen ha egy melltartó kényelmetlen, például nem megfelelően illeszkedik, rossz a pánt beállítása, ezáltal bevág hátnál, vállnál, a kar alatt oldalt, vagy nem helyes a mérete, a formája, akkor az kívülről is látszik. Éppen ezért a nemzetközi stílustanácsadó szerint igaz az egyszerű, de nagyszerű aranyszabály: egy melltartó akkor tud igazán szép lenni, ha alsóneműként funkcionál, tehát nem is látszik, hogy viseljük a ruha alatt.

Szerző: Németh Míra gyakornok

Ezt már olvastad?