Nők meséltek, mi van a boldog fotók mögött: családon belüli erőszak

2022. szeptember 14.
Családon belüli erőszak áldozatai mesélik el a TikTok-on, valójában mi zajlott az életükben a bántalmazó kapcsolatban, amikor az idilli családi vagy nyaralós képek készültek, és amiről senki sem tudott.
  • Családon belüli erőszak áldozatai és túlélői rántják le a leplet arról a közösségi oldalakon, mi a valódi történet az idilli fotók mögött.
  • Vannak, akik a TikTokon, mások az Instagramon osztják meg bántalmazó kapcsolatukról tapasztalataikat.
  • „Ezek a képek eszembe juttatják, milyen erősen próbáltam olyan életet mutatni kifelé, ami köszönőviszonyban sem volt a valósággal” – mondta az egyik túlélő.

Egy 2017-es fotón Jen Schwartz mosolyog, gyengéden megérinti most már volt párja kezét, miközben egy fahídon állnak valahol kirándulás közben. A kapcsolatuknak ezen a pontján a nő még fülig szerelmes volt párjába, boldog volt ezen a kiránduláson egy biztonságos kapcsolatban. Boldog párnak tűnnek.

A TikTok-videóban aztán Schwarz a folytatást is elmesélte. Néhány nappal a fotó elkészülte után a kapcsolat bántalmazóvá vált.

@jenandtonicwithlime

Reply to @kayyyllllleigggggh #greenscreen #fyp #instagramvsreality

♬ original sound – jenandtonic

„Ez a kép azért érdekes, mert ez tulajdonképpen a love bombing fázis utolsó momentuma volt” – mondta a nő, miközben mögötte a fotó látszik a videóban. A love bombing a bántalmazó fél és a narcisztikus emberek gyakori manipulációs módszere, amikor az áldozatot szó szerint bombázzák a szerelmükkel, elborítják hatalmas gesztusokkal. Sok párkapcsolati szakértő szerint a love bombing intő jel egy kapcsolatban, az ilyen viszony gyakran válik érzelmileg bántalmazóvá.

„Néhány nappal azután, hogy ez a fotó készült, az egész napot azzal töltöttük, hogy kórházból és ügyeletről ki-be jártunk, mert fájdalomcsillapítót akart szerezni magának – folytatta Schwarz. – Azt a bérelt kocsit vezette, amit én fizettem, az én nevemen volt, és olyan mérges volt, hogy ököllel verte az autó falát, a tetejét, a kormányt, míg vérben nem úszott az egész kézfeje. Csupa vér volt az autó.”

@jenandtonicwithlime

#greenscreen #fyp #domesticviolenceawareness #maid #narctok #toxic #relationships #spreadawareness #expectationvreality

♬ original sound – jenandtonic

A nő más képeket is megmutatott a korábbi kapcsolatából, amelyeket az Instagramra posztolt régebben. Elmesélte az érzelmi és fizikai bántalmazás horrorisztikus részleteit, amelyek a való életben zajlottak, amikor az idilli fotók készültek. „Bárcsak visszamehetnék az időben, megrázhatnám azt a lányt, és azt mondhatnám neki, hogy meneküljön” – zárta a történetét Schwarz.

A fiatal nő másokat is arra ösztönzött, hogy megosszák a történetüket, ezzel hívva fel a figyelmet a családon belüli erőszakra, és arra, hogy nem mindig úgy néz ki, mint ahogy a kampányok látványos fotóin. Sok áldozat pont azért oszt meg egy tökéletes, fájdalommentes kapcsolatról képeket a közösségi oldalakon, hogy ezzel oldja a benne lévő hatalmas fájdalmat. Schwarz TikTok-videói után azonban sokan fedték fel, mi zajlott a képek mögött valójában.

Összetörni a tökéletes kapcsolat képét

„Ezek a képek eszembe juttatják, milyen erősen próbáltam olyan életet mutatni kifelé, ami köszönőviszonyban sem volt a valósággal” – mondta Schwarz. 

Fontos, hogy elmondjuk a valódi történetet a tökéletes képek mögött, mert így számolhatunk le az azzal kapcsolatos sztereotípiákkal, hogy néz ki a családon belüli erőszak.

Több ezer kommentet kapott olyan emberektől, akik szintén átéltek hasonlót, megosztották saját történetüket, sokan most értették meg, hogy a kapcsolaton belüli bántalmazás több mint fizikai erőszak. „Ezek a történetek lerántják a leplet az igazságról, és segítenek a túlélőknek, hogy megértsék, nem az ő hibájuk, így elkezdődhet a gyógyulás” – mondta Schwarz.

A 21 éves H. L. szintén túlélő. Schwarzhoz hasonló formában osztotta meg történetét bántalmazó volt párjáról, de nem merte arccal, névvel vállalni a videókat. „Azt akartam, hogy az én generációm is felfigyeljen a bántalmazásra – mondta. – Ha csak egyetlen embernek segítettem, hogy észrevegye a jeleket a kapcsolatában és még időben lépjen, már volt értelme.”

@lazybonesac

#greenscreen tw: SA, DV. Social media is fake #domesticabuseawareness #domesticviolenceawareness #domesticviolencesurvivor #SaveIt4TheEndZone #MakeADogsDay #myfinALLYmoment #mentalhealth #ptsd #healingtiktok

♬ original sound – anna

„Hatalmas szakadék lehet aközött, ahogy a külvilág, a környezet lát egy párkapcsolatot, és ami valójában zajlik a zárt ajtók mögött – mondta a fiatal nő. – Egész nap lőhetjük a fotókat. De amint kikapcsoljuk a kamerát, sosem tudhatjuk, mi történik a következő pillanatban. Legalább négy-öt olyan kép volt a telefonomban, amiken arra kényszerített, hogy mosolyogjak, amikor kattintottam, aztán letettem a telefont. Abban a pillanatban elkezdett sértő dolgokat mondani. Ezért is fontos, hogy megmutassuk, nem minden olyan, mint amilyennek látszik.”

A képek megosztása a gyógyulás része 

A feminista mozgalom 1970-es évek végén zajló második hulláma óta irányul egyre nagyobb figyelem a nemi alapú családon belüli erőszakra. Mindegy, hogy a túlélők egy asztal köré gyűlnek össze és mesélik el a saját bántalmazásuk történetét vagy nyilvános eseményeken vallanak a párkapcsolati erőszakról, melynek elszenvedői voltak, segít – ha nagyon lassan is – megfordítani a nemi erőszak áldozathibáztatását és a szexuális erőszak kriminalizációját.

@hunni_bunnnz

#greenscreenvideo #greenscreen i was REALLY hesitate about posting this i might even delete it. However i just wanted to remind people that SOCIAL MEDIA IS FAKE! and im proud to say i am almost 2yrs D.V free! I still have alot of internal healing to do but leaving was worth it….if not for me, FOR MY BABY ! ✨❤️ #domesticabuseawareness #leave

♬ Cry – K. Michelle

„Fontos a közösségi oldalak használata: de fontos, hogy garantálva legyen, a túlélők ne tegyék ki magukat a vallomásukkal további veszélynek” – mondta Amy Hill, egy családon belüli áldozatok túlélőit segítő központ, az amerikai  StoryCenter programigazgatója. A történetük elmesélése ugyanis segítheti a gyógyulást, más nők tanulhatnak belőle, és így ők is kiállhatnak a túlélők mellett. Ugyanakkor óvatosnak kell lenniük, amikor feltöltik a közösségi oldalakra a családon belüli erőszakkal kapcsolatos tartalmakat. „Különösen akkor kell körültekintően eljárni, ha még bírósági ügy van folyamatban az átélt bántalmazással kapcsolatban.”

Nem egyedi eset, hogy végzetes következményei voltak annak, amikor valaki elmondta az igazat a közösségi oldalán. Ezért döntött például nagyon okosan Schwarz, amikor kitakarta volt párja arcát a fotókon. 

Schwarz és a 21 éves H. L. számára az átélt traumák megosztása a TikTokon segített, hogy ne érezzék magukat egyedül, és támogató közösségre találjanak más túlélők között. Mindketten kaptak gonosz kommenteket is, ám a többség elfogadó volt az üzenetükkel kapcsolatban: a családon belüli erőszaknak nem egy arca van, és nem mindig olyan, mint amilyennek látszik. 

@airheadextreamee

#greenscreen #greenscreenvideo #domesticabuseawareness my old Instagram was so fooled 😐

♬ romanticize that jealousy jealousy life – cynthia ❤️‍🔥🎲

„Többször, többet és nyíltabban kellene beszélnünk a valóságról, így az emberek megértenék, hogy a családon belüli erőszak nem válogat, bárkivel megtörténhet, és valószínűleg épp most is megtörténik anélkül, hogy észrevennénk – mondta Schwarz. – A családon belüli erőszaknak addig nem lesz vége, míg nem beszélhetünk róla bármikor nyíltan.”

Forrás: Insider Fotó: Instagram

Olvass tovább!