Új, szájon át lélegezhető Covid-vakcinát engedélyeztek

2022. szeptember 06.
A CanSino Biologics innovatív fejlesztése a vakcina folyékony formáját belélegezhető aeroszollá alakítja, így tű nélkül is beadható az oltás. A speciális vakcina Kínában már zöld lámpát kapott.

Kínában vészhelyzeti alkalmazásra engedélyt kapott a világ első inhalációs vakcinája, amit a helyi CanSino Biologics fejlesztett. Az újdonság itt tulajdonképpen a technológiában rejlik: a hagyományos, folyékony Covid-vakcinákhoz hasonló készítményt egy porlasztó segítségével aeroszollá alakítják, amik belélegezve megfelelő védelmet nyújtanak a szervezetnek a vírussal szemben. Vagyis a jövőben jó eséllyel tű nélkül, egy gyors inhalálással megkaphatjuk az oltást.

covid-oltas-inhalacio-cansino-kina

A kép illusztráció – egy hagyományos inhalátor használatát mutatja be

A készítmény alapja a CanSino adenovírussal működő vektorvakcinája – ezt lehet belélegezni, ami a cég szerint elsősorban „booster”, vagyis emlékeztető oltásként működhet hatékonyan. A vállalat egyelőre még óvatosan fogalmaz az oltás jövőjével kapcsolatban, hiszen további szigorú hatásvizsgálatokra van még szükség, hogy felmérjék az új technológiában rejlő potenciált. Azt sem tudják még, hogy az oltás mennyire széles körben tud majd elterjedni a világban.

Kína továbbra is tartja magát a szigorú Covid-szabályozásokhoz, a társadalom egyre növekvő elégedetlenségének ellenére is. Az ország lakosságának átoltottsága rendkívül magas (a lakosság közel 90 százaléka már kapott legalább két oltást), valószínűleg ezért is születhetett meg az igény egy praktikusan és kényelmesebben használható booster vakcinára.

Forrás: Reuters Fotó: Getty Images

Olvass tovább!