Viszlát, tevepata, eljött a dizájnervaginák kora

2022. szeptember 02.
Virágkorát éli a tengerentúlon a dizájnervagina-plasztika, köszönhetően a többi között az utóbbi években egyre divatosabbá vált – főként a Kardashian-család által promotált – extraszűk bodyknak, leggingseknek, bikiniknek. De miért is kellene a nők szeméremtestét láthatatlanná tenni?
tevepata

Mi is az a dizájnervagina?

A dizájnervagina-plasztikának vagy szeméremtest-plasztikának nevezett eljárás során a kisajkakat – a hüvely belső oldalán lévő lebenyeket – szabják kisebbre. A The New York Post információi szerint egy ilyen műtét ára az Egyesült Államokban jelenleg 4000 dollár, átszámítva több mint másfél millió forint körül mozog. Maga a beavatkozás nem számít újdonságnak, évtizedek óta végzik már a plasztikai sebészek, ám ahogy a brit orvos, dr. John Skevofilax a Daily Mailnek elmondta, ebben az évben érezhetően megugrott iránta a kereslet. Míg 2021-ben Skevofilax mindössze 50 dizájnervagina-plasztikát végzett, idén már augusztusban túlszárnyalta ezt a számot.

A korábbi években leginkább azok a nők szánták rá magukat erre a műtétre, akiknek a hosszabban kilógó kisajkaik a mindennapokban kényelmetlenséget vagy szex közben fájdalmat okoztak. Dr. John Skevofilax azonban úgy tapasztalja, hogy a beavatkozás közelmúltban megugró népszerűsége mögött egy egészen más ok húzódik: az egyre szűkebb, testreszabott bodyk, biciklisnadrágok, leggingsek elterjedésével egyre több nő gondolja úgy, hogy a méretesebb, kitüremkedő szeméremajkaik nem elég esztétikusak… Igen, ezek a nők a forró nacikon átsejlő tevepatájukat szégyellik.

Mintha már annak a puszta gondolat is megalázó lenne, hogy a lábunk között más is van, mint egy sima, műanyag Barbie-ágyék.

Miért lett ciki a tevepata?

Különféle testrészeik miatt a nőket évszázadok óta előszeretettel szégyeníti meg a társadalom – de vajon honnan ered a tevepata körül kialakult tabusítás?

Az angolszász sajtóban a ’90-es évek végén jelent meg először a kifejezés, igazán népszerűvé viszont 2001-ben, a Late Night with Conan O’Brien amerikai beszélgetős műsor Camel Toe Annie (Tevepata Annie) című egyik jelenete tette. A főszereplő, Annie ágyékrésznél feltűnően kitömött tapadós nadrágban lejtett obszcén tánca után a ruhán átsejlő női szeméremtest villámgyorsan a gúnyos testszégyenítések kedvenc célpontjává vált.

A 2000-es évek közepére teljesen normálissá és megszokottá vált, hogy a média nyilvánosan alázza és gúnyolja a női sztárokat, akik a szexualitásuktól kezdve a mentális problémáikon át az esetleges függőségükig bármi miatt felkerülhettek a céltáblára. Nem csoda, hogy a tevepata-megszégyenítések is ekkor kezdtek igazán népszerűvé válni. A nagy nemzetközi divatmagazinok 2009-ben a tevepatát kiáltották ki a „legmegalázóbb ruhakatasztrófának”, miközben a lesifotósok egymás után szállították a bulvármagazinoknak a fürdőruhában nyaraló hírességek „villantós” fotóit, hogy aztán azok megalázó cikkekben értekezhessenek a „legbrutálisabb”, esetleg „leghúsosabb” celeb tevepatákról. Az opportunista cégek hamar meglátták a lehetőséget a nők megalázottságtól való félelmében, és ebben az időszakban kezdtek el különféle antitevepata-betéteket a piacra dobni.

Khloe Kardashian kiállt a tevepata mellett

Noha a #metoonak köszönhetően ma már a bulvárlapok sem űzhetnek – következmények nélkül – sportot a nők megalázásából, a tapadós nadrágon átsejlő szeméremtestek továbbra is cikinek számítanak. Mostanra a TikTokot is ellepték a különféle tevepatát eltüntető hackek, sőt, nemrég még egy petíciót is indítottak a netezők a dizájnereknek címezve, azt kérve, hogy a tevepata elkerülése érdekében figyeljenek jobban oda a női ruhák ágyékrészének megtervezésére.

A sztárok közül talán Khloe Kardashian az egyetlen, aki rendszeresen kiáll a tevepata elfogadása mellett – amihez kapcsolódva korábban többször felhívta már nővére, Kim figyelmét is arra, hogy a ruhamárkájánál, a Skimsnél mennyire irreálisan vékonyra szabják a bodyk alsó részét. „Azért gúnyolódtok rajtam, mert nagyobb a vaginám, mint a legtöbbeknek” – mondta a Keeping Up with the Kardashians egyik részében a nővéreinek, majd hozzátette, milyen problémásnak tartja, hogy a Skims bodyk alját csak egy vékonyka anyag tartja. „Csak azért van ott az a vékony rész, hogy éppen eltakarja a csiklómat? Ennél azért kicsit több anyagra és szélesebb szabásra lenne szükség.”

Kim Kardashian végül meghallotta testvére kritikáját, és úgy tervezte újra a termékcsaládot, hogy a ruhái ágyékrésze minden szeméremajak-mérethez jobban illeszkedjen.

Nem lehetne egyszerűen elfogadni?

A divat úgy akarja eltörölni a nők vagináját, hogy közben az előtérbe is tolja: extrarövidre szabott, testhezálló ruhákat kell viselnünk, tevepata nélkül; leheletnyi bikinialsókba kell beletuszkolni magunkat, szintén úgy, hogy a szeméremajkainkat még véletlenül se villantsuk át az anyagon.

tevepata2

A női nemi szervet egyébként is hajlamos a társadalom valamiféle tisztátalan, csúnya, szégyellni való dolognak beállítani, a nők szégyenérzetén pedig cégek tömkelege igyekszik meggazdagodni. A wellnesipar intim higiéniás termékek garmadát fejlesztette ki az elmúlt évtizedekben, reklámszlogenjeikben azt hangoztatva, hogy a „makulátlanul tiszta” punci eléréséhez igenis szükségünk van a különféle intimlemosók, törlőkendők, irrigálók használatára. De ott vannak a szintén nőkre szabott kozmetikai műtétek is – a szeméremajak-plasztika mellett létezik például hüvelyfiatalító eljárás is –, amelyek segítségével „megszépíthetjük”, „tökéletesíthetjük” vaginánk kinézetét.

Ezeket a termékeket a cégek gyakran igyekeznek empowering, feminista köntösbe csomagolni – mintha bármi felszabadító lenne abban, ha a nők megpróbálják elrejteni testük természetes állapotát. Holott valójában nincs is annál felszabadítóbb, mint elfogadni a testünket olyannak, amilyen. Intimlemosók, illatosított törlőkendők vagy szeméremajkakat elrejtő fehérneműk nélkül. Nemcsak, hogy semmi baj nincs a nők szemérmetesével, de ha jobban belegondolunk, ez a típusú testszégyenítés már megint csak és kizárólag a nőkre vonatkozik. A férfiak nyugodtan mutatkozhatnak domborodó ágyékkal, és az úszógatyás férfi sztárokról sem készített egyetlen bulvárlap sem megalázó szégyenlistát. A kidudorodó péniszeket senki nem bélyegzi undorítónak – sőt, éppen ellenkezőleg.

Hiába próbálja elhitetni velünk a pornó vagy éppen a közösségi média, egyetlen nő sem születik Barbie-baba ágyékkal. Teljesen természetes, hogy a kisajkak ezerféle formában és méretben fordulnak elő – ahogy az is ugyanilyen természetesen, ha egy-egy szorosabb ruhadarabon időnként átsejlik a szeméremtestünk körvonala.

Ahelyett, hogy hagynánk, hogy az ehhez hasonló mindennapi szexizmus befolyásolja az önképünket és önbizalmunkat, arra kellene törekednünk, hogy úgy viszonyuljunk a nők tevepatájához, mint a valódi tevék patájához: teljes közömbösséggel.

Fotó: Getty Images