Paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh festményét a tiltakozó aktivisták

2022. október 14.
Az aktivistákat őrizetbe vették.

A Just Stop Oil nevű szervezet klímaaktivistái paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh Napraforgók című képét, majd a falhoz ragasztották magukat a londoni National Galleryben ma délelőtt.

paradicsomleves-van-gogh-festmeny-klimaaktivista

„Mi ér többet, a művészet vagy az élet? Többet ér, mint az étel? Több mint igazságosság? Inkább egy festmény védelme vagy bolygónk és embereink védelme miatt aggódsz?” – kérdezte az egyik aktivista, a 21 éves, Londonban élő Phoebe Plummer, aki a 20 éves, Newcastle-ből érkező Anna Holland társaságában megrongálta a híres festményt. „A megélhetési válság az olajválság költségeinek része, az üzemanyag megfizethetetlen több millió fázó, éhező család számára. Még azt sem engedhetik meg maguknak, hogy felmelegítsenek egy konzerv levest” – mondták a fiatalok.

A National Gallery személyzete gyorsan kiürítette a termet, és azóta azt is megerősítették, hogy a festményt megtisztították. A kereten kisebb sérülések vannak, de az alkotás sértetlen. Az elmúlt két hétben a csoport több tiltakozást szervezett Londonban, amelyek mindegyike vegyes reakciókat váltott ki a helyiekből. „Mi itt nem barátokat akarunk szerezni, hanem változtatni akarunk” – fejtette ki a véleményét a figyelemfelhívó akciókról a Just Stop Oil szóvivője, Alex De Koning.

Az aktivistákat a rendőrök letartóztatták, majd őrizetbe vették. A festményt valójában egy üvegfal védi, amit a szervezet szerint az akciójuk során is figyelembe vettek.

Forrás: Guardian, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!