A Covid-kalkulátorral kiszámolhatjuk, mennyire biztonságos egy tevékenység

2021. szeptember 29.
Ha egy étteremben készülünk vacsorázni egy olyan helyen, ahol nem tudjuk, milyen az oltottak aránya, ám az biztos, hogy maszkot senki sem visel majd, joggal érezhetjük kicsit bizonytalannak a szituációt. Mivel a koronavírus-helyzet továbbra sem megnyugtató, a kalkulátorral kiszámolhatjuk, vajon mekkora kockázatot vállalunk egy-egy tevékenységgel.

A microCOVID kalkulátor alkotói abban szeretnének segíteni az egyszerűen használható eszközzel, hogy megkönnyítsék a döntést egy-egy tevékenységgel kapcsolatban, vajon érdemes és észszerű-e vállalnunk a kockázatot, mekkora eséllyel fertőződhetünk meg a koronavírussal

Az oldalon beállíthatjuk az országot, az esemény jellegét, a különböző körülményeket, melyekről információink vannak, például a maszkhasználatra vagy a résztvevők oltottságára vonatkozó információkat. Választhatunk a meglévő forgatókönyvek közül, vagy személyre szabhatjuk azokat.

covid-kockazat-kalkulator

Ha például Magyarországon étterembe készülünk, ahol kint ülünk majd a teraszon, és várhatóan nem lesz más ember a közelünkben, csak azok a két dózissal beoltott emberek, akikkel találkozunk, megtudhatjuk, mennyire kockázatos ez a forgatókönyv. Ahogy változtatunk a különböző tényezőkön (nem kint ülünk, hanem bent, nem visel senki maszkot, stb.), láthatjuk, ahogy változik a kockázat mértéke alacsonyról magasra. 

A számláló azt is megmutatja, egy ilyen esemény hány százalékát teszi ki a heti kockázatadagunknak. Egy microCOVID – a projekt alkotói által létrehozott mértékegység – egyenlő egy a millióhoz nagyságú eséllyel a megfertőződésre. Tehát, ha egy kültéri vacsora körülbelül 67 microCOVID, akkor az esélyünk a megfertőződésre 67 az egymillióhoz. 

A microCOVID projekt legnagyobb erénye azonban kétségtelenül az, hogy ha bizonytalannak érezzük magunkat, tárgyilagosan vizsgálhatjuk meg, a különböző élethelyzetek mekkora kockázatot jelentenek koronavírus szempontjából, így talán jobb döntést hozhatunk.

Forrás: Smithsonian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!