Szerelmet vallott néhány nap után? Lehet, hogy love bombing áldozata lettél!

2022. február 16.
Love bombing alatt azt értjük, amikor egy párkapcsolat elején a férfi túlzott figyelmességgel, túláradó szeretettel, grandiózus gesztusokkal árasztja el a partnerét, így szerezve irányítást, kontrollt felette.
love-bombing

Három nappal a találkozásuk után a férfi már szerelmet vallott, majd egy héten keresztül minden egyes nap óriási csokor vörös rózsát küldetett a nő munkahelyére. Minden percét vele szerette volna tölteni, valóságos tragédiaként élte meg, ha a nő másokkal is programot szervezett, ha nélküle is jól tudta magát érezni. A nőnek, akit nevezzünk most Lilinek, a helyzet eleinte nagyon is imponált. Úgy érezte, mintha csak egy tündérmesébe csöppent volna: a kapcsolatuk elején minden pontosan úgy történt, ahogy azt kislánykora óta a romantikus filmekben látta. A férfi szó szerint elhalmozta a szerelmével. Annyira szürreálisan tökéletes volt kezdetben minden, hogy néha már maga Lili is úgy érezte: ez a párkapcsolat túl szép, hogy igaz legyen. Később értette csak meg, milyen nagyon fontos lett volna hallgatnia erre a belső megérzésére.

Három hónappal később a romantikus gesztusok a bocsánatkérés egy formájává váltak: a férfi verbálisan és fizikailag is bántalmazni kezdte Lilit, majd minden egyes kitörése után rózsákkal a kezében, sírva könyörgött a nőnek a folytatásért. Lili végül négy éven át ragadt benne a kapcsolatban, és ma már tisztán látja, hogy a kapcsolat eleji love bombing a partnere bántalmazó viselkedésének a része volt.

A love bombing kifejezésnek nincs igazán jó magyar megfelelője, de a szerelmi bombázás alatt azt értjük, amikor egy párkapcsolat elején az egyik fél (általában a férfi) túlzott figyelmességgel, túláradó szeretettel, grandiózus gesztusokkal árasztja el a partnerét (általában a nőt), így szerezve irányítást, kontrollt felette. Egy olyan tökéletesnek tűnő álarcot húz fel, amivel mindenkit meg tud téveszteni: a nő rövid időn belül úgy fogja érezni, hogy megtalálta benne azt a bizonyos igazit, és a külvilág is úgy fog a férfira tekinteni, mint a minden nő vágyálmát megtestesítő tökéletes társra.

Bár nem törvényszerű, de – ahogy Lili is megtapasztalta – a love bombing sok esetben a belépőt jelenti egy bántalmazó kapcsolatba. Mészáros Grétával, a NANE munkatársával a következőkben összegyűjtöttük azokat a figyelmeztető jeleket, amelyek segítségével még időben fel lehet ismerni, ha love bombing áldozatává váltunk.

1. Túláradó bókolás

Egy bizonyos szintig teljesen rendben van, ha egy párkapcsolat elején, illetve az ismerkedési időszakban a pasid bókokkal próbál meg levenni a lábadról. Ám ha a partnered nyilvánvalóan túlzásokba esik, ha megállás nélkül ontja magából a szebbnél szebb szavakat, az már gyanúra adhat okot. Szakemberek szerint ezt a taktikát azért alkalmazzák a szerelmi bombázók, hogy a nők önbecsülését és önértékelését elválaszthatatlanul összekapcsolják a saját véleményükkel.

2. Folyamatos együttlét

„Ha a férfi indokolatlanul sok időt próbál meg együtt lenni a partnerével, függetlenül attól, hogy annak milyen egyéb programjai, kötelezettségei lennének, az annak a jele lehet, hogy minden erejével a minél gyorsabb elköteleződésen munkálkodik, miközben megpróbálja elszigetelni a partnerét a környezetétől” – magyarázza Mészáros Gréta. Ha tehát azon kapod magad, hogy az új partnered miatt minden családi vagy munkahelyi meghívásra, programra nemet mondasz, és olyan eseményekről is lemaradsz, amikre egyébként szerettél volna elmenni, akkor érdemes résen lenned.

3. Grandiózus ajándékok és gesztusok

A grandiózus gesztusok és méregdrága ajándékok a romantikus filmekben jól tudnak működni, a való életben azonban ezek is vészjósló red flagek lehetnek. Az aránytalanul nagy és drága meglepetésekkel a férfi bűntudatot vagy éppen hálát próbál kelteni, hogy ezzel is megpróbáljon magához láncolni, vagy elérje, hogy megtegyél neki olyan dolgokat, amiket nem szeretnél.

4. Túl tökéletes személyiség

Egyes esetekben a szerelmi bombázók megpróbálják úgy alakítania a viselkedésüket, személyiségüket, hogy tökéletesen passzoljanak a partnerükhöz – például azzal, hogy mindig mindenben egyet fognak érteni veled, vagy mindig mindenre igent mondanak, bármit is szeretnél csinálni. Ám mivel ez nem valódi énjük, csupán csak egy álarc, egy idő után előfordulhat, hogy kiesnek a szerepükből, és ellentmondásokra lehetsz figyelmes a szavaik és tetteik között.

5. Gyorsan jön az első „szeretlek”

A valódi szerelem kialakulásához, és ahhoz, hogy elég magabiztosak legyünk az első „szeretlek” kimondásához, általában idő kell. Igaz ugyan, hogy minden ember, illetve minden kapcsolat más és más, de szakértők szerint ennek a lépésnek a megtételéhez általánosságban legalább három hónapra van szükség. Egy szerelmi bombázó azonban már néhány nap vagy hét után ki szokta mondani a bűvös szót. „A gyorsan jött szerelmi vallomások, az oda nem illő dolgok egy kapcsolat elején, mindig korai figyelmeztető jelek. Legtöbbször a férfi ilyenkor még nem is ismeri eléggé a partnerét ahhoz, hogy szerethesse, így kérdés, hogy a vallomás valójában a nő személyének szól-e vagy a férfi elvárásai szerint elképzelt partnernek” – teszi hozzá Mészáros Gréta.

6. Bűntudat gerjesztése

Nagyon erős red flag, ha a férfi felháborodik vagy bűntudatot próbál kelteni benned azért, mert megpróbáltál határokat szabni neki – például azt kéred, hogy haladjatok lassabban a kapcsolatban, vagy azt mondod, hogy még nem érzed készen magad arra, hogy szerelmet vallj neki. Nagyon gyakran hangzanak el ilyenkor a szereli bombázó szájából az „azt hittem, te más vagy mint a többi”, illetve  az „azt gondoltam, köztünk valami különleges van” és hasonló mondatok.

7. Nagyon gyors elköteleződés

A nagyon korai szerelmi vallomás után a szintén gyors házassági ajánlat ugyancsak egy intőjel. „A kapcsolat korai stádiumában még általában alig tudunk valamit a partnerünkről, tehát azt sem tudhatjuk, hogy tényleg vele akarjuk-e leélni az életünket. Az elköteleződésen keresztül egy bántalmazó férfi eléri, hogy minél hamarabb, minél nagyobb beleszólása legyen a nő életébe” – véli Gréta.

8. Az összeköltözés sürgetése

Az összeköltözés sürgetése is az irányítás kiépítését szolgálhatja, az elszigetelés és manipuláció egyre könnyebbé válik, ha a másik már az életed minden területére beszivárgott.

Egyáltalán nem könnyű felismerni

A love bombing áldozataivá váló nők egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben, több szempontból sem. Egyrészt egy kapcsolat kezdetén, a rózsaszín ködben lubickolva senkitől sem várható el, hogy objektíven, tiszta fejjel fel tudja mérni, vajon a partnere viselkedése, gesztusai átlépték-e a racionalitás határát vagy sem. Ráadásul a nők számára még a társadalom, a kultúra is jócskán megnehezíti ezeknek a határoknak a felismerését.

love-bombing

„Ezt a viselkedést romantizáljuk a mesékben, a filmekben, ezért is nagyon nehéz ezt felismerni. Gyerekkorunktól kezdve azt tanuljuk, hogy nőként erre kell vágynunk. Ezt erősítik az olyan romantikus mítoszok is, mint a szerelem első látásra. És persze az sem segíti a felismerést, hogy ezek a gesztusok tényleg jól tudnak esni” – magyarázza Mészáros Gréta, majd hozzáteszi, hogy természetesen az is megeshet, hogy a fent felsoroltak egy elcsúszott kommunikáció eredményei, és nincs mögöttük semmi hátsó szándék. Ennek eldöntésére a véleménye szerint érdemes lehet megfigyelni, hogy vajon mi történik, ha valamivel kapcsolatban megpróbálunk határokat szabni a love bombingoló partnernek. Ha például nemet mondunk egy ajándékra, vagy visszajelezzük, hogy a szeretlek kimondásának, az összeköltözésnek vagy bármiféle más elsietett lépésnek szerintünk még nincs itt az ideje.

„Érdemes figyelni ilyenkor a reakciót. Ha a parterünk jól viseli, és elfogadóan, megértően reagál, akkor lehet, hogy tényleg csak elcsúszott kommunikációról van szó. Viszont, ha megsértődik, felháborodik, vagy próbál bűntudatot kelteni, akkor elég gyanús, hogy valójában nem olyan figyelmes és törődő, inkább azért csinálja, hogy elérje vele, hogy a kapcsolatban csak az ő igényei, elvárásai teljesülnek, ő irányítson. Minden kapcsolatban megesik, hogy olyasmit teszünk vagy mondunk, ami a másik számára túl sok, esetleg bántó. A egyenlő és jól működő párkapcsolat ismérve, hogy a felmerülő problémákról, súrlódásokról lehet beszélni, és a megbeszélés változást hoz, mindkét partner igénye megjelenhet, mindketten dolgoznak a megoldáson.”

Ahogy korábban Lili példája is mutatta, a love bombing nem játék. Mészáros Grétáék is gyakran tapasztalják, hogy ez a típusú viselkedés a bántalmazói kapcsolatok előszobája.

Ha fennáll a gyanúja, hogy bántalmazó kapcsolatban vagy, fontos, hogy megfelelő támogatást kapj! Hívd a NANE segélyvonalát, írj nekik a chatsegélyen keresztül vagy e-mailben.

Fotó: Getty Images