Disney-kutyák hívják fel a figyelmet az állatok bántalmazására

2022. augusztus 20.
Susi és Tekergő láncra verve, hogy nem tudják elérni egymást vagy a spagettijüket, a 101 kiskutya dalmatái bezárva. A PETA állatvédő szervezet a Disney-rajzfilmek kedvenc kutyáit ábrázolta elhanyagolt háziállatként, hogy ezzel hívják fel a figyelmet az állatok bántalmazására.

A 26 éves kaliforniai Tiani Hernandez imádja az állatokat, hatalmas Disney-rajongó, emellett a PETA állatvédő szervezet vezető közösségioldal-felelőse. Legutóbbi kampányában olyan ikonikus Disney-karaktereket ábrázolt elhanyagolt, bántalmazott háziállatként, mint Plútó vagy a 101 kiskutya. Hernandez elmondta, hogy az illusztrációkat a való életben megtörtént esetek ihlették, melyeket a PETA állatvédői tártak fel. „Még az is ismeri és szereti a Disney kutyáit, akinek soha nem volt saját házi kedvence. Azzal, hogy szörnyű élethelyzetekben ábrázoltuk ezeket a kutyákat, remélhetőleg felébreszti az embereket, és tudatosítja bennük, mennyi kutyának kell még ma is láncra verve vagy bezárva szenvednie méltatlan körülmények között.”

disney-kutya-peta

„A Disney emberiesítette a meséiben az állatokat a kezdetektől, mindig nagy tisztelettel mesélt róluk – mondta Hernandez. – Látják bennük az egyéniséget, a saját személyiségüket. Ezeken a meséken nőttem fel, mindig tiszteltem az állatokat, biztosan nagy szerepe van ebben annak is, hogy a Disney-filmeket néztem.”

Ám nem minden ember tekint hasonlóan az állatokra, kutyákra. A PETA kutatásai szerint sok kutyatartó még ma is csupán élő riasztóberendezésként tartja a kutyát láncon, jó esetben kutyaházban, télen-nyáron, esőben, hóban, hidegben és melegben. „Gyakran ez a lánc olyan rövid, hogy az ételt sem érik el a kutyák, ahogy Susi és Tekergő sem a PETA róluk készített illusztrációján. „Keveset kapnak enni, inni, nem viszik állatorvoshoz őket, nincsenek beoltva. Teljesen figyelmen kívül hagyják a kutyák szociális és érzelmi szükségleteit” – mondta az állatmentő. 

disney-kutya-peta

„Van, amikor csak egy kiszuperált szemeteskuka vagy műanyag hordó a kutya háza, így sok kutya hal meg hőguta miatt nyáron, télen pedig halálra fagynak – mondta Hernandez, milyen esetekkel találkoznak a PETA állatmentői. – Ezt ábrázolja a Plútóról készült illusztráció. A kutyának bent van a helye, családtagként kell kezelni.”

disney-kutya-peta

A 101 kiskutyáról készült rajz azt a konkrét esetet mutatja be, amikor a PETA legutóbb közel negyven kutyát mentett meg egy michigani szaporítótelepről. „A szaporítás szörnyű mind a szülőknek, mind a kiskutyáknak – mondta Hernandez. – Erre hívja fel a figyelmet Perdita és Pongó, akiket elválasztottak egymástól, úgy nézik egymást, sírva. A kutyák a saját ürülékükben ülnek.”

„Ez a valóság sok kutya számára, ezért fontos, hogy soha ne vásároljunk szaporítótól, inkább fogadjunk örökbe, ha kutyát szeretnénk.”

Forrás: Insider Fotó: PETA

Olvass tovább!